Al Zubarah
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Obava z terorizmu? Katar nakupuje stíhačky a korvety na stráženie majstrovstiev sveta

S medzinárodnou pomocou a high-tech akvizíciami sa národ Perzského zálivu snaží udržať bezpečnosť turnaja čo najviac pod kontrolou. Len niekoľko mesiacov pred Majstrovstvami sveta vo futbale v roku 2022 dostal Katar prvú várku Eurofighter Typhoon, najnovšiu veľkú akvizíciu krajiny Perzského zálivu, o ktorej sa Dauha domnieva, že pomôže posilniť bezpečnosť súťaže.


 

Zahraničná analytička Andrea Krieg uviedla, že Katar vo všeobecnosti udržiava priateľské vzťahy so svojimi susedmi aj v takom nestabilnom regióne. Vďaka tomu je nepravdepodobné, že by sa nejaký štátny aktér alebo zástupná sila pokúsila využiť majstrovstvá sveta na akýkoľvek škodlivý čin – uviedla.

 

Stíhacie lietadlá Eurofighter Typhoon

 

Takáto významná udalosť si však vyžaduje plánovanie a Katar spolupracuje s medzinárodnými partnermi na získaní zbraní na zaistenie vzdušnej, námornej a pozemnej bezpečnosti. Vzdušný priestor Kataru bude strážiť Vzdušný pozorovací a obranný systém Leonardo pozostávajúci zo siete radarov Kronos a pridružených veliteľských a riadiacich centier. Talianska spoločnosť je zodpovedná za všetku elektroniku riadenia letovej prevádzky a meteorologické vybavenie pre medzinárodné letisko Hamad, zabezpečujúce príchod hráčov a davov fanúšikov na majstrovstvá sveta.

 

Reč je o námorníctve. Pre Katar je zabezpečenie odstránenia hrozieb z mora rovnako dôležité ako zaistenie bezpečnosti vzdušného priestoru. Preto Katar v posledných rokoch podpísal mnoho zmlúv na nákup moderných lodí vybavených radarom a sledovacím zariadením.

 

Bojoví piloti sa zhodujú že Ukrajina bude môcť využiť americké stíhačky F-16 najskôr o rok

 

Katarské námorníctvo si ako súčasť svojich bezpečnostných investícií objednalo štyri korvety triedy Al Zubarah, obojživelnú dokovaciu platformu a dve pobrežné hliadkové lode v dohode podpísanej v roku 2016 v hodnote približne 5 miliárd dolárov. Stavbu realizovala talianska lodiarska spoločnosť Fincantieri.

 

Zatiaľ čo lietadlá a lode môžu byť použité na zabezpečenie väčšiny územia krajiny počas hier, samotné hry, ktoré sú vďačným cieľom terorizmu, budú samozrejme znepokojovať najmä bezpečnostných profesionálov. Na tento účel medzi niektoré z najdôležitejších technológií, ktoré bude Katar používať, patria systémy zhromažďovania informácií, sledovania a spravodajstva. Napokon, minulý týždeň sa objavili správy, že Pakistan by mohol poslať vojakov do Kataru, aby posilnil bezpečnosť.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov