Hypersonická štúdia od Hypersonix Launch Systems
Aktuality, Letectvo,

Už aj Austrália sa chystá vyvíjať hypersonické rakety

Najnovšie centrum pre hypersonický výskum bolo nedávno otvorené v Brisbane v Austrálii. Oficiálne slávnostné otvorenie viedol minister obrany Peter Dutton. Vyslovil aj hlavný cieľ centra – prehĺbiť využívanie hypersonických technológií.


 

 

Ako zdôraznil šéf austrálskeho vojenského oddelenia, vývoj a vytváranie hypersonických lietajúcich objektov je náročná úloha, ale technológie, ktoré nové centrum prevezme, pomôžu ochrániť krajinu pred možným „škodlivým“ použitím hyperzvuku. Teraz sa Austrália chystá vyvinúť hypersonické rakety.

 

Minister zrejme naznačil úspech Číny v oblasti hypersonických zbraní. Táto aktivita čínskeho vojenského priemyslu je so znepokojením sledovaná nielen v USA, ale aj v Austrálii. Austrálske úrady preto na rozvoj nového centra veľa peňazí nešetrili. V decembri 2020 Austrália podpísala dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi na vývoji a testovaní prototypu hypersonických riadených striel v rámci Integrated Flight Research Experiment. Program je založený na výsledkoch 15-ročného výskumu v Austrálii a Spojených štátoch amerických v oblasti hypersonických rakiet a raketových motorov.

 

Dr. Malcolm Davis, hlavný analytik Austrálskeho inštitútu pre strategickú politiku, hovorí, že otvorenie výskumného centra je veľmi veľkým krokom vpred. Ale Čína a Rusko stále vedú v oblasti hypersonického výskumu, zdôraznil odborník. Pripustil, že Austrália aj Spojené štáty americké v tejto oblasti zaostávajú, a to ani nie tak v oblasti teórie a výskumu, ale v praktickej aplikácii výsledkov týchto štúdií. Davis poznamenal, že Austrálčania a Američania trávia veľa času vedeckým výskumom, ale vedu nepremieňajú na skutočné príležitosti, na rozdiel od Rusov alebo Číňanov.

 

Nie je žiadnym tajomstvom ani zaostávanie Spojených štátov v oblasti hypersonických technológií. Generál amerických vesmírnych síl David Thompson vo svojom prejave na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v Halifaxe zdôraznil, že nedávne testy hypersonických zbraní Pekingom a Moskvou prekvapili americkú stranu a ukázali, že Washington skutočne urobil v tomto smere oveľa menší pokrok ako jeho hlavní geopolitickí súperi.

 

Ruská armáda vykonala nový úspešný test hypersonickej rakety Zirkon. Video

 

V Austrálii sa snažia túto priepasť vyplniť. Napríklad letecký startup Hypersonix Launch Systems so sídlom v Brisbane oznámil, že plánuje vypustiť CO2-neutrálne hypersonické vesmírne lietadlo schopné vynášať malé satelity na nízku obežnú dráhu Zeme (LEO). Startup podpísal zmluvu o spolupráci s Sydneyskou Univerzitou. Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatkom roka 2023 sa uskutoční prvý let nového lietadla.

 

Maximálna rýchlosť rakety KĽDR bola 16-krát väčšia ako rýchlosť zvuku

 

Ako poznamenáva analytik Davis, ak Austrália rozvinie takéto schopnosti, má všetky šance stať sa svetovým lídrom v hypersonickom výskume. Odborník zároveň poznamenáva, že nie je potrebné sústrediť všetko úsilie na vojenské aspekty hypersonického výskumu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov