Ruskí vojaci
Aktuality, Bezpečnosť,

Na čo Rusi potrebujú viac vojakov?

Vrchný veliteľ ruských ozbrojených síl V. Putin podpísal výnos, na základe ktorého tabuľkový počet ruskej armády od nového roka presiahne dva milióny ľudí (2 039 758). 1,15 milióna z nich budú vojaci, čiže pri ich počte ide o zvýšenie o 137 tisíc ľudí. Ráta sa aj s doplnením vojakov v špeciálnej operácii, konkrétne sa to dotkne vojenských profesionálov slúžiacich na kontrakt. O aké druhy vojsk a o aké vojenské špecializácie ide predovšetkým?


 

Naposledy sa početný stav ruskej armády menil na jeseň 2017. Odvtedy mala 1,9 milióna osôb, z toho niečo vyše milióna boli vojaci a ostatných 900 tisíc boli občianski zamestnanci. A ešte predtým sa početný stav ruskej armády menil v dnes už ďalekom roku 2005.
Ak vrchný veliteľ považoval za nutné navýšiť počet armády o 137 tisíc, znamená to, že bol zhodnotený počet i kvalita ľudských zdrojov, hovorí člen-korešpondent Akadémie vojenských vied Aleksandr Bartoš. „Ak sa pozrieme na perspektívu a budeme pri tom vychádzať z práve prebiehajúcej vojenskej operácie, potom v budúcich konfliktoch sa dá očakávať vysoký dopyt po týchto špecialistoch: tankisti, delostrelci, letci a leteckí špecialisti, špecialisti na informačný boj v kybernetickom priestore,“ predpokladá Bartoš a podtrhuje, že „práve na tieto kategórie treba sústrediť pozornosť. Čiže teraz sa asi začne dodatkový nábor vojakov na kontrakt týchto špecializácií”.
Na oslobodených územiach Ukrajiny sa pravdepodobne čoskoro objavia stále posádky dnešných spojeneckých síl, čo je jeden z dôvodov, kvôli ktorému bolo potrebné navýšiť početný stav ruskej armády, nevylučuje Bartoš.

 

„Oslobodené územia budeme môcť považovať za naše až po tom, ako sa tam na trvalo rozmiestnia naše ozbrojené sily. Bude totiž potrebné zabezpečovať ochranu miest a dedín. Práve tam budú potrební špecialisti na prieskum, na antiteroristické aktivity, na ochranu poriadku, ale aj obyčajní vojaci, silová podpora,“ uviedol Bartoš.

 

Pripomeňme si, že celkový počet vojakov na kontrakt v ruskej armáde činí 405 100 osôb. V marci 2020 tento údaj zverejnil minister obrany Sergej Šojgu.

 

Mnohí si pri tom všimli, že uvedený počet v podstate zodpovedá počtu povolancov, ktorý sa aj tak organizuje každý polrok. Napríklad v marci tohto roku prezident svojim výnosom rozhodol o povolaní na vojenskú službu 134 500 ľudí. Vojenský expert Vladislav Šurygin to však považuje za úplnú náhodu.

 

„V regiónoch, v Jakutsku, v Tatarstane bol teraz sformovaný veľký počet dobrovoľníckych práporných taktických skupín, už ich je niekoľko desiatok.

 

Štrukturálne sú zatiaľ mimo početné stavy, prebieha ich bojové zladenie. Týmto výnosom budú pravdepodobne zaradení do zostavy OS RF a prejdú z kategórie dobrovoľníkov medzi vojakov. Potom budú chránení právami, zákonom a ďalšími zárukami. V OS RF, okrem toho, budú nasadené nové batérie a pluky pri už existujúcich útvaroch. Celkovo povedané, mierová armáda zvyšuje svoju silu,“ hovorí V. Šurygin.

 

„Ozbrojené sily potrebujú ľudí. Napríklad, treba formovať systém protivzdušnej obrany (PVO) do rozsahu, blížiaceho sa sovietskym časom, pretože protivzdušná obrana ako prvá odráža akékoľvek provokácie, pričom provokácie sa zvyčajne začínajú zo vzduchu, či z vesmíru. Čiže musíme sa plnohodnotne vracať do nami opustených miest – na európsky sever, do Murmanskej oblasti, kde bola bývalá vojenská prítomnosť znížená na minimum. Teraz je to najnebezpečnejší smer – severozápadný, Arktída. Je to ja najkratšia vzdialenosť do Ameriky, a okrem toho sa susediace Fínsko rozhodlo vstúpiť do NATO,“ povedal novinám Vzgljad bývalý zástupca veliteľa Vojenských vzdušných síl Ruska pre otázky jednotného systému PVO SNŠ, genpor. Ajteč Bižev.

 

Generál sa nazdáva, že okrem toho je potrebné posilňovať pohraničné vojská a vojenské námorníctvo. „Kozmické zoskupenie treba uviesť do dokonalosti, aby kvalita a kvantita vojakov nezaostávali za prezbrojovacími programami,“ dodal.

 

Generál, ako aj Bartoš, je presvedčený, že časť zo 137 tisíc novobrancov treba vyslať na oslobodené ukrajinské územia. „Ja sám som svojho času v Chersone velil raketovej brigáde PVO, pozostávajúcej z 15 oddielov. Vedľa bola Odeská protivzdušná divízia, v Záporoží sa nachádzala raketová brigáda – toto všetko treba obnovovať,“ presvedčený je generál.

 

Rozšírenie sa udeje vďaka profesionálom na kontrakt, čo nespôsobí zvýšenie počtov povolancov, predpokladá šéfredaktor časopisu „Arzenál vlasti“ Aleksej Leonkov. Ruské vojská dostávajú novú vojenskú techniku, ktorá je zložitejšia, podotkol. Napríklad, žiadaní sú špecialisti na ovládanie nových komplexov protivzdušnej a protivesmírnej obrany S-500 a A-235 „Nudoľ“. Ľudí, ktorí ich majú obsluhovať, treba pripravovať najmenej tri roky. Je pochopiteľné, že žiadna vojenská základná služba to nedokáže,“ presvedčený je expert.

 

Mobilizácia, dezertéri a Kazachstan

 

Leonkov pripomenul, že vďaka špeciálnej vojenskej operácii sa zvýšil počet záujemcov o službu vojenských profesionálov na kontrakt. Lenže ich počet je zákonmi obmedzený na 600 tisíc. Pričom len po vyhlásení Švédska a Fínska o ich vstupe do NATO minister S. Šojgu v odvete na to sľúbil sformovať 12 nových útvarov. „Dá sa predpokladať, že časť z týchto 137 tisíc nových vojakov sa dostane slúžiť do týchto nových útvarov,“ uviedol expert pre RIA Novosti.

 

Podľa neho súčasné navýšenie počtov nie je posledné. „Podľa okolností, ktoré nás teraz obklopujú, počet vojenských profesionálov na kontrakt bude musieť byť zvýšený až do 1,2 milióna ľudí,“ podtrhol.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov