Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf rozviedky Sergej Naryškin: Rusko má záujem o dobré susedské vzťahy s Ukrajinou

Diplomati na dvoch ruských konzulátoch dostali príkaz pripraviť sa na odchod z Ukrajiny. Píše o tom New York Times s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Spolubesedník publikácie tvrdí, že 5. januára odišlo z Ukrajiny 18 ľudí, väčšinou detí a manželiek ruských diplomatov. Z ruského veľvyslanectva v Kyjeve a konzulátu vo Ľvove v nasledujúcich dňoch odišlo ďalších asi 30 ľudí.


 

Americký predstaviteľ uviedol, že Washington si bol vedomý blížiacej sa evakuácie. “Máme informácie, ktoré naznačujú, že ruská vláda sa koncom decembra a začiatkom januára pripravovala na evakuáciu ich rodinných príslušníkov z ruského veľvyslanectva na Ukrajine,” uvádza sa vo vyhlásení. Zmenšovanie ruskej ambasády môže byť “sčasti propaganda, sčasti príprava na blížiaci sa konflikt alebo sčasti trik, alebo všetky tri scenáre naraz,” napísali noviny s odvolaním sa na ukrajinských a amerických predstaviteľov. Washington sa zároveň domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin o invázii ešte nerozhodol, píše sa v článku.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na žiadosť o vyjadrenie k publikácii uviedlo, že ruské veľvyslanectvo v Kyjeve funguje normálne, píše Interfax . Od jesene minulého roka sa v médiách začali objavovať správy odvolávajúce sa na spravodajské údaje o koncentrácii ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou. USA a ďalšie západné krajiny naznačili, že Moskva pripravuje vojenskú inváziu. Kremeľ tieto vyhlásenia odmietol a od USA a NATO požadoval najmä bezpečnostné záruky nerozširovať NATO na východ.

 

Prvé kolo medzinárodných rokovaní o požiadavkách Ruska sa uskutočnilo minulý týždeň v Ženeve a Bruseli. Strany označili konzultácie za vážne a úprimné, zdôraznili však, že medzi nimi pretrvávajú značné rozdiely. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov po výsledkoch rokovaní uviedol , že boli neúspešné.

 

Tieto vyhlásenia vzbudili mimoriadnu pozornosť vzhľadom na skutočnosť, že práve druhý deň ministerstvo zahraničných vecí USA odporučilo svojim občanom opustiť Ukrajinu. Podľa rovnakej logiky sa ukazuje, že sú to štáty, ktoré sa už pripravujú na nepriateľské akcie na ukrajinskom území…

 

Pozoruhodný je fakt, že od roku 2014 samotná Ukrajina vykonala celý rad vyhostení ruských diplomatov. Došlo to až do bodu, že ruská ambasáda už rok funguje bez veľvyslanca. Ukazuje sa teda, že keď sa samotný Kyjev zaoberal vyhostením ruských diplomatov, a prípravami na rozsiahlu vojnu na Západe ​​tak sa o tomu nehovorilo ako o príprave na vojnu. Teraz zrazu oznámili, že ak samotní ruskí diplomati opustia územie Ukrajiny, potom je to „signál pre možný začiatok vojenskej operácie“.

 

Páni z NATO, chcete vyhladzovaciu vojnu? Prichádzajú na myseľ Stalinove slová…

 

“Súčasná situácia na Ukrajine nie je ničím iným ako štátnym terorom, ktorý pripomína časy nacistickej okupácie.” Oznámil to dnes v Moskve šéf Zahraničnej spravodajskej služby a Ruskej historickej spoločnosti Sergej Naryškin. Vystúpil na otvorení výstavy „Porušovanie ľudských práv na Ukrajine“.

 

Vychádza zo skutočných príbehov ľudí, ktorí trpeli konaním kyjevských úradov, ktoré sú podľa Naryškina inšpirované obrazom Ukrajiny ako protiruskej. Zatiaľ čo v našej krajine nikdy nezabudli, že sme jeden ľud.

„Moderné Rusko urobilo veľa pre to, aby sa Ukrajina stala nezávislým štátom. A nás, samozrejme, najviac zaujíma dobré susedstvo s ním, čo najužšie, intenzívne a vzájomne prospešné vzťahy medzi dvoma časťami jedného národa, “povedal Sergej Naryškin.

 

Putin aj šéf ruskej rozviedky Naryškin apelujú na maximum práce spravodajských služieb

 

Dnes sa Sergej Naryškin zúčastnil ďalšej ceremónie venovanej pamiatke vodcu „Kembridžskej päťky – Kima Philbyho. Jeho osobné veci boli odovzdané do Siene histórie SVR. Tento rok si pripomíname 110. výročie narodenia legendárneho sovietskeho spravodajského agenta.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov