Challenger 2
Aktuality, Letectvo,

Británia sa stane prvou krajinou, ktorá dodá Ukrajine tanky západnej výroby

Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine v najbližších týždňoch 14 ťažkých tankov Challenger 2. Uvádza sa to vo vyhlásení britskej vlády. Británia sa tak stane prvou krajinou, ktorá dodá Ukrajine tanky západnej výroby. Nadchádzajúca dodávka bola oznámená na pozadí diskusií medzi spojencami NATO o dodávke ďalšieho typu tankov na Ukrajinu – nemeckého Leopard-2. Pripravenosť poslať ich do Kyjeva oznámilo Poľsko a niekoľko ďalších krajín. Nemecko na to zatiaľ oficiálne nedalo potrebný súhlas. Viacerí komentátori vnímajú rozhodnutie Londýna ako krok, ktorého cieľom je okrem iného dotlačiť Berlín k rozhodnejším krokom. Už skôr Francúzsko, Nemecko a USA oznámili dodávku obrnených vozidiel na Ukrajinu – tiež prvýkrát v celej vojne. Hovoríme o bojových vozidlách pechoty a prieskumných vozidlách.


 

Ako uviedla britská vláda vo vyhlásení, premiér Rishi Sunak sa rozhodol zvýšiť diplomatickú a vojenskú podporu pre Ukrajinu s cieľom „ďalšie zatlačiť Rusko a zabezpečiť trvalý mier“. Podľa britského premiéra je na to teraz ten správny čas, keďže ruskí vojaci „majú problémy so zásobovaním a poklesom morálky“.

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Británia okrem tankov dodá Ukrajine približne 30 samonabíjacích húfnic AS90. Oficiálne vyhlásenie sa uskutoční v Poslaneckej snemovni v pondelok 16. januára. Deň predtým mal Sunak telefonický rozhovor s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Ako povedal Zelenskyj po rozhovore, poďakoval britskému premiérovi za rozhodnutia, „ktoré nás nielen posilnia na bojisku, ale budú aj správnym signálom pre ostatných partnerov“. Podrobnosti o týchto rozhodnutiach neuviedol.

 

 

Britské vydanie Mirror s odvolaním sa na zdroj z rezortu obrany píše, že Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu nielen tanky, ale aj 4 útočné helikoptéry vybavené raketami Hellfire. Podľa neho bude vyslaný Apache AH64 E, najmodernejšia verzia týchto vrtuľníkov. Každý môže byť vybavený 16 protitankovými strelami Hellfire, 76 raketami 70 mm Hydra a 30 mm kanónom. „Apache zmení hru. Ako prvé dorazia tanky a potrvá nejaký čas, kým sa podarí nasadiť vrtuľníky. Ďalší členovia NATO budú teraz nasledovať tento príklad. Rusko má tisíce tankov, takže na uskutočnenie strategického útoku by bolo potrebných viac ako štyri kusy Apache. Ale z taktického hľadiska je to dôležitý krok,“ povedal zdroj.

 

Apache AH64 E

 

Zaujímavé je, že ešte v ten deň britské ministerstvo obrany uviedlo, že neplánuje dodávať do Kyjeva útočné helikoptéry Apache, správy z Mirror nie sú pravdivé. Informovala o tom Sky News s odvolaním sa na zdroj z ministerstva. Podľa zdroja sú správy o údajných plánoch na presun štyroch útočných vrtuľníkov Apache s raketami Hellfire na Ukrajinu falošné. Potvrdzujú to aj iné britské publikácie, ktoré sa odvolávajú aj na britskú armádu. Samotný denník Mirror už článok o plánovanej dodávke zo svojej stránky odstránil. Ministerstvo obrany uviedlo, že článok Mirror, v ktorom sa tvrdí, že Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu útočné helikoptéry Apache, je nesprávny – – hovorí správa.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov