Putin ohlásil výstavbu najsilnejšej flotily ľadoborcov v Rusku
Aktuality, Námorníctvo,

Nové ruské loďstvo potrebuje bojové ľadoborce

Na začiatku októbra 2021 sa v Rusku začalo verejne hovoriť o nutnosti vytvorenia Arktického loďstva, nového zväzu v zostave Vojenského námorníctva RF. A hoci sú údaje o jeho štruktúre zatiaľ značne protirečivé, špecialisti sa viac-menej zhodujú, že takéto loďstvo musí vzniknúť a teda, že aj vznikne.


 

Načo je Rusku potrebné Arktické loďstvo pri jeho severnom pobreží? Aké úlohy bude plniť a v čom sa budú severské lode líšiť od ostatných bojových palúb?

 

Zdroj z vojenského námorníctva RF vo štvrtok 7. 10. 2021 agentúre TASS povedal, že Arktické loďstvo je potrebné na zabezpečenie bezpečnosti Severnej námornej trasy a „arktického pobrežia v oblasti, ktorá momentálne spadá do zóny kompetenčnej zodpovednosti Severného a Tichooceánskeho loďstva“. Takýto ťah podľa neho umožní Severnému a Tichooceánskemu loďstvu plnohodnotne sa sústrediť na riešenie priamych bojových úloh.

 

„Predpokladá sa, že infraštruktúra nového zväzu sa bude vyčleňovať zo zostavy Severného a Tichooceánskeho loďstva. No a v ďalšom sa bude dopĺňať o lode a špeciálnu techniku pre arktické podmienky,“ spresnil zdroj.

 

Mimochodom, zdroj ďalšej agentúry (RIA Novosti) zase vyhlásil, že neplánuje sa vytvárať samostatné Arktické loďstvo, pričom nie je však vylúčené vytvorenie samostatnej flotily v Arktíde, a to nielen v rámci Severného loďstva.

 

Ako je známe, do konca minulého roka malo Severné loďstvo štatút operačne-strategického zväzu, potom však získalo vyšší štatút vojenského okruhu a zjednoteného strategického velenia.

 

Experti sa nazdávajú, že nápad so samostatným Arktickým loďstvom má viac plusov ako mínusov. Napríklad predseda klubu námorníkov ponoriek Sankt-Peterburgu Igor Kudrin podtrhuje, že rozhraničovacia zóna medzi Severným a Tichooceánskym loďstvom v oblasti Arktídy je približne rovnaká, preto je rozhodnutie o vytvorení nového loďstva „absolútne logické“. „Arktická zóna teraz získava úplne nové postavenie. Predovšetkým kvôli koncentrácii tamojších zásob perspektívnych uhľovodíkov. Preto treba arktickú zónu brániť, nehovoriac o územných nárokoch na ňu zo strany iných štátov. Ak to Rusko neurobí, odoberú mu všetko,“ vysvetlil Kudrin a dodal, že potenciálni protivníci Ruska v boji o energetické zdroje už „aktívne skúmajú Arktídu“. „Už sa tam plavia cudzie ponorky, preto sa v neďalekej budúcnosti Arktída zmení na perspektívne bojisko. No a práve preto sa posilňuje tamojšie bojové zoskupenie Ruska. Budujeme tam letisko a rozmiestňujeme jednotky ozbrojených síl a rozviedky.“

 

„Veliť arktickej oblasti na diaľku zo Severomorska nie je príliš vhodné, rovnako ako z Kamčatky. Preto budú vojenské sily v Arktíde podriadené spoločnému veleniu,“ vysvetlil I. Kudrin.

 

Lenže expert Centra analýzy stratégií a technológií Maksim Šepovalenko nevidí zmysel v existencii Arktického loďstva. Podľa neho „úlohy prisudzujúce sa tomuto zväzu, môžu byť riešené Severným a Tichooceánskym loďstvom“. Takáto schéma bola odskúšaná už v Stredozemnom mori, kde existuje operačný zväzok, formovaný plavidlami Čiernomorského, Baltického a Severného loďstva. Ba čo viac, Severné loďstvo získalo postavenie vojenského okruhu, „aby riešilo úlohy práve v arktickej oblasti“. „Na aký cieľ bolo vytvorené Jednotné strategické velenie (JSV) ´Severné loďstvo´? Na to, aby prikrylo arktický strategický smer! Načo je potrebné ďalšie loďstvo? Čím ho budú kompletovať? Budú sa zrejme musieť sťahovať plavidlá z iných loďstiev, alebo celému atómovému loďstvu budú musieť byť nasadené výložky?“ – kladie si otázku expert.

 

Doktor vojenských vied a kapitán 1. stupňa v. z. Konstantin Sivkov nevidí problém v počte lodí, pretože Arktické loďstvo bude málopočetné. „Vedenie boja v tejto oblasti je veľmi špecifické a nasadenie silných zväzkov lodí je málo pravdepodobné,“ podtrhol a uviedol, že do zostavy Arktického loďstva môžu byť zaradené aj už existujúce i stavajúce sa ľadoborce.

 

Na jeseň 2019 bol v lodenici „Admirálske lodenice“ v Sankt-Petreburgu spustený na vodu prvý hliadkový ľadoborec „Ivan Papanin“, ktorý bol stavaný podľa nového projektu 23550 „Arktika“. Univerzálne hliadkové lode tohto projektu sú vybavované riadenou raketovou výzbrojou pre blízku i ďalekú námornú zónu. Okrem toho v prvej etape nie je vylúčené odovzdanie Arktickému loďstvu civilných ľadoborcov, „pričom prednostne nie atómových“, pretože loď s atómovým pohonom sa v prípade zásahu zmení na „plávajúcu Hirošimu“, podtrhuje Sivkov.

 

Ľadoborec schopný potopiť lietadlovú loď

 

On osobne predpokladá, že z hľadiska organizácie by sa nové loďstvo mohlo stať súčasťou regionálneho operačne-strategického velenia a mohlo by byť podriadené Severnému loďstvu. „Arktické loďstvo môže byť zaradené do zostavy Severného loďstva alebo vyčlenené do samostatnej štruktúry. No s ohľadom na tesnú súčinnosť so Severným loďstvom sa dá predpokladať, že Arktické loďstvo bude začlenené do zostavy Severného loďstva,“ hovorí.

 

Hlavným predurčením nového loďstva bude zabezpečenie národnej bezpečnosti v arktickej oblasti, počnúc od východných hraníc Karského mora do východných hraníc Mora Laptevovcov. „Arktické loďstvo bude mať špecifické sily, v prvom rade ozbrojené ľadoborce. V značnom množstve sa tu budú používať plavidlá na vzdušnej poduške, výsadkové lode so schopnosťami ľadoborca. Možné je zaradenie sem aj zoskupenie síl a prostriedkov protivzdušnej obrany, stíhacieho a bitevného letectva a vojská pobrežných rakiet a delostrelectva,“ predpokladá Sivkov.

 

 

Flotila jadrových ľadoborcov robí Rusko neporaziteľným v arktickej oblasti na desaťročia

 

O tom, že posilnenie bezpečnosti Severnej námornej trasy je už nutné a logické, nepochybuje ani bývalý veliteľ Čiernomorského námorníctva admirál Vladimír Komojedov. V rozhovore so stránkou gazeta.ru vyhlásil, že hladinové plavidlá sa asi ťažko stanú súčasťou Arktického loďstva a že jeho ponorky „budú musieť byť vybavené torpédami na búranie ľadu a vytváranie nezamŕzajúcich úsekov na vynáranie“. „Pod ľadom sa nedá nič robiť, iba ak pozorovať iné ponorky,“ tvrdí Komojedov.

Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov