Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Rusi našli spôsob ako „hlušiť“ nepriateľských bojových plavcov

Budú ich zneškodňovať akustickými vlnami, ktoré vyvolajú v organizme diverzantov bolesť v ušiach, pocity strachu, slabosti a tiesne. Koncepciu tohto projektu prinieslo nové číslo časopisu Vojenská myseľ (Военная мысль).


 

Autori projektu vychádzajú z toho, že protivník môže nasadzovať diverzno-prieskumné skupiny, vrátane bojových plavcov, na mínovanie hladinových plavidiel i ponoriek Vojenského námorníctva RF. Na rovnaký cieľ môžu byť použité aj špeciálne vycvičené zvieratá – delfíny, tulene…

 

Na boj s diverzantmi má byť vytvorený ochranný systém, obsahujúci komplex na monitorovanie, zisťovanie a neletálne zneškodnenie zistených narušiteľov. „V podsystéme rozoznávania a protiúčinku, ako prostriedku na likvidáciu, má k dnešnému dňu prioritu hydroakustická neusmrcujúca zbraň,“ zdôrazňujú autori.

 

Američania vyvíjajú nové super podvodné strelivo

 

„Dôležité je poznamenať, že účinok akustického pôsobenia vo vodnom prostredí môže v atakujúcom bio objekte vyvolať nielen špecifické bolestivé sluchové pocity, ale aj pocity strachu, úzkosti, slabosti a tiesne,“ vysvetľujú ruskí vedci.

 

Monitoring systému musí zabezpečiť odhaľovanie potenciálne nebezpečných cudzích objektov a určenie ich koordinát tak vo vzdialenostiach niekoľkých kilometrov, ako aj v blízkosti niekoľko sto metrov od chráneného objektu. Na protipôsobenie je najaktuálnejšia práve blízka zóna, podtrhuje sa v článku.

 

Video: Bojoví plavci Kaspickej flotily – elitné sily ruského námorníctva

 

Podľa tvorcov tohto komplexu, práve nasadenie hydroakustických prostriedkov na boj s podhladinovými diverzantmi umožní minimalizovať škody nielen cieľa útoku diverzantov, ale aj biosfére a obecne ekológie.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov