KUB
Aktuality, Letectvo,

Ekonomické využitie: Ako tiché bezpilotné lietadlo KUB prekvapuje v bojoch na Ukrajine

Generálny riaditeľ koncernu Kalašnikov Vladimir Lepin uviedol, že bezpilotné lietadlá s flákajúcou sa muníciou Kub úspešne ukončili štátny testovací program a boli odporučené na prijatie ruskými ozbrojenými silami. Vojenský expert Jurij Knutov hovoril o výhodách takéhoto lietadla pre ruskú armádu.


 

Lepin povedal, že potulujúca sa munícia bude použitá na elimináciu nepriateľskej živej sily, spôsobenie maximálneho poškodenia infraštruktúry a zničenie ľahko obrneného vybavenia.

 

„Naši špecialisti pracujú na riešení týchto problémov. Prvýkrát sme navádzaný muničný systém KUB predstavili v roku 2019 a za posledné dva roky sme absolvovali sériu testov a skúšobnej prevádzky,“ uviedol generálny riaditeľ štátneho koncernu.
V rámci špeciálnej operácie Rusko potrebuje veľké množstvo bezpilotných lietadiel, aby mohlo efektívnejšie rozdrviť protivníkov, povedal pre PolitExpert vojenský expert Jurij Knutov . Na dosiahnutie požadovaného je potrebné rozšíriť výrobnú základňu v priemyselnom meradle.

 

„Drony Kub ukázali dobré výsledky v Sýrii, boli dokončené a odoslané na vojenské operácie na Ukrajine. Technika sa dokonale prejavuje počas špeciálnej operácie. UAV je možné po vzlietnutí vrátiť bez povinného použitia, teda zničenia, ako je to pri kamikadze dronoch. Má vysoký výkon, rýchle vedenie, hlavica dokáže eliminovať obrnené vozidlá a personál. Potulujúcu sa muníciu používajú Američania aj Briti. Hlavný rozdiel medzi ruskou „kockou“ je v sile a jednoduchosti použitia, poznamenal.

 

„Pretože ak vyletel a my by sme ho mohli vrátiť, môže to byť do určitej miery aj ekonomický prínos. Uvedenie tohto druhu dronov do prevádzky je dôležitým bodom, sú mimoriadne žiadané v ozbrojených silách RF, “verí Knutov.

 

V roku 2021 sa na webe objavili informácie o úspešnom absolvovaní štátnych testov „Kub“. V máji tohto roku ruské ministerstvo obrany ukázalo video, na ktorom kamikadze dron Kub zničil americkú húfnicu M777 a delostreleckú posádku Ozbrojených síl Ukrajiny. Útok bol vykonaný pri obci Podgornoye.

 

Kub vytvorila spoločnosť ZALA AERO, ktorá je súčasťou koncernu Kalašnikov. Dron má nezvyčajný tvar. Krídlo je tu široké a trojuholníkové, do pohybu sa dáva pomocou vrtule, ktorú otáča elektromotor. Dron nesie bojovú hlavicu, ktorej hmotnosť je tri kilogramy. Maximálny možný čas letu je 30 minút a rýchlosť 130 kilometrov za hodinu. Navádzanie sa vykonáva pomocou informácií získaných z obrazu kamery. Presnosť je vysoká. UAV je možné spustiť skryto, pretože pri pohybe nevydáva takmer žiadny hluk.

 

Jednoduché čínske kvadrokoptéry spustili revolúciu v používaní delostrelectva

 

Ruské vzdušné sily predtým zverejnili zábery úspešného použitia munície Kub-BLA, ktorá sa poflakovala v objektoch Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskom smere 20. júla. Bezpilotné lietadlo sa používa na útoky na vzdialené nepriateľské pozemné ciele.

Maroš Šolc

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov