EUNAVFOR MED IRINI
Aktuality, Námorníctvo,

Vojenskí policajti sa pripravujú na tretie nasadenie do námornej operácie EUNAVFOR MED IRINI

Slovenská republika nasadí do vojenskej operácie Európskej únie EUNAVFOR MED IRINI ďalších vojenských policajtov. Prípravou na pôsobenie na palube fregaty nemeckých námorných síl v Stredozemnom mori aktuálne prechádza 11 príslušníkov Vojenskej polície.


 

Vybraní vojenskí policajti absolvovali najskôr prípravu vo výcvikových zariadeniach VP a Centra výcviku Lešť. Zásahová skupina následne nastúpila na 8-týždňový výcvik v zariadeniach Námorníctva SRN na základniach Eckernfoerde a Neustadt.

 

„Išlo o vysoko špecializované výcviky v špeciálne prispôsobených zariadeniach pre prípravu na prežitie počas havárie vrtuľníka na mori alebo potápajúcom sa plavidle, a to v plnom výstroji a výzbroji pod dozorom skúsených inštruktorov námorníctva SRN. Po úspešnom zvládnutí teraz pokračuje zásahová skupina certifikáciou na fregate Mecklenbug-Vorpommern v Severnom mori,“ priblížil riaditeľ Vojenskej polície plk. Valentín Cebo.

 

Päť európskych krajín vytvorí ozbrojené sily rýchlej reakcie

 

Hlavnou úlohou námorných prostriedkov nasadených v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga uvaleného Organizáciou spojených národov voči Líbyi, narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi, monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye.

 

EÚ pokračuje vo fraške a zavádza sankcie voči vojenskej skupine Wagner

 

Slovenskí vojenskí policajti budú do operácie EUNAVFOR MED IRINI nasadení od marca do júna tohto roka. Počas tohto obdobia bude zásahová skupina fregaty Mecklenbug-Vorpommern na pokyn kapitána plavidla vykonávať bezpečnostné prehliadky podozrivých plavidiel pomocou vysadenia z vrtuľníka resp. zásahových rýchločlnov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov