Ilustračné foto: austrálski vojaci na elektrických motocykloch
Aktuality, Pozemná technika,

Elektrické motocykle si osvojujú viaceré armády sveta

Ľahká technika je čoraz bežnejšia v radoch ozbrojených síl rôznych krajín sveta. Prítomnosť SUV a bugín v radoch radových jednotiek povolaných slúžiť v prvej línii už neprekvapuje. K týmto typom áut sa začínajú pridávať elektrické motorky.


 

 

V službe 16. výsadkovej brigády britskej armády boli videné elektrické motocykle Sur Ron Firefly, ktoré boli testované v tejto formácii. S výkonom cca 8 koní. tieto motocykle sú schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť 72 km/h. Sú vybavené odpružením na dlhý pochod a špeciálnymi pneumatikami, ktoré uľahčujú cestovanie v nerovnom teréne. Najdôležitejšou výhodou Sur Ron v boji je, že majú oveľa nižší zvukový a tepelný podpis. Pri parkovaní nevydávajú žiaden hluk a na plný plyn sú výrazne tichšie. Hnacia reťaz bola nahradená súpravami remeňov, ako je Gates Carbon Drive, vystuženými uhlíkovými vláknami, ktoré ešte viac znižujú hlučnosť jazdy. Motorka váži len 47 kg. Vďaka tomu sú mimoriadne vhodné na leteckú prepravu a pristátie na padáku.

 

Spoločnosť Kalašnikov predstavila elektromobil UV-4

 

Podľa britského kapitána Dana Laudera sa tento motocykel ľahko zmestí do takmer každého vojenského vozidla. Tým výrazne prevyšuje džípy a dokonca aj štvorkolky, ktoré majú, ako vysvetlil vynikajúcu strategickú mobilitu. Na motorke sa dostanete dosť ďaleko, extrémne rýchlo, relatívne jednoducho. V súčasnosti sa elektrické motocykle testujú v mnohých armádach po celom svete, ako sú SAE (model Zero v tandeme s vrtuľníkmi Black Hawk), Nový Zéland či Austrália.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov