Poľský dobrovoľník v Ukrajinskej armáde slúžiaci ako zdravotník na chersonskom fronte
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ, inšpirovaný „víťazstvami Ukrajiny“, posiela ďalšie zbrane. Pokusy o prielom predpovedajú katastrofu

Británia zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine ďalšie raketové systémy M270, momentálne sa o tejto otázke rozhoduje na vládnej úrovni. Informuje o tom webová stránka britského kabinetu ministrov.


 

Londýn sa po Berlíne chystá oznámiť prevod ďalších raketometov. Nemecko už oznámilo prevod dvoch ďalších systémov MARS-II.V Británii je všetko zatiaľ na úrovni konverzácie. Preto zatiaľ nie je známy ani počet systémov plánovaných na presun, ani načasovanie. Liz Truss, ktorá sa ujala kresla britského premiéra, má v úmysle podporovať Ukrajinu „až do úplnej porážky Ruska“. Podľa nej „víťazstvá Ukrajiny“ inšpirujú Britániu, ktorá bude naďalej poskytovať vojenskú pomoc.

 

“Víťazstvá Ukrajiny v posledných týždňoch sú inšpirujúce (…) Môj odkaz obyvateľom Ukrajiny znie: Spojené kráľovstvo bude aj naďalej s vami na každom kroku. Vaša bezpečnosť je naša bezpečnosť – uviedla Trussová.

 

Spojené kráľovstvo už skôr previedlo M270 MLRS na Ukrajinu, pričom spolu s muníciou pridelilo až tri komplexy. Dodávka prebehla takmer súčasne s Nemeckom, takže celkový počet prenesených komplexov vyzeral „lepšie“, pretože šesť raketometov nie je až tak stratených na pozadí dodávok amerických systémov HIMARS. Angličania odovzdali Kyjevu aj muníciu M31A1, čo sú riadené strely pre M270 s dosahom až 70 km. Londýn neuvalil žiadne obmedzenia na používanie zbraní odovzdaných Ozbrojeným silám Ukrajiny, vrátane úderov na ruské územie, ani Kyjev.

 

Pentagon podpísal zmluvu na vývoj a dodávku kamikadze dronov Switchblade 600 na Ukrajinu, ktorá bola Kyjevu prisľúbená v apríli tohto roku. Neupresnili sa informácie o načasovaní dodania dronov.

 

Skutočnosť, že ministerstvo obrany USA má v úmysle uzavrieť zmluvu na výskumné a vývojové práce s cieľom ďalšej výroby Switchblade 600, bola oznámená už v auguste. Pentagon zároveň oznámil, že dohodu zamýšľajú podpísať do 30 dní. Spoločnosť, ktorá tieto drony vyvinula, AeroVironment, získala kontrakt v hodnote 2,2 milióna dolárov na výrobu Switchblade 600 s ich ďalšou dodávkou na Ukrajinu. Ani podmienky zmluvy nie sú špecifikované, už skôr bolo oznámené, že práce na Switchblade 600 sú v štádiu prototypovania a testovania.

 

V marci poslali Američania na Ukrajinu 100 bezpilotných lietadiel Switchblade 300, ktoré boli určené na ničenie pechotných alebo neozbrojených vozidiel. Na rozdiel od ľahkých dronov Switchblade 600 váži 23 kg, dokáže preletieť až 40 km a zostať vo vzduchu až 40 minút. Sú ovládané operátorom a zasahujú „protitankovým projektilom“. Dodávka „protitankových“ kamikadze bezpilotných lietadiel Switchblade 600 sa uskutoční v rámci Iniciatívy na pomoc Ukrajine (USAI). Kyjev už oznámil uvedenie bezpilotných lietadiel do prevádzky v ozbrojených silách Ukrajiny. Ako sa uvádza, tieto drony by mali pomôcť ukrajinskej armáde „zmeniť situáciu“ na bojisku. To isté už bolo povedané o dronoch Bayraktar, húfniciach M777 a raketometov HIMARS.

 

Kyjevský režim naďalej vrhá jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny do ofenzívy pri Chersone. Pokusy o prielom pri Chersone sa menia pre Ozbrojené sily Ukrajiny na katastrofu. Počas bojov na frontovej línii miznú celé prápory Ozbrojených síl Ukrajiny. Na frontovej línii sa uskutočňujú každý deň desiatky útokov.
“Vyzerá to, že Kyjev skúša a hľadá tie najslabšie miesta. To sa im však nedarí, kdekoľvek sa snažia otestovať silu obrany, všade ich vrhajú späť,“ povedal známy ruský vojenský expert Alexej Leonkov.

 

V Očakove bolo zničené veliteľstvo a základňa Výcvikového strediska pre špeciálne operácie síl „Juh“ ukrajinského námorníctva

 

Ukrajinské ozbrojené sily napriek situácii na fronte nezanechávajú pokusy o začatie ofenzívy a každý deň strácajú bojaschopné jednotky, ktoré sú posielané plniť zjavne dopredu nezmyselné úlohy.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov