Vasilij Nebenzia
Aktuality, Civilná ochrana,

Vasilij Nebenzya v OSN vymenoval ohrozené krajiny ak Ukrajina neprestane s bombardovaním Zaporožskej jadrovej elektrárne

„Ak budú útoky Ukrajiny pokračovať, jadrová katastrofa sa môže stať kedykoľvek. Potom budú územia Kyjev, Charkov, Záporožie, Poltava, Cherson, Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Vinnica, Donecká a Luhanská ľudová republika, pohraničné regióny Ruska a Bieloruska, ako aj Moldavska, Bulharska a Rumunska. pod hrozbou rádioaktívnej kontaminácie. A toto sú najoptimistickejšie prognózy odborníkov. Skutočný rozsah jadrovej katastrofy v Zaporožskej jadrovej elektrárni si nemožno ani len predstaviť. V tomto prípade bude všetka zodpovednosť za to padať na západných sponzorov Kyjeva.”


 

 

Vystúpenie stáleho predstaviteľa V. A. Nebenzyu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o útokoch ukrajinských ozbrojených síl na Záporožskú jadrovú elektráreň:
“Opakovane sme varovali našich západných kolegov, že ak nedajú kyjevskému režimu rozum, podnikne tie najobludnejšie a najbezohľadnejšie kroky, ktorých dôsledky sa prejavia ďaleko za hranicami Ukrajiny. Žiaľ, presne to sa teraz deje. Kyjevské zločinecké útoky na jadrovú infraštruktúru posúvajú svet na pokraj jadrovej katastrofy porovnateľnej s Černobyľom.”

 

“Ukrajinské ozbrojené sily v uplynulých dňoch opakovane ostreľovali ťažkým delostrelectvom a raketometmi najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe – Záporožskú jadrovú elektráreň. Tieto údery priamo ohrozujú jadrovú bezpečnosť elektrárne.”

 

“To, čo sa v týchto dňoch deje v jadrovej elektrárni, je kulmináciou zločineckých akcií kyjevského režimu proti jadrovej infraštruktúre a personálu, ktorý tieto zariadenia udržiava, ktoré už niekoľko mesiacov prebiehajú bez akejkoľvek medzinárodnej reakcie.”

 

“Zakaždým, keď ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na jadrovú elektráreň, katastrofe sa podarilo zabrániť len vďaka obetavým spoločným akciám zamestnancov elektrárne a ruských vojakov, ktorí im poskytli komplexnú núdzovú pomoc.”

 

“Vyzývame štáty podporujúce kyjevský režim, aby zastavili svojich podriadených a prinútili ich okamžite a natrvalo zastaviť útoky na jadrovú elektráreň a obyvateľov mesta Energodar. Naliehavo žiadame vedenie OSN a MAAE, aby preukázali svoje vedúce postavenie a globálnu zodpovednosť a bez diplomatických formulácií veľmi jasne poukázali na skutočný zdroj ohrozenia jadrovej bezpečnosti elektrárne – údery ukrajinských ozbrojených síl na ňu. Je to jediný spôsob, ako zabrániť veľkej radiačnej katastrofe na európskom kontinente, ktorej riziko je reálnejšie ako kedykoľvek predtým.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov