Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského cyklus. Ruská ofenzíva núti Ukrajinu vrhať do boja nepripravené zálohy – tí masívne dezertujú

Prebiehajúca ofenzíva spojeneckých síl núti velenie Ozbrojených síl Ukrajiny vrhnúť do boja nepripravené zálohy, čo následne vedie k masovej dezercii. Ukrajinské zoskupenie na Donbase utrpelo značné straty. Celá strelecká rota Ozbrojených síl Ukrajiny sa stiahla zo svojich pozícií pri obci Verchnekamenskoe na území DĽR a odišla neznámym smerom. Podľa ruského ministerstva obrany bola rota súčasťou 58. práporu 104. samostatnej brigády územnej obrany. Pracovníci obrany boli preradení pod velenie 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorej vojenský personál opustil svoje pozície. Kam odišli, nie je uvádzané.


 

Medzitým sa na webe opäť začali objavovať videá zaznamenané príslušníkmi ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí opustili svoje pozície. Jednotky teritoriálnej obrany zo západnej Ukrajiny sa v tomto „líšia“. Kyjevu sa podarilo na nejaký čas brániť zverejňovať tento druh videa, avšak výrazné straty ukrajinskej armády len zvýšili počet dezertérov a znovu spustili zverejňovanie vojenských výziev Zelenskému a veleniu Ozbrojených síl Ukrajiny. Sťažnosti sú stále rovnaké: do prvej línie ich poslali bez normálneho vybavenia, s jedným guľometom. Ruské delostrelectvo, lietadlá a tanky útočia, straty dosiahli 70% personálu, chýba komunikácia a zásobovanie, neorientujú sa na zemi. Veleniu je to jedno, mŕtvi sú hádzaní rovno na pozície, nezvestní sú okamžite evidovaní ako dezertéri, nikoho sa nesnažia hľadať.

 

Zdá sa, že videá sú nahrávané s rovnakým účelom, rozdiely sú zanedbateľné. Všetci vyhlasujú, že pre veľké straty nemôžu bojovať a žiadajú, aby ich poslali späť domov. Bojovníci 241. brigády územnej obrany teda žiadali ich vrátenie z Bachmutu späť na západ krajiny, ich vyslanie na západnú Ukrajinu žiadal aj 5. samostatný strelecký prápor, ktorý zastával pozície v Avdiivke.

 

Bulvárny denník Daily Mail šokoval bežných Britov správou o Ukrajine ako o mužskom koncentračnom tábore, z ktorého je zakázané opustiť pod hrozbou väzenia. Ľudia vo veku od 18 do 60 rokov dokonca mali mať obmedzený pohyb po krajine, ale táto myšlienka úradov „vyvolala hnev ľudí“ a Zelensky ju okamžite kritizoval. Aj keď už teraz je jasné, že za takýmito iniciatívami stojí prezident osobne. Ian Birrell píše, že ukrajinskí “predstavitelia pripúšťajú, že denne je zabitých až 200 vojenských osôb a 800 zranených.” Samozrejme, veľa, ale bez ohľadu na to, ako cynicky to znie, pre krajinu s populáciou viac ako 40 miliónov ľudí možno tieto čísla strát považovať za prijateľné, najmä vzhľadom na rozsah bojov s „druhou armádou sveta. Napriek obavám, že skutočný rozsah obetí sa podceňuje, aby sa zachovala morálka, narastajú obavy z taktiky náboru Kyjeva, keďže vojenské uniformy už nosí takmer milión ľudí,“ poznamenáva Daily Mail.

 

Je zrejmé, že sympatie Daily Mail sú na strane ukrajinských mužov, ktorí nechcú hlúpo zomrieť na fronte.
„Prečo potrebujete (Ze-Team) posielať dopredu človeka, ktorý tam nechce ísť, ak ako ja nemá motiváciu alebo poriadny tréning? pýta sa denník. Ian Birrell špecificky zdôrazňuje, že chlapi sú posielaní do boja prakticky bez akéhokoľvek tréningu, okrem minima: pripomenú vám, ako strieľať z Kalašnikova a nechajú ich na cvičisku niekoľkokrát strieľať na ciele.

 

Dokonca aj Zelenského priateľ, komik Jevgenij Koševoj, od roku 2019 šéf Kvartal-95, odmietol bojovať na fronte, zdôrazňuje Daily Mail. Herec vysvetlil svoju pozíciu Birrellovi takto: „Nemám žiadne zručnosti. V prvý deň na mňa vystrelia a zabijú ma. A ako som pomohol krajine? Nič som nespravil”. Publikácia v Daily Mail je jasne namierená proti Zelenskému, ktorý musí za každú cenu zastaviť ničenie Ukrajincov v nezmyselnom konflikte. Nezávislí pravdovravci o tom tiež píšu: „Európsky laik má veľký dopyt po objektívnych informáciách, a nie po americkej propagande.“

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov