Profesionálna strelkyňa Kirsten Joy Weiss
Aktuality, Bezpečnosť, Ručné zbrane a výstroj,

Američania pokračujú v rekordných nákupoch strelných zbraní

Čísla z federálnych databáz previerky údajov naznačujú, že takmer rekordný počet ľudí v USA si aj minulý rok zakúpil strelné zbrane.


 

V minulom roku bolo vykonaných 38 573 127 kontrol prostredníctvom Národného systému okamžitých kriminálnych previerok Federálneho úradu pre vyšetrovanie. Prinieslo 18 515 188 potvrdení predaja. Vďaka tomu je rok 2021 druhým rokom s najvyšším počtom previerok pri predaji zbraní, len krok za rekordom z roku 2020 s viac ako 21 miliónmi súhlasných previerok pri predaji zbraní. Keďže však na jeden šek možno previesť viacero strelných zbraní, osobný predaj vo väčšine štátov nevyžaduje kontroly a 25 štátov akceptuje namiesto šekov povolenia na nosenie, skutočné počty sú pravdepodobne oveľa vyššie.

 

Krach hegemóna. Rekordný zločin likviduje americkú pôrodnosť

 

„Skutočnosť, že viac ako 18,5 milióna Američanov sa v roku 2021 rozhodlo legálne kúpiť strelnú zbraň, svedčí o tom, aký záujem majú Američania o právo držať a nosiť zbrane,“ povedal pre Guns.com Mark Oliva, riaditeľ Národnej nadácie pre strelecké športy.

“To všetko sa dialo, keď Američania zhodnotili svoje obavy o osobnú bezpečnosť a svoje základné, Bohom dané práva. Dialo sa to aj vtedy, keď zbrojný priemysel čelil významným výzvam a novým príležitostiam.”

 

Amerikou sa valí vlna zločinu. Zažívajú najvýraznejší nárast vrážd vo svojej histórii

 

Oliva poukázal na to, že výrobcovia zároveň oznámili značné investície do expanzie a premiestňovania, čo signalizuje očakávanie pokračujúceho rastu.

„Celkový počet 18,5 milióna previerok na predaj strelných zbraní v roku 2021 dokazuje, že práca na zachovaní a rozvoji tohto životne dôležitého odvetvia je nevyhnutná a muži a ženy v tomto odvetví sú viac než schopní uspokojiť rastúci dopyt po zákonnom vlastníctve strelných zbraní,“ povedal Olvia.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov