Ilustračné foto
Aktuality, Civilná ochrana,

Je svet pripravený na atómovú vojnu? Aký najhorší scenár boja o Ukrajinu vidí nositeľ Nobelovej ceny?

Vzájomné zničujúce sa údery môžu ľudstvo priviesť k novej Dobe ľadovej. Ak sa konflikt rozšíri za hranice Ukrajiny a ak sa do neho zapojí NATO, boj by sa zmenil na obrovskú vojnu medzi atómovými mocnosťami s veľmi reálnym nebezpečenstvom nasadenia atómových zbraní.


 

Ira Helfand.

 

Pri Západom zorganizovanej tragickej fraške „s nevyhnutným napadnutím“ Ukrajiny Ruskom sa črtá len jeden koniec – rozdrvenie „agresora“ svetu nevídanými sankciami. Lenže všetko sa môže udiať inak, ako by si želali Anglosasi. O takejto inakosti katastrofického výsledku ozbrojeného konfliktu ohľadne Ukrajiny napísal v americkom časopise The Nation bývalý prezident medzinárodnej organizácie „Lekári za odvrátenie atómovej vojny“, laureát Nobelovej ceny mieru za rok 1985 Ira Helfand a hovorí o desiatkach tisícoch padlých a miliónoch utečencov.

 

„Vo vláde USA ocenili možné straty v dôsledku bojov,“ pripomína Helfand. „Možno zahynie od 25 do 50 tisíc civilistov, od 5 do 25 tisíc ukrajinských vojakov a od 3 do 10 tisíc ruských vojakov. Výsledkom môže byť aj 2 až 5 miliónov utečencov.“

 

Dodáva, že tieto počty sú založené na predpoklade, že vo vojne budú použité len konvenčné zbrane. Ak sa však konflikt rozšíri za hranice Ukrajiny a ak sa do neho zapojí NATO, všetko by sa zmenilo na obrovskú vojnu atómových mocností s veľmi reálnym nebezpečenstvom nasadenia atómových zbraní. Ira Helfand si však kladie otázku: Prečo sa o tejto obrovskej hrozbe na Západe vôbec verejne nediskutuje?

Helfand vedecky prognózuje konflikt s nasadením konvenčných zbraní. Lenže aj tie, ak si uvedomíme nové technológie, podľa ktorých sú vytvorené, majú omnoho ničivejšiu silu, ako sme si doposiaľ pripúšťali. Prídu však straty, pričom ak jedna zo strán spozná, že prehráva, ovládne ju na zvrátenie situácie pokušenie nasadiť taktické atómové zbrane. Pričom tak americká, ako aj ruská vojenská doktrína pripúšťajú nasadenie v podobných situáciách taktických atómových zbraní, pripomína Helfand a v ďalšom poukazuje na veľmi známe fakty o pomeroch síl. Rusko podľa neho disponuje 1900 taktickými atómovými náložami a 1600 strategickými hlavicami, pripravenými na odpal.

 

Na strane NATO Francúzsko disponuje 280 rozmiestnenými hlavicami a V. Británia 120. Okrem toho USA majú na základniach v Európe (Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Turecko) 100 taktických bômb B-61 a k nim 1650 rozmiestnených strategických hlavíc. Ak by čo i len jedna 100 kt hlavica vybuchla nad Kremľom, tvrdí Helfand, mohla by zabiť štvrť milióna ľudí a milión zraniť. Ak by rovnaká hlavica vybuchla nad Kapitolom, zabila by vyše 170 tisíc ľudí a zranila ich takmer 400 tisíc. Pripomeňme si, že kaliber bomby, ktorá vybuchla nad Hirošimou, bol 16,5 kt.

 

To, že sa eskalácia atómového konfliktu medzi USA a RF obmedzí len na vzájomnú obmenu úderov na protivníkove hlavné mesto, je málo pravdepodobné. Obe strany odpália proti svojim mestám ďaleko viac ničivej sily, neľútostne konštatuje držiteľ Nobelovej ceny. Navyše aj ich kaliber bude podľa neho značne vyšší – od 450 do 800 kt.

 

Čo v takom prípade čaká svet?
Helfand: „Výskum v roku 2002 ukázal, že ak by len 300 z 1600 rozmiestnených strategických hlavíc Ruska vybuchlo nad mestami USA, v prvej polhodine zomrie 78 miliónov ľudí. Okrem toho bude zničená celá hospodárska infraštruktúra štátu – elektrické siete, internet, systém zásobovania potravinami, dopravná sieť a zdravotníctvo. Zmizlo by všetko to, čo je potrebné na podporu života a počas ďalších niekoľko mesiacov by od hladu zomrela prevažujúca väčšina obyvateľstva USA. Útok USA proti Rusku by spôsobil obdobné následky. Ak bude do konfliktu vtiahnuté NATO, tak väčšia časť Kanady a Európy bude mať rovnaký osud.“

 

Klimatické dôsledky tejto vojny budú ešte katastrofickejšie, upozorňuje I. Helfand v The Nation. „Potvrdzujú sa predpovede, ktoré boli po prvýkrát uvedené v 1980-tych rokoch o tom, že mohutné nasadenie atómových zbraní spôsobí prudké globálne ochladenie Zeme.

Atómová zima, nie je prázdnou fantáziou. Globálny atómový konflikt vychrlí do vrchných vrstiev atmosféry 150 miliónov ton sadzí, teplota na planéte klesne do úrovní nevídaných tu od ostatnej Doby ľadovej. V dôsledku toho môže zomrieť väčšina ľudstva, súčasná civilizácia zmizne.“

 

Len pre reálne, no tvrdé povahy. 10 rád ako prežiť atómovú zimu?

 

Čo s rizikom?
Jeho obludnosť si vyžaduje základnú zmenu vo vzťahoch USA s Ruskom a Čínou, upozorňuje Helfand. Veľké mocnosti už nemôže hrať hru, ktorou sa má zistiť, kto nakoniec vyhrá. Je totiž celkom možné, upozorňuje autor so značnou dávkou irónie, že jedna z týchto krajín sa naozaj ocitne na vrchole, problém je len v tom, že to bude vrchol globálnej hromady popola.

 

Ako Rusi dosiahli s USA jadrovú rovnováhu?

 

Ira Helfand, ako skutočný stúpenec atómového odzbrojenia, na záver dodáva: V atómovej epoche sme sa posunuli tak ďaleko nie kvôli múdremu vedeniu, alebo premyslenej vojenskej doktríne, či bezvadným technológiám. Známe sú slová Roberta MacNamaru (v 1960-tych rokoch minister obrany USA): „Mali sme šťastie. Len šťastie odvrátilo atómovú vojnu.“ Spoliehať sa na ďalšiu takúto zhodu okolností – je šialená politika.

Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov