Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Ruské sily nepriamo potvrdili bojové používanie novej viacúčelovej riadenej strely

Najnovšia ľahká viacúčelová riadená strela „Izdeliye 305“ je veľmi aktívne využívaná v rámci špeciálnej vojenskej operácie na ničenie nielen obrnených vozidiel, ale aj živej sily nepriateľa. Raketa je zaradená do arzenálu útočných vrtuľníkov Ka-52 a Mi-28N a umožňuje zasiahnuť ciele s vysokou presnosťou, čo potvrdzujú početné videá o použití tejto munície.


 

 

Prvýkrát bola predstavená na fóre Army-2021, jej sériová výroba a aj použitie v rámci operácie už bolo hlásené no stále neexistujú žiadne údaje o jej prijatí do služby. Ministerstvo obrany to neoznámilo, ale v oficiálnej publikácii Ministerstva obrany RF Krasnaya Zvezda bol uverejnený článok venovaný námestníkovi generálneho riaditeľa AO NPO vysokopresné komplexy, generálnemu konštruktérovi Valerimu Kašinovi, v ktorom sa uvádza, že „produkt 305″ bol prijatý do prevádzky.

 

Ruské útočné vrtuľníky dostali minulý rok novú ľahkú viacúčelovú riadenú strelu „produkt 305“. Raketa bola pomerne dlho testovaná v utajení, v roku 2019 bola testovaná v Sýrii na vrtuľníkoch Mi-28N Night Hunter. V čase, predstavenia na Army-2021, bola už sériovo vyrábaná a bola prijatá vojenským oddelením.

 

Teraz je súčasťou komplexu útočnej výzbroje Ka-52M a Mi-28NM, v budúcnosti sa plánuje zavedenie novej munície do arzenálu transportného a bojového vrtuľníka Mi-8AMTSh-VN Sapsan, určeného na pristávanie skupín špeciálnych síl. a ich podpory zo vzduchu. Do prevádzky pôjde aj s útočnými dronmi, najmä Orionom.

 

Raketa má celkovou hmotnosť 105 kg a jej hlavica 25 kg. Je určená na ničenie obrnených vozidiel alebo nepriateľských úkrytov do 14,5 km kedykoľvek počas dňa a za každého počasia. Raketa s istotou zasiahne ženijné ciele aj obrnené vozidlá vrátane hlavných bojových tankov. Nové rakety „zabezpečujú vysokú presnosť zasiahnutia cieľov s odchýlkou ​​od zameriavacej čiary nie väčšou ako dva metre.
Pri voľbe „vystrel – zabudni“ je cieľ zachytený optoelektronickou samonavádzacou hlavicou (GOS) rakety, keď je ešte na závese vrtuľníka, po odpálení je munícia úplne autonómna. Ďalšou možnosťou je režim diaľkového ovládania, kedy sa spustenie uskutočňuje mimo dohľadu cieľa podľa vysielaných súradníc. V tomto prípade raketa letí zotrvačnosťou, hľadač sa zapne, keď sa priblíži k cieľu, obraz sa prenáša na obrazovku operátora výzbroje v kokpite vrtuľníka. Operátor rozpoznáva a indikuje cieľ navádzacej hlavici.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov