Rýchločln Raptor
Aktuality, Námorníctvo,

Uzavrieť Azov pre Ukrajinu. Donecká republika dostáva vojnové lode

Doneck, 1.februára 2022 (AM) – Pred niekoľkými hodinami bol zaznamenaný aktívny presun ruských bojových rýchločlnov „Raptor“. Prevoz člnov po súši bol realizovaný na špeciálnych ťahačoch, pričom išlo minimálne o štyri rýchlostné člny smerujúce k Azovskému moru. Zatiaľ nie je známe, či ide o nové lode alebo či sa preprava vykonáva z iného miesta. Na palube sprievodného člna však bolo možné rozoznať číslo „002“. To naznačuje, že loď bola uvedená do prevádzky už v roku 2015 a v súčasnosti je oficiálne v prevádzke v Baltskej flotile, hoci rýchlostný čln s rovnakým číslom je v prevádzke aj v Kaspickej flotile.


 

 

Raptory sú navrhnuté tak, aby hliadkovali v pobrežnej zóne vo vzdialenosti až 100 míľ od základne. Hliadková verzia lode je určená pre 20 výsadkárov. Má 2 guľomety Pečeneg a diaľkovo ovládaný bojový modul so guľometom 14,5 mm. Medzi hlavné úlohy patrí aj zaistenie bezpečnosti lodí pri nechránených náletoch, zastavenie a zadržanie malých cieľov, transport jednotiek (do 20 osôb) s plným vyzbrojením a účasť na pátracích a záchranných operáciách. Rýchlosť lode je do 50 uzlov (v závislosti od výšky vĺn).

 

Video: Čiernomorskú flotilu doplní prvá ženská posádka hliadkovej lode Raptor

 

Lode sú súčasťou procesu oficiálneho presunu zbraní do zboru Luhanskej a Doneckej republiky, ktorý v skutočnosti prešiel do záverečnej fázy. Už sa o tom otvorene diskutuje aj v príslušných výboroch Štátnej dumy a Rady federácie.

 

Prečo sa takéto rozhodnutie pripravilo je pochopiteľné. V poslednom čase USA a na ich príkaz aj krajiny NATO posielajú na Ukrajinu stovky dopravných lietadiel s rôznymi druhmi zbraní. Tento tok musí buď zastaviť alebo kompenzovať Rusko. Je zrejmé, že hlavný dôraz sa bude klásť na zbrane pre pozemné sily, a to je veľmi správne. Napriek tomu je veľmi dôležité nevynechať námornú zložku dodávok z Ruska. Je to spôsobené viacerými faktormi.

 

Po prvé, USA a ich európsky sympatizanti posielajú a plánujú pokračovať vo vysielaní malých vojnových lodí pre ukrajinské námorníctvo (člny typu Island a Mark VI). O pár rokov to budú desiatky lodí, ktoré sú mimoriadne nebezpečné v prípade ozbrojeného konfliktu na mori.

 

Po druhé, Spojené štáty na tento účel aktívne rozvíjajú vojenskú infraštruktúru v Čiernom a Azovskom mori. V Azovskom mori – ideálnom pre malé lode – je množstvo zariadení v Berdjansku (v skutočnosti americká základňa) a Mariupole. Podobnú základňu potrebuje aj Donecká republika.

 

Po tretie, ukrajinské námorníctvo sa pravidelne pokúša zaútočiť na pobrežné pozície DĽR z mora, aby vylodilo svoje diverzné skupiny. Doneckej republike úspešne pomáha odraziť tieto zásahy, niekoľkých malých člnov s guľometmi a protitankovými raketovými systémami. Z dlhodobého hľadiska to však, samozrejme, nestačí.

 

Rusko elektronicky ruší ukrajinské vojnové lode v Azovskom mori

 

Vytvorenie základne, zvýšenie počtu a modernizácia lodí DĽR, príjem bezpilotných lietadiel pre ne umožní primerane reagovať na americkú výzbroj ukrajinskej flotily. Zabezpečí kvalitnú ochranu vodných hraníc DĽR. Výrazne zníži bremeno Ruska spojené s kontrolou Azovského mora a ochranou strategických zariadení vrátane Krymského mosta. V prípade útoku ukrajinských námorných síl na lode DĽR získa Rusko právo uskutočniť rozsiahlu mierovú operáciu na mori, ktorá zlikviduje ukrajinskú flotilu a jej základne v Azovskom mori.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov