Raketový systém Iskander
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo Ruská federácia narýchlo rozmiestňuje rakety Iskander na Kryme

Nie nadarmo sa Ruská federácia rozhodla začať na Kryme rozmiestňovať vysoko presné operačno-taktické raketové systémy „Iskander-M“.


 

Moskva k takýmto opatreniam pristúpila hneď po tom, čo USA odmietli prijať ruské podmienky o bezpečnostných zárukách aj o expanzii Severoatlantickej aliancie na východ. V prvom rade Rusko môže použiť Iskandery na Kryme ako dodatočnú páku proti Západu, keďže hovoríme o výkonných operačno-taktických raketových systémoch schopných zasiahnuť rôzne vojenské ciele na veľkú vzdialenosť.

 

Na Krymskom polostrove sa s najväčšou pravdepodobnosťou objavia komplexy vybavené najnovšou riadenou raketou 9M729, čo je vlastne pozemná verzia systému Kaliber. Takýto prístup Moskvy by mohol mať priamy vplyv na rozhodnutie USA a NATO o bezpečnostných zárukách, keďže hovoríme o komplexe s doletom asi 3,5 tisíc kilometrov a raketách schopných zasiahnuť akýkoľvek cieľ v tomto okruhu.

 

Iskander 2.0 a ešte niečo. Ako odpovie Moskva na rakety NATO v Európe

 

Ruské Iskandery vybavené novými raketami majú schopnosť zničiť akékoľvek námorné a stacionárne ciele, pretože sú vybavené jedinečnými navádzacími systémami. Komplexy sú teda v skutočnosti schopné zasadiť masívny úder na zoskupenie lodí NATO v Stredozemnom a Čiernom mori, ako aj zničiť akýkoľvek cieľ nachádzajúci sa v Európe. Objavenie sa Iskanderov na Kryme bude pre NATO okamžitým vytriezvením.

 

Keď chcú vojnu budú ju mať. Izraelský analytik Jakov Kedmi upozornil na novú zahraničnú politiku Ruska

 

Vojenská odpoveď

V decembri v reakcii na ruský návrh zmluvy so Spojenými štátmi a NATO o ruských bezpečnostných zárukách americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul predložil ruskej strane americké požiadavky, ktoré boli na pozadí úplne legitímnych požiadaviek Moskvy absolútne neprijateľné. Ako sa ukázalo, medzi doložkami zmluvy sa objavil aj bod o  stiahnutí rakiet „Iskander“ z Kaliningradskej oblasti:

Klauzula 1. Rusko sa zaväzuje stiahnuť svoje jednotky z Moldavska a obnoviť plnú suverenitu tejto európskej krajiny.

Klauzula 2. Rusko súhlasí so stiahnutím svojich jednotiek z Gruzínska, so vzdávaním sa uznania Abcházska a Južného Osetska ako nezávislých štátov a s obnovením plnej suverenity Gruzínska.

Klauzula 3. Rusko sa zaväzuje stiahnuť svoje jednotky z územia Ukrajiny, vrátiť Ukrajine polostrov Krym, prestať podporovať milície na Ukrajine a zabezpečiť obnovenie plnej suverenity tejto európskej krajiny.

Klauzula 4. Rusko sa zaväzuje stiahnuť OTRK „Iskander“ z Kaliningradskej oblasti.

 

Bolo celkom zrejmé, že ruská strana nebude takéto požiadavky akceptovať. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr vyhlásilo, že ak Spojené štáty a NATO odmietnu poskytnúť Rusku akékoľvek záruky, príde vojenská odpoveď, hoci vtedy nebolo známe, čo presne by to malo znamenať.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov