.
Aktuality, Bezpečnosť,

Krymom otriasla séria výbuchov. Sabotáž alebo raketový útok?

Na Kryme, v oblasti Novofedorovka, kde sa nachádza vojenské letisko, zahrmelo najmenej desať výbuchov. Orgány republiky túto skutočnosť potvrdzujú a žiadajú počkať na oficiálne oznámenia.


 

 

V areáli Novofedorovka sa nachádza vojenský útvar a vojenské letisko. Momentálne je známe, že prvý výbuch nastal o 15:20, bol najsilnejší. Nasledovala ďalšia séria, celkovo asi desať výbuchov, teraz dochádza k sekundárnej detonácii. Nad Novofedorovkou sú oblaky hustého čierneho dymu viditeľné na mnoho kilometrov.
“Prvý výbuch bol veľmi silný. (…) V našej jedálni boli vyrazené rámy. Potom nás odviedli do suterénu a odtiaľ sme počuli tlmené pukanie
” – hovoria očití svedkovia.

 

Je hlásená evakuácia, ľudí nakladajú do áut a vyvážajú, nasledujú sanitky a záchranná služba smer Novofedorovka. Zatiaľ nie sú správy o obetiach. Na miesto odišiel šéf Krymu Sergej Aksjonov. Ministerstvo zdravotníctva republiky informovalo, že do oblasti incidentu bola vyslaná letecká záchranná služba. Ministerstvo obrany medzitým uviedlo, že na letisku v krymskom Saki vybuchla munícia, nikto nebol zranený, príčiny sa zisťujú.

“9. augusta asi o 15.20 na území letiska Saki pri osade Novofedorovka explodovalo na ohradenom skladisku niekoľko leteckých nábojov. Pri výbuchu sa nikto nezranil. Letecká technika na letisku nie je poškodená” – hovorí správa.

 

16:42 Traja ľudia sa zranili pri incidente na vojenskom letisku v Novofedorovke. Jednou z troch obetí je 13-ročný chlapec. Má reznú ranu na predlaktí, staršia žena má ranu od šrapnelu. Ministerstvo pre mimoriadne situácie na Kryme momentálne informácie o obetiach nepotvrdzuje.

 

Vizuálne obrázky schopností ukrajinských raketových systémov vrátane amerického HIMARS, kde je ako stred kruhu vojenské letisko v Novofedorivke

 

 

 

 

„O 15.20 na území letiska „Saki“ pri osade Novofedorovka, na ohradenom skladisku, explodovalo niekoľko kusov leteckej munície.
Pri výbuchu sa nikto nezranil. Letecká technika na letisku nebola poškodená. Podľa správy z miesta nedošlo k žiadnemu zásahu požiaru do ohradeného skladu munície na letisku.
/Ministerstvo obrany Ruskej federácie/

 

Vysokopostavení úradníci opustili administratívne budovy v Kyjeve. Volodymyr Zelensky dostal radu, aby sa uchýlil do bunkra – informovali ukrajinské TG kanály. Podľa vojenského analytika Borisa Rožina, ak nejde o raketový útok, tak ide o sabotáž alebo nedbanlivosť, čo tiež nemožno vylúčiť. “Ale stále sa prikláňam k sabotáži,” hovorí Rožin.

 

 

Pár hodín pred incidentom na území vojenského letiska Saki na Kryme boli zverejnené aktuálne satelitné snímky leteckej základne americkej služby Planet Labs. V ukrajinskom segmente Telegramu sa aktívne propaguje verzia raketového útoku, na ktorú dohliadala britská spravodajská služba.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov