Shahid Soleimani
Aktuality, Námorníctvo,

Desaťročia technologických sankcií nezabránili Iránu postaviť útočnú korvetu

Iránske námorníctvo bolo doplnené o hlavný raketový katamaran Shahid Soleimani, loď bola 5. septembra 2022 zaradená do zboru islamských revolučných gárd. Vzniku takejto korvety a jej uvedeniu do prevádzky nezabránili ani dlhodobé technologické sankcie.


 

 

Irán stavia sériu raketových katamaránov triedy Shahid Soleimani pomenovaných po generálovi Qassemovi Soleimanim, ktorého zabili Američania v roku 2020. Loď bola postavená v spoločnosti Qeshm Madkandaloo Shipbuilding Cooperative Co., ktorá sa nachádza na ostrove Qeshm v Hormuzskom prielive. Podľa dostupných informácií v ďalších iránskych lodeniciach prebieha výstavba ďalších minimálne dvoch katamaránov tejto série.

 

 

Iránci nezverejnili charakteristiky novej údernej korvety typu katamarán, ale súdiac podľa fotografií zverejnených v posledných dňoch, Shahid Soleimani nesie šesť riadených striel umiestnených v naklonených odpaľovacích zariadeniach na bokoch plavidla. Toto je hlavná výzbroj lode. Súčasťou výzbroje sú aj protilietadlové rakety stredného a krátkeho dosahu umiestnené vo vertikálnych odpaľovacích zariadeniach.

 

 

Ide o prvú domácu vojnovú loď Iránskej islamskej republiky vybavenú vertikálnymi systémami protivzdušnej obrany krátkeho a stredného doletu – povedal náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl generál Bagheri. Loď má tiež delostrelecké zbrane, ktoré predstavujú jedno 30 mm a štyri 20 mm delá. 30 mm kanón je umiestnený na prove lode, 20 mm kanóny na bokoch, dva kusy na každej strane. Loď má aj plošina pre helikoptéru. Predbežný výtlak lode je 800 ton, dĺžka je 55 metrov, 2 dieselové lodné motory poskytujú rýchlosť 28 uzlov.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov