Kim Čong-un
Aktuality, Bezpečnosť,

Soul pohrozil Kimovi „pádom režimu“

Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Yonhap juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že pokusy Pchjongjangu použiť jadrové zbrane by viedli ku kolapsu režimu Kim Čong-una. Tak reagoval Soul na nedávne vyhlásenia severokórejského vodcu týkajúce sa masovej výroby jadrových hlavíc a vytvárania nových balistických rakiet. Kim Čong-un vo svojom vyhlásení pred Novým rokom, keď hovoril k členom strany, označil Južnú Kóreu za zjavného nepriateľa a jej úrady sú bábkami, ktoré tlačia Pchjongjang, aby vybudoval svoju jadrovú raketovú silu.


 

Juhokórejské ministerstvo obrany verí, že ak úrady v Pchjongjangu pristúpia k použitiu jadrových zbraní v akejkoľvek forme, podpíšu svoj vlastný verdikt, poznamenávajú noviny. Soul tiež obvinil Pchjongjang z toho, že je pripravený začať vojnu, a tiež vyzval úrady KĽDR, aby upustili od vývoja jadrových zbraní a vrátili sa k ich znižovaniu, pretože len tak by sa zlepšil život obyvateľov Severnej Kórey. Treba poznamenať, že ak sa Pchjongjang vzdá jadrových zbraní, vládnuci režim definitívne padne, keďže možno len on bráni Západu na čele so Spojenými štátmi urobiť s Pchjongjangom to isté, čo kedysi urobili s Belehradom, Bagdadom či Tripolisom v Líbyi.

 

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA má Pchjongjang v úmysle sériovo vyrábať taktické jadrové zbrane , ako aj začať vytvárať novú medzikontinentálnu balistickú raketu na spustenie jadrového protiútoku na nepriateľa. Kim Čong-un už podľa agentúry vydal príslušné pokyny. Okrem toho vodca Severnej Kórey tiež uviedol, že krajina vytvorila nové viacnásobné odpaľovacie raketové systémy kalibru 600 mm. Kim Čong-un poznamenal, že v dosahu týchto odpaľovacích zariadení bude celé územie Južnej Kórey. Zároveň dodal, že nové rakety môžu využívať aj jadrové zbrane. Okrem toho všetkého sa uvádza, že Pchjongjang sa v blízkej budúcnosti pripravuje na vypustenie vojenského satelitu.

 

KĽDR v roku 2005 oficiálne oznámila vytvorenie vlastných jadrových zbraní v krajine a hneď nasledujúci rok sa uskutočnil prvý jadrový výbuch. Pchjongjang začal s výrobou vlastných balistických rakiet koncom 80. rokov a odvtedy v tejto veci výrazne pokročil. Kórejská strela „Taepodong“ teda môže pokryť vzdialenosť 6 000 kilometrov.

 

Južná Kórea stratila bojové lietadlo v snahe odraziť severokórejskú inváziu dronov

 

Severokórejský vodca Kim Čong, ktorý ako jeden z prvých zablahoželal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k Novému roku, ostro kritizoval americkú politiku v ázijskom regióne. Podľa šéfa KĽDR Američania budujú svoju vojenskú prítomnosť v Japonsku a Južnej Kórei, vytvárajú v týchto krajinách novú vojenskú infraštruktúru, presúvajú tam stále viac ťažkej techniky vrátane rakiet dlhého doletu univerzálnych komplexov. Kim Čong-un poukázal na to, že Spojené štáty vytvárajú „trojité spojenectvo“ s Tokiom a Soulom. To všetko je vytvorenie ázijskej obdoby NATO. Šéf Severnej Kórey zároveň poznamenal, že KĽDR má značný potenciál konfrontovať krajiny, ktoré sú pripravené zasiahnuť do nezávislosti krajiny. A tento potenciál rastie.
“Našou hlavnou úlohou je chrániť naše hranice, našu suverenitu. Naše jadrové sily sa neustále vyvíjajú. A máme každú príležitosť zabrániť vojne, ktorú chcú nepriateľské sily priviesť na polostrov.”

 

Podľa vodcu KĽDR je kórejská armáda pripravená chrániť mier a stabilitu. Vo Washingtone už skôr oznámili „znepokojenie“ nad kontaktmi medzi vládami Ruska, Číny a Severnej Kórey. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň poukázalo na to, že Čína, ako vidíte, „nezaujíma neutrálny postoj v súvislosti s ukrajinským konfliktom, hoci predtým vyhlásila neutralitu“.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov