Alexander Linkov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda “Stred” pôsobiaca aj na Ukrajine má nového veliteľa

Novým veliteľom jednotiek Centrálneho vojenského okruhu sa stal generálmajor Alexander Linkov, informuje Kommersant s odvolaním sa na tlačovú službu armády. Predtým bol Linkov vedúcim organizačno-mobilizačného oddelenia Centrálneho obvodu. V novej funkcii bude zatiaľ ako „dočasne pôsobiaci“.


 

 

Médiá už skôr informovali o odvolaní generálplukovníka Alexandra Lapina z funkcie veliteľa Centrálneho vojenského okruhu a zoskupenia ruských vojsk „Stred“ na Ukrajine. Oficiálne potvrdenie tejto informácie zatiaľ neexistuje. V lete udelil Vladimír Putin Lapinovi titul Hrdina Ruska. Ale potom, po sérii neúspechov ruskej armády na území Ukrajiny, Lapina ostro kritizoval podnikateľ blízky Putinovi a zakladateľ súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Jevgenij Prigožin a šéf Čečenska Ramzan Kadyrov. Obaja obvinili Lapina, že sa vzdal predtým okupovaných území – najmä ústupom ruských jednotiek z mesta Liman v Doneckej oblasti na Ukrajine.

 

V poslednom čase Rusko opakovane zaznamenalo efektívnejšiu prácu delostrelectva a masívne používanie domácich ultra presných kamikadze dronov „Lancet“ na fronte a za ukrajinskými líniami. Ruská armáda postupuje v tejto vojne aktívnejšie ako Ozbrojené sily Ukrajiny. Osem rokov do začiatku špeciálnej vojenskej operácie bojovala ukrajinská armáda na Donbase, padala do kotlov a zažila mnoho ďalších otrasov. Ozbrojené sily Ukrajiny urobili počas rokov väčšinu možných chýb vo vojne a v tom istom období sa zaoberali ich odstránením. Ukrajinská armáda tak na začiatku špeciálnej vojenskej operácie dosiahla vrchol svojich možností.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pritom objavili chyby až so začiatkom špeciálnej vojenskej operácie a začali ich naprávať. Pomaly, so škrípaním, ale začali. Ak bude tento trend pokračovať čoskoro bude ruská armáda úplne iný organizmus so silnejšími zložkami tak v personálnom systéme, ako aj v technickom vybavení. Ukrajinská armáda so všetkou možnou podporou NATO je na vrchole svojho rozvoja, ruská armáda k nemu ešte len smeruje.

 

Ruskí dobrovoľníci zúčastňujúci sa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine boli postavení na roveň vojenskému personálu, čo im dáva rovnaké práva ako zmluvným vojenským pracovníkom. Príslušný dekrét podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Ruský líder schválil zákon, ktorý prirovnáva dobrovoľníkov k vojenskému personálu. Rusi slúžiaci v dobrovoľníckych formáciách dostávajú štatút vojenského personálu so všetkými z toho vyplývajúcimi zárukami od štátu. Majú zaručené rovnaké práva na peňažné príspevky, sociálne záruky a nevyhnutné kompenzácie ako armáda.

 

Ďalší zákon, ktorý dnes podpísal Putin, umožňuje odvod na vojenskú službu v rámci mobilizácie ruských občanov s neukončenými alebo čakajúcimi odsúdeniami za závažné trestné činy. Výnimky sa budú týkať viacerých článkov Trestného zákona, najmä zrady, špionáže, násilného uchopenia moci, ozbrojenej vzbury, zasahovania do života štátnika, spáchania teroristického útoku, brania rukojemníkov, únosu lietadla, organizovania nezákonnej ozbrojenej skupiny, ako aj za páchanie trestných činov proti sexuálnej integrite maloletého.

 

Kto nahradí kritizovaného ruského generála Lapina?

 

Samostatný zákon umožňuje náhradnú civilnú službu v období mobilizácie, títo občania nebudú povolaní. K dnešnému dňu, od začiatku čiastočnej mobilizácie, bolo k vojakom vyslaných 318 000 nových vojakov. Ako Putin vysvetlil, 300 000 je mobilizovaných na odvod a ďalších 18 000 sú dobrovoľníci, ktorí vyjadrili túžbu brániť svoju vlasť. Počet dobrovoľníkov zároveň neklesá. Z celkového počtu zmobilizovaných a dobrovoľníkov už do zóny operácie odišlo 49 000 vojakov, ostatní pokračujú vo výcviku.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

1

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov