Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Keď Ukrajine dôjde munícia

Ukrajine začala chýbať munícia – náboje, rakety a strely odlietajú ako „do pece“. Neexistuje žiadna vlastná výroba, staré sovietske zásoby sú prakticky vyčerpané a Západ uvádza, že Spojené štáty a európske krajiny „čelia výzve v dôsledku vyčerpania zásob zbraní, ktoré sa majú poslať na Ukrajinu“. Koľko munície je potrebnej na vedenie plnohodnotných bojových operácií?


 

Delá zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny stále strieľajú, lietajú rakety – väčšinou NATO kalibru 155 mm alebo rakety amerických HIMARS. Náboje do guľometov a samopalov kalibru 5,45 mm a 7,62 mm používa ukrajinská armáda zo starých zásob s úprimným nedostatkom NATO a americká automatická puška M-16 s nábojmi 5,56 mm sa vôbec nepoužíva. The Washington Post s odvolaním sa na zdroje z NATO zároveň píše, že západné krajiny „musia siahnuť hlbšie do svojich zásob“, aby mohli poskytnúť muníciu pre ukrajinskú armádu.

 

Áno, aj v Kyjeve vyhlasujú „vyčerpanie zbraní a munície pre Ukrajinu v krajinách Západu. V skutočnosti existuje taký trend. Krajiny NATO vykonávajú audit a revíziu všetkých dostupných zbraní a munície s cieľom “nájsť pozostatky v skladoch, ktoré môžu byť prevezené na Ukrajinu”.

 

Jeden deň vojny v súvislosti s bojmi na Ukrajine zožerie obrovské množstvo munície. Zásobník AK-74 umožňuje vystreliť 30 nábojov za tri sekundy. Rýchlosť streľby 152 mm samohybných zbraní Akacia (v prevádzke s ozbrojenými silami RF a čiastočne s ozbrojenými silami Ukrajiny) je tri rany za minútu.

 

Ale vo vojne sú zbrane zriedka tiché, takže potrebujú pravidelné dopĺňanie nábojov. Útočná bitka „zožerie“ priemernú zásobu munície za jeden alebo dva dni. Navyše, po niekoľkých stovkách (niekedy tisícoch) výstrelov si hlavne vyžadujú výmenu, pretože sa opotrebúvajú a presnosť streľby klesá.

 

Pre ručné zbrane počas aktívneho nepriateľstva je na jedného vojaka na deň plánovaných päť alebo šesť bojových súprav. Jedna súprava obsahuje 450 nábojov, respektíve jeden vojak vystrelí priemerne 2500 nábojov denne. Podľa zásobovacích noriem by mal mať každý pešiak po ruke tri komlety a jeden ďalší na sklade – ide tak o nositeľnú súpravu, ako aj o tú, ktorá sa nachádza priamo na obrnených vozidlách alebo sprievodných zásobovacích vozidlách. Zvyšok sa prináša z hlbšej zadnej časti.

 

Pre delostrelectvo na delo je stanovená denná spotreba tri až štyri bojové komplety, to je 1500 nábojov. Najnovšia správa ministerstva zahraničia hovorí aj o rozsahu zásobovania Ukrajiny zbraňami . Od februára tohto roku poslali Spojené štáty do Kyjeva asi 90 000 ton zbraní a munície a uskutočnilo sa asi 900 letov vojenských dopravných lietadiel. Bolo odoslaných asi milión delostreleckých granátov.

 

Aj táto zostava však len vyzerá byť veľká. V skutočnosti si konflikt tejto intenzity a trvania vyžaduje oveľa viac munície. Ak odhadneme zostávajúci potenciál delostrelectva Ozbrojených síl Ukrajiny rádovo 70-80 zbraní, potom za jeden deň aktívneho nepriateľstva budú potrebovať asi 400 tisíc nábojov. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že do jedného železničného vozňa sa zmestí asi 300 nábojov, je to viac ako tisíc nákladných vozňov Pullman.

 

Ukrajinská armáda používa aj arzenály, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti línie dotyku. Pomerne veľké množstvo z nich bolo vytvorených v mnohovrstvových obranných líniách okolo Donbasu, mnohé však boli zničené vysoko presnými údermi ruských leteckých síl. Hlavná dodávka munície sa uskutočňuje zo základní NATO v Poľsku a Rumunsku. Zároveň sa využíva železničná aj cestná doprava – v navonok nenápadných kamiónoch.

 

„Spotreba munície sa výrazne líši v závislosti od rôznych typov bojov, útočných aj obranných,“ povedal vojenský expert generálporučík Anatolij Chrulev. Spotrebu munície vypočítava veliteľ v závislosti od typu boja a dostupnosti cieľov na zničenie. Veľký význam má dostupnosť spravodajcov, keď sa nepáli naslepo, čo si vyžaduje viac munície, ale na bodové ciele.

 

Takzvaná nezredukovateľná zásoba munície by mala byť 25 percent, ak menej, tak treba urgentne požiadať o ich dodávku a očakávať posily.

 

V auguste 2008 som v 58. armáde mal na každú hlaveň 5 bojových kompletov, rovnaký počet pre pechotu na ručné zbrane, čo umožnilo zabezpečiť prvé útočné operácie. Dodávka munície, samozrejme, bola potrebná, ale už pre ďalší rozvoj operácií.

 

Veľký význam pri spotrebe munície má podľa generála príprava personálu. „Pri výcviku ostreľovačov je to jedno, maximálne dve rany na zabitie. V delostrelectve, kde je položených 50 nábojov na zničenie cieľa, sa profesionáli zmestia na menej ako šesť až osem presných výstrelov, “hovorí generál Chrulev.

 

Vojenský expert o slabine už dodaných raketometov NASAMS

 

Samozrejme, ak budeme mať na pamäti tradičné vedenie nepriateľských akcií v štýle charakteristickom pre konflikty nedávnej minulosti. Ako ukázala prax, dnes sa účinnosť paľby, najmä delostrelectva, dramaticky zvyšuje – predovšetkým vďaka novým metódam určovania a nastavovania cieľov. Dobre vycvičená posádka v spojení s pozorovacím dronom dokáže zničiť cieľ oveľa rýchlejšie.

 

Okrem toho sa čoraz viac rozširuje presne navádzaná delostrelecká munícia – v Rusku napríklad Krasnopol . Sú, samozrejme, extrémne drahé, ale umožňujú vám zasiahnuť cieľ na prvý alebo druhýkrát, a to bez použitia tisícok veľmi lacných konvenčných nábojov.

 

„Výraz „nešetri náboje“ už dávno nie je vhodný na vedenie moderných vojen, – povedal denníku Vzgljad bývalý veliteľ vzdušných síl, generálplukovník Georgy Špak. Od sovietskych čias sa v armáde presadzuje taký slogan ako: “Každý výstrel v cieli.” A uviedli to do praxe. Napríklad na zasiahnutie cieľa 82 mm mínometom na účely výcviku bolo pridelených sedem výstrelov, vo výcvikovom stredisku vzdušných síl vo Fergane, kde boli špecialisti trénovaní pred vyslaním do Afganistanu, bolo na to vyčlenených päť minút. V samotnom Afganistane to bol už štandard troch výstrelov a počas bojov skúsený strelec od prvého výstrelu umiestnil mínu na cieľ. Tu bola nuansa nie v šetrení munície, ale v šetrení síl, pretože strelivo bolo potrebné nosiť na pleciach v horách.

 

Český vojenský expert: Kyjev míňa príliš veľa munície na delostrelectvo západného typu. Prehľad operácie

 

“Je veľký rozdiel v spotrebe munície počas špeciálnej operácie na Ukrajine medzi Ozbrojenými silami Ukrajiny a Ozbrojenými silami Ruskej federácie,” povedal pre noviny VZGLYAD vojenský pozorovateľ Vladislav Šurygin. Ruská armáda ich dostáva v správnom množstve a pravidelne. Náš strelec sa nemusí otočiť k nosiču s otázkou: hovor, kde je projektil? Ukrajinskí kanonieri už pochopili, že delo sa nemá čím brániť. Všetko, čo bolo na pozíciách, už úspešne rozstrieľali a teraz už len čakajú na ďalšie zásoby nábojov. A ak už nebudú, potom nebude s čím strieľať.”

Viktor Sokirko

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov