Vodcu KĽDR odfotili s poprednými vývojármi
Aktuality, Letectvo,

Kim: “Je to obrovský úspech”. Severná Kórea odhalila podrobnosti včerajšieho testu hypersonickej rakety

Kórejská spravodajská agentúra Yonhap s odkazom na Spoločný výbor náčelníkov generálnych štábov Južnej Kórey informovala o tom, že KĽDR odpálila neznámu strelu smerom k Japonskému moru. Japonská vláda sa domnieva, že to mohla byť balistická raketa. Uvádza sa, že strela dopadla mimo územia Japonska, o škodách preto neboli doteraz hlásené žiadne údaje.


 

 

Raketa vypustená severokórejskou armádou údajne zasiahla cieľ na mori vo vzdialenosti 1000 kilometrov. Počas prvého testu v roku 2022 bola prekonaná vzdialenosť 700 kilometrov, cieľ bol tiež úspešne zasiahnutý.

 

Severná Kórea až dnes odhalila podrobnosti o teste hypersonickej strely, ktorý sa uskutočnil v utorok 11. januára. Podľa oficiálnych novín Strany práce KĽDR „Nodong Sinmun“ sa všetko odohralo za osobnej prítomnosti vodcu krajiny Kim Čong-una. Je potrebné poznamenať, že toto bol „ďalší“ úspešný test.

 

Severokórejská publikácia píše, že hypersonická jednotka sa od rakety oddelila na prelome šesťsto kilometrov, potom presne zasiahla cieľ v mori. Celková vzdialenosť k zariadeniu je podľa Nodonga Sinmuna tisíc kilometrov. Správa tiež naznačuje, že počas týchto testov hypersonická jednotka urobila obrat 240 kilometrov od počiatočného štartovacieho azimutu do cieľového azimutu.

 

Kim Čong-un osobitne poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na vytvorení rakety a samotnom teste, pričom to, čo videl, označil za „obrovský úspech“. Jeden z hlavných cieľov päťročného plánu v oblasti obrany štátu bol podľa neho splnený, keďže objavenie sa takýchto zbraní umožní efektívnejšie „zadržiavať vojnu“ a „stanú sa zárukou“ bezpečnosť krajiny. Vodcu KĽDR odfotili s poprednými vývojármi v sídle ústredného výboru strany.

 

 

Predpokladaná balistická raketa podľa slov japonského ministra obrany Nobuo Kišiho preletela asi 500 kilometrov, ale presné miesto vplyvu zatiaľ nie je známe.

 

 

“Mohla to byť aj raketa dlhého doletu odpálená na kratšiu vzdialenosť,” povedal spolupracovník americkej Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier Ankit Panda. Japonská pobrežná stráž teraz vyzýva posádky námorných lodí, aby sa v prípade nálezu držali ďalej od trosiek vypustenej strely.

 

 

Severná Kórea priznala druhý test hypersonickej strely

 

Zo strany KĽDR sa jedná už o druhý test zbraní v novom roku. Prvé skúšky prebehli 5. januára, kedy KĽDR odpálila nadzvukovú hypersonickú raketu , ktorá doletela do vzdialenosti 700 kilometrov a podľa severokórejskej štátnej agentúry “presne zasiahla cieľ” .
K predchádzajúcemu došlo 19. októbra, kedy Severná Kórea otestovala novú balistickú raketu odpaľovanú z ponorky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov