Bojové cvičné lietadlo Hürjet
Aktuality, Letectvo,

Turecko prezentuje sľubné bojové cvičné lietadlo vlastnej konštrukcie. Video

Turecko pripravuje prezentáciu nového perspektívneho bojového cvičného lietadla vlastnej konštrukcie Hürjet. Ako uvádza developerská spoločnosť, predstavenie lietadla prebehne v najbližšom čase.


 

Spoločnosť Turkish Aerospace Industries (TAI) má v úmysle v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov predstaviť širokej verejnosti bojové cvičné lietadlo Hürjet, ktoré sa vyvíja pre turecké letectvo aj pre exportné dodávky. Podľa šéfa TAI Temela Kotila má spoločnosť s týmto lietadlom veľké plány.

 

Podľa Kotila spoločnosť v prvej etape postaví štyri prototypy lietadiel, ktoré sa zúčastnia testov. Prvý let lietadlo uskutoční v roku 2023 a od roku 2024 by sa malo dostať do sériovej výroby. V prvej fáze sa plánuje vyrábať len sedem lietadiel ročne, no po roku 2025 sú plány veľkolepé, spoločnosť plánuje vyrábať 2 lietadlá mesačne. Hoci zatiaľ neexistuje žiadne skutočné lietadlo, spoločnosť ho už ponúka potenciálnym zákazníkom. Napríklad UBS Hürjet bol navrhnutý do Malajzie ako ľahké útočné lietadlo. V tureckom letectve musí nahradiť cvičné T-38 a bojové cvičné F-5, potreba minimálne 70 lietadiel už bola ohlásená.

 

Turecký Bayraktar MIUS – skutočné bezpilotné stíhacie lietadlo alebo len PR projekt?

 

Práce na novom bojovom cvičnom lietadle schopnom plniť úlohy ľahkého útočného lietadla sa začali v roku 2017, v apríli 2018 bol ukončený vývoj návrhu konceptu Hürjet, v roku 2019 bola dokončená tvorba projektovej dokumentácie. Jednomotorové prúdové lietadlo je vlastne ďalším vývojom turbovrtuľového radu Hurkus UBS.

 

Turecko chce kúpiť 50 lietadiel Su-25, nie však z Ruska – vyrobiť ich má Gruzínsko…

 

Deklarované vlastnosti: dĺžka – 13,4 metra, rozpätie krídel – 11 metrov. Užitočné zaťaženie – 3000 kg, rýchlosť – Mach 1,2 (1470 km / h). Výška letu – 14 km. Moderné zbraňové systémy umožnia použitie riadených aj konvenčných zbraní.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov