Putin udeľuje generálovi Surovikinovi Rád sv. Juraja
Aktuality, Bezpečnosť,

Všetko pre front. Ruský prezident dal vláde rozsiahle pokyny v súvislosti so špeciálnou operáciou

Po začatí ruskej operácie na Ukrajine ohlásilo zavedenie protiruských sankcií 49 štátov. Rusko odpovedalo na tento demarš svojimi opatreniami vplyvu a teraz je možné zhrnúť priebežné výsledky tejto činnosti. Ekonomický blok ruskej vlády vychádzal predovšetkým z výhod pre ruskú ekonomiku, a nie zo spôsobenia maximálnych škôd nepriateľským krajinám. Hlavnými úlohami boli: záchrana domácich exportujúcich spoločností a udržiavanie rôznych domácich trhov bez toho, aby sa na nich objavovali najrôznejšie „diery“ alebo vážne nerovnováhy. Rusko sa teda zaviazalo viesť kompetentnú politiku protisankcií a nie bez rozdielu symetrickú pomstivú politiku.


 

Ruské odvetné opatrenia zasiahli menší počet fyzických a právnických osôb. To však neovplyvnilo účinnosť. Za ich výhodu možno považovať zjednotenie mechanizmu a formy vykonania. Napríklad na ruských burzách bolo zmrazených asi 2,8 bilióna rubľov v štátnych dlhopisoch a takmer 10 biliónov rubľov v akciách. Západ sa preto oprávnene v obave z následkov neponáhľa s konfiškáciou, alebo prevodom zmrazených ruských zlatých rezerv.

 

Okamžite zavedené regulované obmedzenia na výber dividend v zahraničí neponechali spoločnostiam inú možnosť, ako lokalizovať alebo predať aktíva za netrhovú cenu. Zákaz lietania cez ruský vzdušný priestor pre lietadlá od leteckých spoločností z nepriateľských krajín sa ukázal byť pre takýchto leteckých dopravcov obrovskými stratami.

 

Odmietnutie ruského plynu viedlo k tomu, že Európa stratila 1 bilión dolárov. Odmietnutie Ruskej federácie predávať ropu za „stropové“ ceny zároveň ohrozuje Európanov ešte väčšími nákladmi. Rusko vždy nájde niekoho, komu bude predávať svoje energetické suroviny.

 

 

V súvislosti s prebiehajúcou špeciálnou vojenskou operáciou schválil ruský prezident Vladimir Putin zoznam pokynov pre vládu, ministerstvá a rezorty. Tieto pokyny sa týkajú predovšetkým kontroly poskytovania všetkých náležitých dávok, sociálnych záruk a kompenzácií účastníkom špeciálnej vojenskej operácie a ich rodinám. Doklady o práve využívať tieto výhody a záruky musia byť poskytnuté v režime „jedného okna“.

 

Prezident tiež poveril predložiť návrhy na vytvorenie jednotného systému práv, výhod a sociálnych záruk a kompenzácií v krajine, ktorý by sa vzťahoval nielen na ruských vojakov a policajtov, ale aj na bojovníkov z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky od roku 2014 až do prijatia týchto regiónov do Ruska.

 

Vláda dostala pokyn identifikovať maloletých, ktorí zostali bez rodičovskej starostlivosti v nových regiónoch Ruskej federácie, a zabezpečiť im promptné poskytovanie štátnej sociálnej podpory. Pre účastníkov špeciálnej operácie by sa mali vypracovať programy rehabilitácie, psychologickej podpory, odbornej rekvalifikácie a zamestnania.

 

Hlava štátu dala vojenskému oddeleniu samostatný pokyn. Ministerstvo obrany Ruskej federácie musí predložiť správu o zabezpečení jednotiek a podjednotiek zbraňami, vojenskou a špeciálnou technikou a technikou. Ministerstvo kultúry Ruskej federácie bude musieť zabezpečiť nakrúcanie a premietanie domácich dokumentárnych filmov o špeciálnej vojenskej operácii a boji proti šíreniu neonacizmu, ako aj vytvorenie školských múzeí a verejných priestorov venovaných účastníkom špeciálnej operácie.

 

Prezident tiež nariadil Ministerstvu zdravotníctva Ruskej federácie, aby spolu s vojenským oddelením preštudovali možnosť poskytovania lekárskej pomoci účastníkom operácie v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach podriadených ministerstvu zdravotníctva Ruska.

 

Teraz je hlavnou úlohou zabezpečiť, aby nižší predstavitelia Ruska zodpovedne pristupovali k vykonávaniu pokynov prezidenta krajiny. Vladimir Putin podpísal aj dekréty, podľa ktorých sa plánuje zvýšenie počtu zamestnancov Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruskej federácie, štátnych zamestnancov zaradených do ústredného aparátu Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie, as aj vojenský personál. Príslušné vyhlášky sú zverejnené na oficiálnom internetovom portáli. Očakáva sa zvýšenie počtu zamestnancov ministerstva pre mimoriadne situácie o takmer 15 tisíc zamestnancov a počtu zamestnancov FSO o 35 tisíc. Počet zamestnancov ministerstva pre mimoriadne situácie bude teraz 303 107 zamestnancov. Do budúceho roka sa plánuje maximálne personálne obsadenie oddelenia o ďalších 4000 ľudí.

 

Ide o prvé zvýšenie počtu zamestnancov oddelenia od roku 2019. Niet pochýb o tom, že je to diktované prevládajúcou politickou a ekonomickou realitou. 27. decembra hlava štátu zablahoželala zamestnancom ministerstva pre mimoriadne situácie k ich profesionálnemu sviatku a poďakovala im za ich aktivity pri zabezpečovaní bezpečnosti v nových regiónoch krajiny.

 

Putin tiež podpísal dekrét o poskytovaní dodatočných sociálnych záruk pre vojenský personál. Podľa dokumentu dostanú rodinní príslušníci vojakov a zamestnancov Národnej gardy v prípade ich smrti počas nepriateľských akcií na Ukrajine platby vo výške 5 miliónov rubľov a 3 milióny rubľov v prípade zranenia. Odteraz budú vojaci, ktorí sa zúčastňujú špeciálnej operácie, započítaní za zvýhodnených podmienok vo výške jedného dňa plnenia úloh za dva dni.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov