Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia červená čiara. Ukrajina použila jedovaté látky proti ruskej armáde v Záporoží

V Záporoží ukrajinskí militanti použili zakázané chemické zbrane proti ruskej armáde 31. júla v oblasti obce Vasilyevka, región Záporožie. Odtiaľ boli ruskí vojaci prevezení do vojenskej nemocnice so známkami ťažkej otravy. Na pozadí vojenských porážok v Donbase a iných regiónoch Zelenského režim povolil teroristické činy s použitím chemických jedov proti ruskému vojenskému personálu a civilistom, – uvádza sa v správe ministerstva obrany.


 

Ukrajinskí militanti podľa agentúry použili najsilnejšiu jedovatú látku – botulotoxín typu B, ktorý spôsobuje paralýzu. Chemické zbrane a protijed na ne boli na Ukrajinu dodané zo Spojených štátov minulý rok. Botulotoxín dorazil v 40 mm kovových nádobách na použitie v granátometoch alebo na zhodenie z dronu.
“Chemické zbrane boli dodané z Ameriky,” – povedal pred šiestimi mesiacmi tlačový tajomník vojenského velenia DĽR Eduard Basurin v relácii 60 minút na televíznom kanáli Rossija-1.

 

Koľko ľudí bolo hospitalizovaných s otravou nie je špecifikované, ale je zrejmé, že hovoríme o niekoľkých vojenských osobách. Ministerstvo poznamenáva, že na pozadí vojenských porážok, ktoré utrpela ukrajinská armáda počas špeciálnej operácie, režim prezidenta Vladimira Zelenského povolil teroristické činy s použitím chemických jedov proti ruskej armáde a civilnému obyvateľstvu.

 

Príčiny otravy zistili v Petrohrade špecialisti Štátneho výskumného a skúšobného ústavu vojenského zdravotníctva ruského ministerstva obrany. Bola vykonaná dodatočná analýza, ktorá nenechala žiadne pochybnosti: v tele účastníkov špeciálnej operácie bol organický jed umelého pôvodu – botulotoxín typu B. Informácie, ktoré sú verejne dostupné, uvádzajú, že botulotoxín je „jeden z najsilnejších jedov“.

 

Ministerstvo obrany spresnilo, že v súvislosti s chemickým terorizmom sankcionovaným kyjevským režimom Rusko pripravuje podporné dokumenty s výsledkami všetkých vykonaných analýz: Dôkazy o chemickom terorizme zo strany kyjevského režimu budú čoskoro formálne postúpené OPCW prostredníctvom stálej misie Ruska.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov