foto severokórejského testu hypersonickej strely zo včerajšieho dňa 6. januára 2022
Aktuality, Letectvo,

Maximálna rýchlosť rakety KĽDR bola 16-krát väčšia ako rýchlosť zvuku

Maximálna rýchlosť balistickej strely stredného doletu, ktorú v nedeľu testovala KĽDR, bola asi 16 Mach, teda asi 16-násobok rýchlosti zvuku. Zdroj z juhokórejskej armády povedal novinárom v Soule , že raketa dosahuje maximálnu rýchlosť pri štarte a bola približne 16 Mach.


 

 

Spravodajské agentúry Južnej Kórey a Spojených štátov sa domnievajú, že ide o balistickú strelu stredného doletu,” uviedol zdroj.
Juhokórejská armáda v nedeľu uviedla, že KĽDR odpálila jednu, pravdepodobne, balistickú strelu smerom k Japonskému moru zo severokórejskej provincie Čagangdo. Dosah letu bol približne 800 kilometrov, najväčšia výška letu bola dvetisíc kilometrov.

 

Juhokórejský prezident Mun Če-in na nedeľnom zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady (NSC) naznačil možnosť odpálenia rakiet dlhého doletu zo strany KĽDR v blízkej budúcnosti a uviedol, že Severná Kórea je blízko k porušeniu vlastného moratória na odpálenie takýchto rakiet a vykonávanie jadrových testov, uviedla prezidentská tlačová správa.

 

Severná Kórea priznala druhý test hypersonickej strely

 

„Severná Kórea doteraz dodržiavala moratórium na jadrové testovanie a odpaľovanie ICBM, čím vyjadrila svoju pripravenosť na dialóg, ale ak by odpálila balistickú strelu stredného doletu, môžeme sa domnievať, že sme bližšie k zrušeniu moratória,“ povedal prezident. Poznamenal, že v roku 2017 nasledovalo odpálenie ICBM zo strany KĽDR po odpálení balistických rakiet stredného doletu.

 

Ide o siedmy test severokórejských zbraní v januári. 5. a 11. januára Severná Kórea testovala hypersonické rakety. V oboch prípadoch sa štarty uskutočnili aj z provincie Čagangdo. 14. januára boli zo železničného raketového systému odpálené dve balistické rakety krátkeho doletu. Severná Kórea 17. a 27. januára testovala taktické riadené strely krátkeho doletu. 25. januára boli odpálené aj dve riadené strely dlhého doletu, ktoré na rozdiel od testov balistických rakiet neporušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN .

 

Kim: “Je to obrovský úspech”. Severná Kórea odhalila podrobnosti včerajšieho testu hypersonickej rakety

 

Začiatkom januára Kim Čong-un nariadil kvôli nepriateľskej politike Washingtonu prehodnotiť opatrenia na budovanie dôvery so Spojenými štátmi prijaté Pchjongjangom „z vlastnej iniciatívy“ a preštudovať si obnovenie „všetkých dočasne pozastavených činností. ”
Viaceré médiá a odborníci interpretovali toto vyhlásenie ako zámer, tvárou v tvár uviaznutému dialógu so Spojenými štátmi, ukončiť moratórium na jadrové testy a testy rakiet dlhého doletu, ktorého sa od konca roku 2017 dobrovoľne držia.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov