Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci priznali katastrofálne následky úderov ruských ozbrojených síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Včera spustili ozbrojené sily RF ďalšiu sériu útokov na zariadenia ukrajinskej energetickej infraštruktúry pomocou kamikadze dronov Geran-2 (Shahed-136) a rôznych riadených striel. Rozsah škôd v dôsledku masívneho útoku bol podľa Ukrenerga porovnateľný s následkami útokov z 10. až 12. októbra. V komuniké spoločnosti sa uvádza, že v dôsledku zničenia zostalo niekoľko miliónov odberateľov bez elektriny v mestách Kyjev, Kyjev, Černihiv, Čerkasy, Žytomyr, Sumy, Charkov, Poltava, Dnepropetrovsk, Záporožie a Kirovohrad. Objavili sa aj informácie z iných zdrojov o prerušeniach na internete.


 

Po nejakom čase očití svedkovia začali zverejňovať videá na sociálnych sieťach s výsledkami útokov. Napríklad zábery požiaru v rozvodni v meste Dolinskaja v Kirovogradskej oblasti boli zverejnené po rannom prílete. Ozbrojené sily RF pokračovali v opakovaných úderoch na zariadenia ukrajinskej energetickej infraštruktúry počas celého dňa. V tejto súvislosti tímy ukrajinských opravárov nedokázali obnoviť mnohé poškodené oblasti.

 

Úrady kyjevskej oblasti apelovali na obyvateľov so žiadosťou nepoužívať energeticky náročné spotrebiče a zaviedli harmonogram odstávok elektriny. V regióne Žitomyr boli zaznamenané núdzové odstávky a časť regionálneho centra zostáva bez elektriny. V Dnepropetrovskej oblasti bolo vyradené pouličné osvetlenie a začali sa „stabilizačné výpadky prúdu“. V Čerkaskom regióne boli zaznamenané núdzové odstávky, po ktorých prešlo pouličné osvetlenie do ekonomického režimu. V Odeskej oblasti bol zverejnený harmonogram odstávok elektriny, ktorý je možné v prípade potreby použiť na vyrovnanie elektrizačnej sústavy. V regióne Rivne boli zavedené plány obmedzenia napájania. Vo Volynskom regióne sú niektoré oblasti a komunity stále bez elektriny. V regióne Záporožie zverejnili harmonogramy výpadkov elektriny, ktoré sa majú použiť pri rozhodovaní. V regióne Sumy boli zaznamenané núdzové odstávky.
O nejakom plnohodnotnom blackoute na Ukrajine sa teda zatiaľ netreba baviť, energetický systém napriek dopadom stále vykazuje známky prežitia.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Vysoko presné rakety ruských vzdušných a kozmických síl zasiahli v meste Charkov dielne obranného podniku „Kommunar“, kde boli zničené hlavice pre ukrajinské protilodné rakety „Neptun“ vyrábané v tomto podniku.

 

V kupjanskom smere Kyjev vykonal neúspešný pokus o útočné operácie v smere na obec Kuzemovka v Luganskej ľudovej republike. Ruské jednotky pri odrazení útoku zlikvidovali viac ako 20 vojakov, jeden tank, jeden obrnený transportér a tri vozidlá.

 

V krasnolimanskom smere sa Kyjev pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek pri obci Novovodjanoje v Luganskej ľudovej republike s dvoma posilnenými rotami a pri obci Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike silami až do taktickej skupiny práporu. Útoky boli odrazené. Zlikvidovaných bolo asi 80 ukrajinských vojakov, šesť tankov, štyri obrnené transportéry a päť nákladných áut.

 

V južnodoneckom smere Kyjev pomocou síl dvoch taktických skupín roty zaútočil na pozície ruských jednotiek v smere Balky Solenoj a Vremjovskovo Vystupa v Doneckej ľudovej republike. Bol rozohnaný delostreleckou paľbou, jeho straty predstavovali 25 vojakov, dva tanky, tri obrnené transportéry a dve vozidlá.

 

V nikolajevsko-krivorožskom smere sa Kyjev so silami až dvoch taktických skupín práporov pokúsil prelomiť obranu ruských jednotiek smerom na obce Pjatichatky, Suchanovo, Sablukovka, Bezvodnoje, Bruskinskoje a Pravdino v Chersonskej oblasti. Všetky útoky boli odrazené, a ukrajinské sily boli zahnané späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo viac ako 130 ukrajinských vojakov, dva tanky, deväť obrnených transportérov a 13 vozidiel.

Útoky operačno-taktického a armádneho letectva, raketových síl a delostrelectva zasiahli tri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v mestách Kupjansk a Záporožie, ako aj 72 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 183 miestach.

 

Pri obci Torskoje v Doneckej ľudovej republike boli zničené dva sklady zbraní a vojenského materiálu, sklad materiálu zjednotenej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny „Dnepr“ pri meste Záporožie, ako aj tri muničné sklady pri obci Novaja Kamenka v Chersonskej oblasti ako aj v meste Záporožie.

 

Okrem toho bol pri obci Alexejevka v Dnepropetrovskej oblasti zničený sklad pohonných hmôt, kde bolo uskladnených 56.000 ton motorovej nafty pre vojenskú techniku Dneprskej zjednotenej skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Operačno-taktické letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Peremoga v Nikolajevskej oblasti.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novonikanorovka v Luganskej ľudovej republike, Zeljonyj Gaj, Vladimirovka a Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike, ako aj Tjaginka v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo zostrelených 24 rakiet systémov HIMARS, „Oľcha“ a „Smerč“ pri obciach Antonovka, Oľgovka, Dmitrenko a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti, Irmino, Popasnaja a Novonikoľskoje v Luganskej ľudovej republike, ako aj tri americké protiradarové rakety HARM pri obciach Antonovka a Černobajevka v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených: 325 lietadiel, 162 vrtuľníkov, 2308 bezpilotných lietadiel, 383 protilietadlových raketových systémov, 5967 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 874 raketometov, 3516 poľných diel a mínometov, ako aj 6709 špeciálnych vojenských vozidiel.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov