Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo má Rusko päť nových nepriateľov?

Grécko, Dánsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko sa zaradili do zoznamu krajín, ktoré Rusko uznáva ako nepriateľské. Aký bol dôvod ich zaradenia do zoznamu? Aké sú dôsledky nového štatútu pre samotné krajiny? Ktorým ďalším štátom hrozí, že sa v budúcnosti dostanú na zoznam nepriateľov?


 

Ruská vláda rozšírila zoznam nepriateľských cudzích štátov o ďalších päť krajín. V zozname sú Grécko, Dánsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko. V dokumente podpísanom premiérom Michailom Mišustinom sa hovorí, že „zoznam schválený vládou nie je konečný a vzhľadom na prebiehajúce nepriateľské akcie cudzích štátov namierené proti ruským misiám v zahraničí sa môže rozšíriť.“

 

Vo vyhláške sa uvádza aj počet zamestnancov veľvyslanectiev a konzulátov, ktorí môžu pracovať v Rusku. Grécko teda stanovilo hranicu 34 osôb, Dánsko – 20, Slovensko – 16 osôb. Slovinsko a Chorvátsko už nemôžu zamestnávať miestnych zamestnancov na svojich diplomatických misiách a konzulárnych úradoch.

 

Ide o tretie rozšírenie zoznamu nepriateľských štátov. V máji minulého roka boli takéto obmedzenia prvýkrát zavedené voči Spojeným štátom americkým a Českej republike. Podľa dokumentu podpísaného prezidentom Vladimirom Putinom bude môcť Česká republika prijať do svojej diplomatickej misie najviac 19 ruských pracovníkov, zatiaľ čo Spojené štáty nebudú mať ani jedného. Vtedy to bola reakcia na vyhostenie ruských diplomatov zo Spojených štátov a diplomatický škandál, ktorý vypukol medzi Ruskom a Českom.

 

Okrem toho vláda v marci 2022 schválila nový zoznam cudzích štátov a území, ktoré sa dopustili nepriateľských akcií voči Rusku. Má 48 účastníkov vrátane Spojeného kráľovstva, krajín EÚ, Kanady, Nórska, Švajčiarska a Japonska. Podľa dokumentu “ruskí občania a firmy, samotný štát, jeho regióny a obce, ktoré majú devízové ​​záväzky voči zahraničným veriteľom zo zoznamu nepriateľských krajín, ich budú môcť platiť v rubľoch.”

 

Dôvodom takého rozsiahleho rozšírenia zoznamu bolo zavedenie početných sankcií voči Rusku, ako aj odpojenie ruských bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT a uzavretie vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

 

„Rozšírenie zoznamu nepriateľských štátov sa očakávalo a tu je všetko jasné. Tieto krajiny sú členmi Európskej únie a NATO a dodržiavajú všetky rozhodnutia týchto organizácií, pokiaľ ide o sankcie a vojenskú pomoc Ukrajine,“ povedal Andrej Kortunov, generálny riaditeľ ruskej rady pre medzinárodné záležitosti.

 

„Je veľa dôvodov, ktoré sa stali základom pre zaradenie do tohto zoznamu. Ale podľa mňa toto rozhodnutie súvisí skôr so všeobecnou úrovňou rusofóbie, ktorá je v týchto krajinách prítomná, ako aj s individuálnymi obmedzeniami, ktoré tieto krajiny prijímajú voči ruským občanom a organizáciám. Napríklad finančné transakcie alebo transakcie s nehnuteľnosťami nie sú všade rovnako prísne obmedzené,“ poznamenal.

 

„Pokiaľ ide o Grécko, je možné, že naopak od neho očakávali sankčné výnimky a že takéto sankcie neuplatní. To sa však nestalo – preto sú Atény na zozname, “verí odborník.
„V skutočnosti je zoznam nepriateľských krajín oveľa dlhší. V dnešnom rozhodnutí ruskej vlády hovoríme o zozname tých krajín, ktoré sú obmedzené počtom diplomatov. Je zrejmé, že je to spôsobené vyhostením ruských diplomatov, ku ktorému došlo v posledných mesiacoch, ako aj určitými nepriateľskými krokmi vedenia týchto krajín,“ povedal Vadim Truchačev, lektor Katedry zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky.

 

„Každý štát má svoje vlastné dôvody. V prípade Grécka okrem všeobecnej histórie sankcií voči Rusku hovoríme o otvorení plynovodu z Azerbajdžanu – to sa stalo len pred mesiacom. V prípade Slovenska je to iný príbeh – tam hovoríme o ukončení vydávania víz pre ruských občanov, “uviedol.

 

„Chorvátsko je jedným z lídrov, pokiaľ ide o počet žoldnierov bojujúcich za ozbrojené sily Ukrajiny. V Záhrebe vlastne zostal len veľvyslanec, diplomati tam vôbec nie sú. Zo Slovinska bolo vyhostených 33 zamestnancov diplomatického oddelenia. Dánsko patrilo medzi lídrov medzi krajinami vyzbrojujúcimi Ukrajinu. V reakcii na zaradenie nepriateľských krajín sa niektoré z týchto štátov môžu pokúsiť o odvetu. Napríklad Dánsko ako najbohatšia z piatich krajín môže zvýšiť sponzorstvo Ukrajiny. V tomto zozname možno najprísnejšie opatrenia očakávať od Dánska, “uviedol politológ.

 

„Slovinsko mohlo ísť cestou Dánska, ale zmenila sa moc a krajinu teraz vedie menej agresívny premiér,“ pokračoval Truchačev. “Grécko a Slovensko podľa mňa ešte viac skrutky neutiahnu. Hoci Slováci sú pripravení slepo kopírovať všetko, čo robí Česká republika. A to zase vedie k prerušeniu diplomatických vzťahov. Čoskoro sa budú v Grécku konať voľby a tam sa k Rusku správajú s veľkými sympatiami, takže od neho najmenej zo všetkého očakávam špinavé triky,“ domnieva sa.

 

„Zároveň ma prekvapilo, že Švédsko nebolo na tomto zozname. V Rusku má obrovské veľvyslanectvo, napriek tomu, že krajina nie je najväčšia. A Švédsko, možno viac ako ktokoľvek iný, bolo vidieť v podpore ruskej nesystémovej opozície, dokonca viac ako Spojené štáty,“ povedal expert.

 

Truchačev verí, že zoznam nepriateľských krajín sa s najväčšou pravdepodobnosťou v blízkej budúcnosti rozšíri. „Tak či onak som presvedčený, že väčšina krajín Európskej únie a NATO bude na zozname nepriateľských krajín. V súčasnej situácii je to nevyhnutné,“ uzavrel Truchačev.

Daria Volkova

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov