Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ktorý ukrajinský veliteľ vydáva rozkazy ostreľovať Doneck? Po vymenovaní Surovikina sa ruskí generáli stali rozumnejšími. Prehľad bojov na Ukrajine

Vojenský korešpondent Andrej Rudenko odhalil vo svojom Telegram-kanáli veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý vydáva rozkazy ostreľovať Doneck. Identitu tohto ukrajinského veliteľa, ktorý vydáva zločinné rozkazy na ostreľovanie Donecka, v dôsledku čoho sú zabíjaní a zranení civilisti, odhalil vo svojom Telegram-kanáli dnes. Podľa neho je to veliteľ 110. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny plukovník Jevgenij Kuraš.
„Podľa JCCC sa ostreľovanie centra Donecka vykonáva z pozícií nachádzajúcich sa v oblasti obcí Lastočkino a Toneňkoje (oblasť dislokácie 110. brigády),“ uviedol Rudenko. Zverejnil aj fotografiou plukovníka Kuraša. Pripomeňme, že k poslednému ostreľovaniu Donecka došlo v noci 7. decembra z obce Toneňkoje.


 

Jevgenij Kuraš

 

Veliteľ práporu Vostok Alexander Čodakovskij zaznamenal veľké zmeny, ktoré nastali na fronte po vymenovaní generála Surovikina za veliteľa špeciálnej operácie. Podľa záznamu v jeho vlastnom kanáli TG sa stupeň príčetnosti ruských generálov „zvyšuje“. Čodakovskij poznamenal, že po vymenovaní sa začali personálne zmeny a generáli sa stali rozumnejšími. Zároveň priznal, že nevie, či s tým má niečo spoločné aj samotný veliteľ, no systém práce armády v zóne špeciálnej operácie sa mení, a to radikálne. Čas u nás objektívne pracuje, a to nielen z hľadiska zvyšovania kvalít veliteľského personálu – píše.

 

Podľa množstva noviniek, ktoré sa v jednotkách objavili, alebo sa len testujú v boji, môžeme povedať, že náš potenciál sa ešte ani nezačal realizovať. Veliteľ práporu „Východ“ vzal späť svoje slová o absencii strojárskej školy v Rusku s tým, že nikde nezmizla, akurát nikto nemôže nasmerovať všetko úsilie jedným smerom. Teraz, s príchodom nového velenia, sa situácia zrejme mení k lepšiemu – píše Čodakovskij. Chodkovskij už skôr povedal, že miestne úspechy sa najrýchlejšie dosiahnu počas globálnej ofenzívy, keď nepriateľ pod tlakom nevie, čoho sa má chytiť a ktorú oblasť uzavrieť. Preto, aby mohla po víťazstve diktovať svoje podmienky, musí ruská armáda prejsť na totálnu ofenzívu a nesnažiť sa dosiahnuť úspech v nejakom samostatnom sektore, kde nepriateľ neustále hádže zálohy.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 7. decembra 2022
▪️V sektore Limanskij prešli ruské jednotky do ofenzívy pri Krasnopopovke a zatlačili Kyjev späť z obsadených línií. Pokusy Kyjeva o protiútok boli zmarené delostrelectvom a údermi raketometov.
▪️Ruské delostrelectvo zaútočilo na miesta rozmiestnenia síl v sektore Kupjanskij. Neustály zásah paľby nedovoľuje ukrajinskému veleniu vytvoriť údernú jednotku na útok na ruské pozície.
▪️Ozbrojené sily RF pokračujú v útočnej operácii v smere Soledar.
V dôsledku nepriateľstva bola nad Jakovlevkou zavedená kontrola: v súčasnosti sa osada čistí.
▪️Oddiely PMC „Wagner“ pokračujú v útoku na Bakhmut. V Opytnom a Podgornom prebiehajú ťažké pouličné boje. Pre stabilizáciu situácie velenie Ozbrojených síl Ukrajiny do tejto oblasti nasadzuje žoldnierov „cudzej légie“.
▪️Ukrajinské formácie zahájili delostrelecký úder na mestskú nemocnicu č.3 v Horlivke. Poškodené bolo pneumologické oddelenie. K zraneniu pacientov ani personálu nedošlo.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v masívnom raketovom a delostreleckom ostreľovaní Donecka. Kirovskij, Kuibyshevsky a Petrovsky okresy mesta sú pod útokom. Sú tam mŕtvi a ranení.
▪️Kyjevský režim naďalej vedie teroristickú vojnu na oslobodených územiach. V Melitopole bol vykonaný neúspešný pokus o atentát zástupcu prednostu mestskej správy. K obetiam na životoch nedošlo.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Podľa potvrdených informácií bolo zničených viac ako 70 rakiet HIMARS a dve odpaľovacie zariadenia MLRS HIMARS v dôsledku úderu pozemných vysoko presných rakiet na sklad raketových a delostreleckých zbraní v jednej z dielní hutníckeho závodu „ArcelorMittal“ v meste Krivoj Rog. Ďalšie štyri zariadenia tohto typu boli kriticky poškodené.

 

V krasno-limanskom smere pokračujú ruské jednotky v útočných operáciách, pri ktorých zaujali výhodnejšie línie a pozície. Ruskou delostreleckou paľbou a útokmi armádneho letectva bolo zlikvidovaných viac ako 130 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a auto.

 

V kupjanskom smere preventívna delostrelecká paľba, letecké údery a ťažké plameňometné systémy vedené na akumuláciu živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach obcí Oľšana, Kislovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike zmarili pokusy o útok na pozície ruských vojsk. Zničených bolo až 70 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty MT-LB, dve samohybné húfnice 2S-1 „Gvozdika“ a tri vozidlá.

 

V doneckom smere boli zmarené pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok v oblastiach obcí Perše Travňa, Kurdjumovka, Kleščejevka a Majorsk v Doneckej ľudovej republike. Počas dňa bolo na tomto úseku frontu zničených viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a pick-up.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev neúspešne pokúsil získať stratené pozície pri obciach Novomajorskoje, Vladimirovka a Novopoľ v Doneckej ľudovej republike. Delostrelecká paľba a rozhodné akcie ruských vojsk zahnali jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny späť na pôvodné pozície. Straty v tomto smere predstavovali až 100 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, obrnený transportér a štyri vozidlá.

 

Operatívno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo porazili 79 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 183 miestach. Pri obci Borovskoje v Charkovskej oblasti bolo zasiahnuté miesto dočasného nasadenia jednotky zahraničných žoldnierov.

 

Pri obci Stupočky v Doneckej ľudovej republike a Zeljonyj Gaj v Charkovskej oblasti boli zničené dve americké protibatériové radarové stanice AN/TPQ-50. V dôsledku útoku na miesto opráv vojenskej techniky pri obci Malotaranovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený viacnásobný raketomet HIMARS a 48 rakiet k nemu. Pri obci Barvenkovo ​​v Charkovskej oblasti bola zničená radarová stanica protilietadlového raketového systému S-300.
Pri obci Orechov v Záporožskej oblasti bol zničený sklad raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl v oblasti obce Arťomovka v Doneckej ľudovej republike zostrelilo lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl. V priebehu dňa boli pomocou protivzdušnej obrany zničené štyri bezpilotné prostriedky v oblastiach Poltava, Novovodjanoje a Novokrasňanka v Luganskej ľudovej republike a Ambarnoje v Charkovskej oblasti. Okrem toho boli zostrelené štyri rakety systému HIMARS, „Oľcha“ a „Uragan“ pri obciach Oľchovatka v Charkovskej oblasti, Pervomajsk a Frunze v Luganskej ľudovej republike a Volnovacha v Doneckej ľudovej republike.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov