.
Aktuality, Letectvo,

Azerbajdžan potajomky odovzdal Ukrajine vysoko presné bomby pre stíhačky Su-25

Ešte v apríli Baku odovzdalo Kyjevu dávku 32 vysoko výbušných fragmentačných bômb QFAB-250 LG pre útočné lietadlá Su-25 ukrajinského letectva. Odosielateľom munície bola azerbajdžanská spoločnosť CIHAZ Industrial Association a príjemcom ukrajinská spoločnosť Ukrspetseksport, za ktorou stoja ministerstvá obrany oboch krajín.


 

QFAB-250 LG je nová vysoko presná riadená munícia, ktorú v roku 2019 spoločne vyvinuli podľa štandardov NATO Vedecký výskumný ústav Ministerstva obranného priemyslu Azerbajdžanu a obranná korporácia ASELSAN z Turecka, a to nielen pre Su-25. Letecká bomba je laserom navádzaná, váži 270 kg, z toho bojová hlavica je údajne 250 kg (výbušná, pravdepodobne asi 100 kg). Dĺžka náboja 3300 mm, priemer 240 mm. Dokáže zasiahnuť cieľ s odchýlkou ​​až 10 metrov na vzdialenosť 12 km.

 

Podľa vyšetrovateľov z irackého informačného zdroja Sabereen News boli QFAB-250 LG doručené na Ukrajinu tajne a postupne. Najprv ich priviezli do Sudánu a odtiaľ ich dopravilo nákladné lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Meridian na poľské letisko Rzeszow, následne ich po súši previezli na ukrajinské územie. V apríli bolo takýchto letov osem, čo môže naznačovať viac munície, ako sa očakávalo. Orgány Azerbajdžanu, Turecka, Sudánu, Poľska a Ukrajiny tieto informácie nekomentujú.

 

Arménsko v záujme tajných služieb. Prečo ho zrazu navštívili šéf ruskej rozviedky aj šéf americkej CIA?

 

Azerbajdžanské kanály sa chvália touto “pomocou” ozbrojeným silám Ukrajiny v podobe 32 vysokovýbušných bômb. Koľko je to v rámci vojny? Nie veľa. Sú takéto dodávky významné? Baku sa zjavne otvorene zahráva nielen s externými kurátormi, ale aj s vlastnými jastrabmi, ktorým nezdravo stúplo sebavedomie po konflikte v Karabachu.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov