Nórske stíhačky F-35A sa 2. februára snažili sledovať, ako skupina ruských lietadiel prechádza mimo nórsky vzdušný priestor na ceste do Severného mora. Lietadlá zahŕňali – palubné riadiace lietadlo Beriev A-50, ako aj bombardéry Tu-95, Tu-142 a stíhačky MiG-31
Aktuality, Letectvo,

Ruské bojové lietadlá preleteli nad Atlantikom – hľadali ponorky

Ruské bojové lietadlá lietali v rámci cvičenia na vyhľadávanie a detekciu ponoriek nad Atlantikom, v rôznych fázach ich sprevádzali nórske a britské stíhačky, uviedla Severná flotila .


 

 

„V súlade s plánom bojového výcviku dve protiponorkové lietadlá Tu-142 námorného letectva Severnej flotily úspešne absolvovali let do danej oblasti severovýchodného Atlantiku, aby sa zúčastnili na cvičení na vyhľadávanie a odhaľovaní ponoriek,“ píše sa v správe.

 

Lietadlá vzlietli na oblohu vo Vologdskej oblasti a preleteli ponad Nórske more do oblasti misie v sprievode dvoch stíhačiek MiG-31 .V rôznych fázach letu Tu-142 sprevádzali stíhačky nórskeho letectva a britského letectva.

“Let ruských lietadiel sa uskutočnil v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami pre využívanie vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami Barentsovho mora, Nórskeho mora a Atlantického oceánu,” zdôraznila Severná flotila.

 

Kdekoľvek na svete. Čo dokáže modernizovaný ruský bombardér Tu-160M?

 

Ruské námorníctvo už od januára vykonáva sériu cvičení pod všeobecným dohľadom hlavného veliteľa Nikolaja Jevmenova. Ich hlavným cieľom je vypracovať akcie „na ochranu ruských národných záujmov vo Svetovom oceáne“, ako aj „čeliť vojenským hrozbám zo smerov od mora a oceánu“. Cvičenia sa budú týkať vôd morí susediacich s ruským územím, ako aj operačne dôležitých oblastí Svetového oceánu. Samostatné cvičenia sa budú konať v Stredozemnom, Severnom, Ochotskom mori , v severovýchodnej časti Atlantiku a v Tichom oceáne.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov