Piloti 40. letky mjr. Benjamin Naumann a mjr. Mark Smith sa pripravujú na odpálenie rakety AIM-120D z F-15EX Eagle II neďaleko leteckej základne Tyndall na Floride. 25, 2022.
Aktuality, Letectvo,

Najnovšia americká ťažká stíhačka F-15EX Eagle II počas testov prvýkrát odpálila raketu

Americké letectvo pokračuje vo svojom programe testovania ťažko vyzbrojenej stíhačky F-15EX Eagle II. Podľa amerického veliteľstva vzdušných síl lietadlo začalo s testovaním výzbroje.


 

 

Najnovšia stíhačka F-15EX Eagle II, zaradená do 40. letky (40. testovacia letka), prvýkrát vykonala skutočný štart bojovej rakety typu vzduch-vzduch stredného doletu AIM-120 AMRAAM. Testy sa uskutočnili 25. januára nad Mexickým zálivom. V rámci testov stíhačka objavila vzdušný cieľ BQM-167 a potom odpálila raketu.

 

 

Po tom, čo sa raketa oddelila od lietadla a začala sa pohybovať smerom k cieľu, bolo rozhodnuté, že dôjde k samodeštrukcii, a testy boli uznané ako úspešné. Podľa záverov môže stíhačka F-15EX Eagle II pôsobiť ako lietadlo pre vzdušnú prevahu. Tento test však nekončí, stíhačka musí ešte dokázať schopnosť zasiahnuť pozemné ciele.

 

“Rusi ich uvidia”. Ex-šéf “Antonova” odporučil Ukrajine, aby namiesto “neviditeľných” F-35 nakúpila stíhačky F-15EX

 

Prvá ťažko vyzbrojená stíhačka F-15EX Eagle II vstúpila do výzbroje amerického letectva v marci minulého roka, lietadlo bolo prevedené na „vojenské“ skúšky. Prvý kontrakt predpokladal dodávku 8 nových lietadiel, z toho dve v roku 2021 na počiatočné testovanie a potom šesť ďalších v roku 2023. Od roku 2023 sú plánované aj sériové dodávky, zatiaľ je objednaných asi 200 nových lietadiel.

 

F-15EX: Úplne iné možnosti, alebo s čím chcú USA bojovať vo vzduchu

 

F-15EX Eagle II by mal nahradiť už zastaraný F-15C/D, nie však F-35, na ktoré sa kladie osobitný dôraz v USA. Od predchádzajúcich verzií sa líši moderným palubným vybavením založeným na koncepcii „digitálnej chrbtice“ a architektúre Open Mission Systems (OMS), vrátane radaru Raytheon série AN / APG-82 s AFAR. F-15EX je údajne schopná niesť až 22 riadených striel typu vzduch-vzduch, alebo do 22 stôp dlhú hyperzvukovú raketu vážiacu až 7 000 libier.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov