Samohybná húfnica Zuzana 2
Aktuality, Bezpečnosť,

O oprave ukrajinskej frontovej techniky západnej výroby na Slovensku

V novembri sa nemecká a slovenská vláda dohodli na organizácii opravárenskej základne zbraní a techniky západnej výroby na území Slovenska. Následne francúzsko-nemecký vojensko-priemyselný holding KNDS (KMW + Nexter Defence Systems) oznámil rozmiestnenie komplexu v meste Michalovce.


 

 

Komplex bude fungovať do konca roka 2024. Plocha základne je 800 štvorcových metrov a zároveň je možné v dielňach podniku vykonávať servis až šiestich jednotiek zariadení.. Zariadenie bude opravovať moderné zbrane:
➖samohybná húfnica PzH-2000
➖samohybná delostrelecká lafeta CAESAR
➖Raketomet MARS II
➖pancierové samohybné protilietadlové delo Gepard
➖Toy Dingo obrnené bojové vozidlo

 

Prečo Michalovce? Mesto sa nachádza 40 km od hraníc so Zakarpatskou oblasťou Ukrajiny, medzi Michalovcami a Užhorodom vedie široká magistrála, cez ktorú je celkom jednoduché prepraviť objemný tovar bez toho, aby vzbudzoval veľkú pozornosť. Severne od mesta vo Valaškovciach sa nachádza veľká delostrelecká strelnica, kde sa pravidelne konali cvičenia slovenskej armády a zábeh samohybných diel Zuzana 2 bezprostredne po montáži. V samotnej obci sa nachádza železničná stanica, ako aj rôzne továrne bývalého slovenského priemyselného gigantu CASSPOS na výrobu potrubí, nádrží, motorov pre domáce spotrebiče. Okrem toho sú v meste pobočky a priemyselné dielne na výrobu klimatizačných zariadení (Mazok), drevotrieskových dosiek, polystyrénu (IZO4), nákladných prívesov (Kerex) a káblov pre výpočtovú techniku (Comline Elektronik).

 

Veľkú časť vojenskej pomoci Ukrajine tvorí vyradená americká technika

 

Výber miesta je veľmi dobrý. Michalovce sa nachádzajú v blízkosti Zakarpatskej oblasti, vysoká priepustnosť dopravných uzlov umožňuje rýchlo a efektívne previesť poškodenú techniku na opravu a späť. Samotné mesto bolo vždy jedným z hlavných priemyselných centier Slovenska. V Michalovciach sú rôzne podniky, vrátane high-tech podnikov, ktoré by sa dali ľahko prerobiť na vojenské potreby.
Ak bolo predtým na opravu západných zbraní potrebné poslať vybavenie do rôznych krajín východnej Európy, Nemecka a Francúzska, teraz sa obnova hlavných typov vybavenia uskutoční 40 km od Ukrajiny. Západná Ukrajina hrá v súčasnom konflikte kľúčovú úlohu a je hlavným tranzitným uzlom pre dodávky z Európy.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov