SU-57
Aktuality, Letectvo,

Rusko si na Ukrajine otestovalo technológiu vzdušných vojen budúcnosti

Ruské Su-57 počas špeciálnej operácie na Ukrajine plnili bojové misie v rojoch. Tieto stíhače boli vzájomne prepojené do spoločnej informačnej siete, vďaka ktorej si mohli preposielať údaje o rádiolokačnej situácii, o zistených cieľoch, koordinovať súčinnosť s inými účastníkmi boja.


 

V čom sú cenné tieto testy lietadiel 5. generácie v reálnych bojových podmienkach?
Ruskí vojaci nasadili na Ukrajine roj zo štyroch najnovších stíhačov Su-57 s cieľom ničiť ukrajinskú PVO. Informácia o tom sa v informačných prostriedkoch zjavila až koncom mája 2022. TASS vtedy uviedla, že univerzálne stíhače 5. generácie začali bojovať v Donbase a na Ukrajine už dva-tri týždne po spustení operácie, čiže najneskôr v polovici marca 2022. Zdôrazňovalo sa, že tieto „sušky“ môžu pracovať mimo zóny dosahu prostriedkov PVO protivníka a že zasahujú ciele pomocou svojej raketovej výzbroje. Experti predpokladajú, že to boli aj najnovšie vysoko presné rakety Ch-31PM s doletom do 60 km, čo umožnilo Su-57 nevstupovať do účinnej zóny ukrajinskej PVO.

 

„Okrem nízkej viditeľnosti pre prostriedky protivzdušnej obrany, medzi hlavné prednosti stíhača Su-57 patrí možnosť obmeny údajov medzi jednotlivými lietadlami, čím sa značne rozširujú jeho útočné i prieskumné možnosti. Napríklad, jeden letúň zistí cieľ a druhý naň páli,“ vysvetlil komentátor časopisu „Arzenál vlasti“ Dmitrij Drozdenko a dodal, že obmena údajov môže prebiehať aj medzi lietadlami rôznych generácií, napr. medzi Su-57 a Su-35S, čo je lietadlo kategórie 4++, či medzi lietadlom a pozemným bodom.

 

Zaslúžilý vojenský letec Ruska Vladimir Popov poukazuje aj na to, že Su-57 má pomerne dobre prepracovanú koordináciu s ďalšími účastníkmi bojovej činnosti a odovzdávanie im údajov. Neopomenul tiež prostriedky automatického riadenia letu. „Na palube je systém, ktorý plní úlohu virtuálneho druhého pilota. Pomáha to pri voľbe cieľa, pri zameriavaní a aj pri spresňovaní koordinát.“

 

Dá sa povedať, že Su-57 je schopný fungovať aj v režime paralelného plnenia mnohých úloh, podtrhol vojenský expert. „Ak sa, napríklad, objaví na nebi dron „Bayraktar“, my naň môžeme pokojne zaútočiť a paralelne s tým sa zaoberať aj inými úlohami: dodržiavať plánovaný smer letu, manévrovať a monitorovať pozemné ciele,“ vysvetlil a dodal, že Su-57 je pritom dostatočne jednoduchý na riadenie, pretože veľa z povinnosti je delegovaných na automatiku: Tá je schopná monitorovať činnosť pilot, pričom mu pomáha vyvarovať sa chýb.
Každý Su-57 je ako samostatná bojová jednotka úplne efektívny – odpal rakiet a hádzanie bômb prebieha s vysokou mierou presnosti a bezpečnosti, hovorí Popov a tvrdí, že „maximálna kruhová odchýlka je len okolo desať metrov a pri použití istého typu munície asi dva metre. Čiže ak budeme chcieť zasiahnuť most na území protivníka, stačí nám trafiť sa do jeho podpery a neničiť celú stavbu“.
„Testujeme potenciál Su-57 a taktické možnosti lietadla v podmienkach, ktoré sú reálne s bojovými. Je to veľmi cenné,“ zdôraznil zaslúžilý letec Ruska.

 

Su-57, alebo podľa klasifikácie NATO „Felon“(„Zločinec“) je univerzálny stíhač 5. generácie, ktorý bol skonštruovaný v rámci programu „Perspektívny letecký komplex frontového letectva“. Experti tvrdia, že Rusko sa stalo tretím štátom sveta, po USA a Číne, ktorý prijal vlastný produkt 5. generácie do svojej výzbroje. Prvý let 57. „sušky“ bol vykonaný v roku 2010 a od decembra 2020 sa začali jej sériové dodávky do vzdušných a kozmických síl RF.

 

Poznamenať tiež treba, že v roku 2018 boli tieto stíhače otestované aj v bojových podmienkach Sýrie. Hneď po tom bola v Turecku nastolená otázka o získaní tohto letúňa, pretože jeho spôsobilosti prekonávajú americký F-35. Otázka jeho získania Turkami je stále v hre.
„Použitie Su-57 v Sýrii, kde neboli prostriedky PVO a ani také mohutné vojenské zoskupenie protivníka, boli detskou hračkou v porovnaní s tým, čo sa deje na Ukrajine,“ hovorí Drozdenko. „Možno, že testovanie nového stíhača prebieha v protiklade reálnej PVO.“ Su-57 je nová mašina, ktorá sa stále dopracúva, dodal. „Bojová činnosť nového letúňa umožňuje vypracúvať techniku zasahovania, pilotovania a zdokonaľovania aj samotného lietadla. Nasadenie Su-57 na Ukrajine odhaľuje možnosti stíhača nebadane sa priblížiť k cieľu, analyzovať rádiolokačné polia, uskutočňovať obmenu informácií.“
„Naši vojaci musia pochopiť, ako fungujú tieto systémy v roji pri existencii rušenia zo strany protivníka a aj počas duelových situácií,“ vysvetľuje Popov.

 

Experti nevylučujú, že v bojových podmienkach sa nebude testovať len súčinnosť samotných Su-57 v roji, ale aj let vo zväzku s dronmi. Ako pripomínajú noviny „Rossijska gazeta“, v roku 2019 sa na astrachánskom polygóne Ašuluk konali prvé testovacie lety Su-57 v páre s ťažkým útočným dronom „Ochotnik“ („Lovec“). Z algoritmu súčinnosti pilota stíhača a automatiky dronu vyplýva, že pilot dostáva informáciu o vzdušnej situácii – napríklad o objavení sa nepriateľského stíhača vo veľkej vzdialenosti, v akej ho nie je možné likvidovať raketou „vzduch – vzduch“. Preto Su-57 vydá povel „Ochotnikovi“ aký cieľ a akými raketami má atakovať.

 

RIA Novosti na konci mája 2022 oznámila: „Ochotnik“ absolvoval počas testov streľbu riadenými strelami „vzduch – povrch“, ktoré sú súčasťou výzbroje Su-57. „Aparát môže efektívne ničiť raketami neveľké, zamaskované ciele v rôznych časoch dňa, v akýchkoľvek poveternostných podmienkach,“ vyplynulo z informácie.

 

Podotknime, že v tých istých dňoch minister obrany RF Sergej Šojgu oznámil, že „v blízkej perspektíve“ budú do ruských vojsk dodané strategické drony. Expert na nepilotované systémy Denis Fedutinov poznamenáva, že ide o ťažké aparáty „Aľtius“, čo sú výškové drony dlhého pobytu vo vzduchu, ktoré majú priezvedné i útočné funkcie (maximálny bojový náklad vyše 1 tony). Webová stránka “Vojennoje obozrenije“ poznamenala, že „Aľtius“ a aj „Ochotnik“ môžu samostatne, čiže bez účasti operátora zo zeme, spolupracovať so stíhačom Su-57.
„Pilot Su-57 môže určiť dronu objekty na ničenie, povedzme PVO protivníka. V ďalšom pred stíhačom letiaci pár dronov, ktoré riadia operátori, a v niektorých prípadoch možno aj umelý intelekt, ničia určené ciele. Potom do vzniknutej diery bez prikrytia nepriateľskou PVO stíhače Su-57 pália operačne-taktické krídlaté rakety,“ povedal zakladateľ stránky Military Russia Dmitrij Kornev.

 

„Takým spôsobom Su-57 a „Ochotnik“ fungujú v spoločnom informačnom poli bojovej operácie. Vojny budúcnosti, ktoré budú zamerané na digitálne siete, predpokladajú práve takýto model nanášania úderov,“ poznamenal expert a dodal, že roju sa takto dostáva prírastok sily. „Okrem toho, my takto ochránime život pilota i drahý Su-57, ktorý by sa v ideálnej situácii nemal dostávať do priameho kontaktu s protivníkom. Mimochodom, príprava pilota na stíhač 5. generácie stojí milióny dolárov, čiže takýmto spôsobom získavame aj vyššiu finančnú efektivitu bojových operácií,“ podtrhol analytik.

 

Valkýria XQ-58A počas prvého letu.

 

Experti pri tom poznamenávajú: práca Su-57 vo zväzku s dronom v bojových podmienkach nie je otázkou dnešného, ale budúceho dňa, hoci aj toho najbližšieho. „Povedať niečo ohľadne súčasného použitia zväzku dronu S-70 „Ochotnik“ so stíhačom 5. generácie Su-57 v zóne prebiehajúcej ruskej vojenskej špeciálnej operácie na Ukrajine je veľmi ťažké – výroba týchto dronov ešte nemá fabrické tempo,“ uviedol Kornev a dodal, že „dnes nie je vylúčené ani ich experimentálne spracovanie, ako tomu bolo predtým v Astrachánskej oblasti, uzavrel expert Military Russia Dmitrij Kornev.

 

Dron Grom

 

Su-57 sa konštruoval na prácu vo zväzku s útočnými dronmi, lenže ruské drony „zatiaľ nedosiahli tú úroveň, aby lietali v digitálnom páre so stíhačmi,“ svojho času uviedol komentátor Dmitrij Drozdenko.

 

„To, čo nám ukázali na polygóne Ašuluk, kde sa v roku 2019 konali testovacie lety ťažkého dronu S-70 „Ochotnik“ s Su-57, to bol iba let v páre. Jedno lietadlo riadil letec, druhé operátor zo zeme. Čiže o plnohodnotnej obmene údajov s dronom zatiaľ nehovoríme. V najbližších piatich rokoch bude táto téma vývojovo značne posunutá vpred, vrátane toho, že sa objavia priezvedné nepilotované helikoptéry,“ podtrhol Drozdenko.

 

Ťažký útočný dron S-70 a stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 počas prvého spoločného letu

 

Spoločnosť „Kronštadt“, pripomenul expert, už predtým vystavovala prototyp perspektívneho dronu „Grom“, ktorý je menší, ako „Ochotnik“ a „prispôsobený na záložnú prácu so stíhačmi. „Grom“ je skonštruovaný ako analógia americkej Valkýrie. Dva-tri také útočne-priezvedné drony môžu naraz spolupracovať s jedným stíhačom,“ dodal expert.
Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov