Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi vrátili údery na viaceré miesta sústredenia vojakov. Drony útočili na ciele v Kyjeve a Záporoží

Ozbrojené sily RF včera súčasne zasiahli dve pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Družkovke v časti Doneckej ľudovej republiky obsadenej Ukrajinou. Údery sa uskutočnili na mieste nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v budove ľadovej arény „Altair“, ako aj provizórnom hangári pri železničnej stanici pri hoteli „Men“, ktorý využívajú zahraniční žoldnieri a novinári.


 

V Altairi bolo v čase útoku viac ako 200 členov rôznych ukrajinských formácií. Presné informácie o tom, čo sa v budove pri železničnom uzle nachádzalo, nie sú známe. Podľa niektorých správ tu bola pozičná plocha pre protilietadlový raketový systém S-300. Podľa iných sa na stanici vykladal HIMARS a munícia do neho, nechýbali ani zahraniční žoldnieri. Jedna vec je istá: sila výbuchu a sekundárna detonácia, zaznamenané na kameru francúzskych novinárov, svedčia o presnom zničení objektu.

 

Ruskí vojaci pokračujú v testovaní ukrajinskej protivzdušnej obrany tým, že v novom roku posielajú na ciele túlajúcu sa muníciu. Večer sa objavili správy, že ukrajinská protivzdušná obrana sa pokúša zostreliť ruské Gerany, ktoré krúžia nad Kyjevom. Medzitým večer aj v Záporoží ruské drony zasiahli niekoľko vojenských objektov.

 

 

Z území Doneckej ľudovej republiky obsadenými ukrajinskými jednotkami prichádzajú informácie o ďalšom údere Ozbrojených síl RF na miestach akumulácie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny. V meste Kurachovo, územne patriacom do okresu Pokrovsky, v noci zahrmelo niekoľko výbuchov. Kurachovo sa nachádza len pár kilometrov západne od Maryinky, z ktorej väčšina sa dostala pod kontrolu ruských jednotiek. Zároveň je Kurachovo v tomto smere jedným z hlavných logistických centier Kyjeva. Počas niekoľkých posledných mesiacov do tohto mesta systematicky dodáva personál, ťažkú ​​techniku ​​a vojenský náklad, aby ich neskôr rozdelil na pomerne dlhý úsek frontu. Zatiaľ neexistujú presné údaje o tom, aké zbrane boli použité na porážku cieľov v Kurachove.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 3. na 4. januára 2023
▪️Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili v noci vzdušné ciele v okolí Rostova na Done.
▪️Miestni obyvatelia ráno hlásili zvuky výbuchov v Sevastopole.
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Karpoviči a Leonovke v Černihivskej oblasti, ako aj v Romaškove a Rožkoviči v Sumskej oblasti.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Strelechya, Starica, Volčansk a Ogurtsovo.
▪️Na Starobelskom smere pôsobili ruské jednotky na miestach sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Dvurečnaji, Kupjansku, Novomlynsku a Tabajevke.
▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo koncentrácie vojenského personálu a techniky v Bachmute, Soledare, Jakovlevke a Kleščeevke.
▪️Na Doneckom smere zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície ukrajinských jednotiek v Avdiivke, Maryinke a Kurachove.
Ukrajinské formácie z barelového delostrelectva zase ostreľovali civilné objekty v Donecku, Panteleymonovke a Jasinovataji.
▪️V smere Južnodoneck pôsobili ruské jednotky na cieľoch v Ugledare, Boľšaja Novoselka, Vremjevka a Neskučnyj.
▪️V Záporožskom regióne zasiahli ruské ozbrojené sily v noci infraštruktúrne zariadenie v Záporoží.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach Ozbrojených síl Ukrajiny v Nikopole, poškodené bolo aj elektrické vedenie a plynovod.
▪️V južnom sektore frontu začali ruské ozbrojené sily údery proti vojenským cieľom v Chersone.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku ostreľovania jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Sinkovka, Ivanovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a tri pickupy. Okrem toho boli zničené dve ukrajinské diverzno-prieskumné skupiny pri obciach Novoselovskoje a Tabajevka v Charkovskej oblasti.

 

V krasno-limanskom smere ruské delostrelectvo a ťažké plameňometné systémy zasiahli štyri útočné oddiely Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Novosadovoje, Serebrjanka a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. Straty predstavovali viac ako 120 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá, tri pickupy a dve osobné autá. Pri obci Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike bola zlikvidovaná diverzno-prieskumná skupina Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách. V dôsledku masívneho palebného zásahu pri obciach Krasnoje, Petrovskoje, Neveľskoje, Georgievka a Pobeda v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných 90 ukrajinských vojakov, dva tanky, päť bojových obrnených vozidiel a sedem ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere bolo delostreleckými útokmi na jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Prečistovka, Zolotaja Niva a Novodoneckoje v Doneckej ľudovej republike zlikvidovaných viac ako 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Okrem toho bolo vysoko presnými útokmi ruských leteckých a kozmických síl na objekty dočasného rozmiestnenia jednotiek „cudzineckej légie“ v obci Masljakovka a meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike zlikvidovaných viac ako 130 zahraničných žoldnierov

 

Raketové jednotky a delostrelectvo skupín vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli 72 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku v 104 miestach.

 

V oblastiach Guľajpole a Červonoje v Záporožskej oblasti boli zničené štyri sklady delostreleckej munície a vojensko-technického vybavenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri dedine Tjaginka v Chersonskej oblasti bol zničený sklad zbraní a vojenského materiálu Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V dôsledku raketových a leteckých útokov na akumuláciu vojenskej techniky v oblasti železničnej stanice Družkovka v Doneckej ľudovej republike boli zničené: dva americké viacnásobné raketové systémy HIMARS, štyri viacnásobné raketomety RM-70 „Vampir“ českej výroby, viac ako 800 rakiet pre viacero druhov raketometov, šesť vozidiel, ako aj okolo 120 ukrajinských vojakov.

 

Počas protibatériového boja pri meste Kramatorsk boli zničené dva americké raketové systémy HIMARS, z ktorých boli ostreľované obce Doneckej ľudovej republiky. V oblastiach mesta Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike a obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike boli v palebných pozíciách zničené tri americké húfnice M-777. Pri obci Volčansk v Charkovskej oblasti a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike boli zničené dve ukrajinské MLRS „Grad“. Dve húfnice D-30 boli zničené pri obciach Kamenskoje a Guľajpole v Záporožskej oblasti.

 

Okrem toho bolo pri obciach Červonopovka v Luganskej ľudovej republike a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti zostrelených deväť rakiet systému HIMARS.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov