Krížnik Admiral Nachimov
Aktuality, Námorníctvo,

“Admirál” do flotily: Rusko čoskoro dostane jadrový super krížnik. Aké možnosti získa najsilnejšia loď námorníctva po dlhej modernizácii

Ministerstvo obrany sa dohodlo na harmonograme prác a prípravnej fáze testovania pre admirála Nachimova. Krížnik Projekt 11442M je jednou z najväčších vojnových lodí na svete. Postavený na konci 80. rokov 20. storočia slúžil Severnej flotile. Ale koncom 90. rokov bol poslaný na opravu. Práce na návrate do ruského námorníctva sa začali v roku 2013. Po modernizácii sa aktualizovaný krížnik stane najsilnejšou loďou ruskej flotily a skutočnou vlajkovou loďou. Izvestia zistťovala aké príležitosti dostane po aktualizácii.


 

Jadrové “orly”
Ako uviedli zdroje z vojenského oddelenia, harmonogram prác na palube jadrového raketového krížnika Admirál Nachimov, ako aj prípravná fáza jeho testovania, už bol dohodnutý. Po ich dokončení štátna komisia rozhodne, či je krížnik pripravený na testovanie a odchod na more.

 

História ťažkých jadrových raketových krížnikov Projektu 1144 siaha až do 60. rokov minulého storočia. Práve vtedy začal ZSSR skúmať koncept veľkej hladinovej protiponorkovej lode s jadrovým pohonom. Za hlavnú úlohu sa v tom čase považovalo ničenie nepriateľských nosičov jadrových ponoriek v oblastiach ich bojovej povinnosti. Výsledkom výskumu bolo vypracovanie zadávacích podmienok pre vývoj projektu veľkej protiponorkovej lode „Orlan“ s jadrovým pohonom s výtlakom 8 000 ton. bol zverený Leningradskému severnému konštrukčnému úradu. Od samého začiatku bol projekt považovaný za vysokú prioritu a bol priamo pod dohľadom hlavného veliteľa námorníctva ZSSR S.G. Gorškova.

 

Už v procese projektovania bolo navrhnuté, aby bola loď dodatočne vybavená vrstvenými systémami protivzdušnej obrany a neskôr – protilodným raketovým systémom zameraným na použitie proti potenciálnej nepriateľskej skupine lietadlových lodí. Kvôli zvýšeniu výtlaku a univerzalizácii možného účelu lode bolo rozhodnuté klasifikovať ju ako „ťažký jadrový raketový krížnik“ a postaviť sériu niekoľkých jednotiek.

 

Položenie vedúcej lode projektu sa uskutočnilo v Baltských lodeniciach v Leningrade 26. marca 1974. Prvý ťažký jadrový raketový krížnik s názvom „Kirov“ bol odovzdaný flotile v roku 1980. Podľa Kirova boli postavené ďalšie dva krížniky podľa revidovaného projektu 11442: Frunze a Kalinin, ktoré flotila ZSSR dostala v roku 1984 a 1988. Tretí – “Jurij Andropov” – bol spustený v roku 1989. V roku 1991, keď zanikol Sovietsky zväz, ešte nebol dokončený. V novom Rusku bol dokončený a uvedený do prevádzky už pod názvom „Peter Veľký“. V roku 1998, po testovaní, bola prijatá nová vlajková loď ruskej flotily.

 

Začiatkom 90. rokov boli premenované aj ďalšie ťažké raketové krížniky sovietskej výroby. Vedúci “Kirov” sa stal “admirálom Ušakovom”, “Frunze” sa nazval “admirál Lazarev” a “Kalinin” – “admirál Nachimov”. Osud všetkých sa ukázal byť dramatický – takéto veľké lode si vyžadovali nákladnú údržbu a opravy, ktoré sa v 90. rokoch nedali zabezpečiť. V dôsledku toho do konca 90. rokov minulého storočia všetci traja jadroví giganti zamrzli v kotviskách.

 

Až v roku 2008 začalo výrobné združenie Sevmaš na ťažkom jadrovom raketovom krížniku „Admirál Nachimov“ pracovať na príprave opráv. Zároveň prebiehal vývoj projektu veľkej modernizácie lode, ktorá dostala označenie 11442M. V júni 2013 bola medzi ministerstvom obrany a výrobným združením Sevmaš podpísaná zmluva na 50 miliárd rubľov s termínom dodania lode do flotily v roku 2018. Dňa 24. októbra 2014 bol krížnik privezený do hromadného bazéna Sevmaš, po ktorom sa začali práce na modernizácii lode, ktoré pokračujú dodnes.

 

Objemy výmeny starých zariadení, opravy elektroinštalácie a elektrocentrály sa ukázali byť vyššie, ako sa plánovalo a vyradili opravy mimo harmonogramu. Rozpočet pôvodného projektu bol tiež občas prekročený. V mnohých ohľadoch musel Sevmaš prebudovať všetku spoluprácu stoviek podnikov od nuly, hľadať náhrady za komponenty a zostavy tých závodov, ktoré zostali mimo Ruska v krajinách SNŠ. Ale nakoniec, dnes Sevmaš vstupuje do finálnych inštalačných prác. Inštalujú sa zbraňové systémy, dokončujú sa práce s technikou.

 

Loď sa pripravuje na plavbu najprv na kotvenie a potom na námorné skúšky. Podľa plánov, ktoré spoločnosť oznámila, by sa tak malo stať do konca roka 2023. Následné testy lode tejto triedy môžu trvať pomerne dlho – od šiestich mesiacov do jedného a pol alebo dokonca dvoch rokov.

 

Nový začiatok
Ako sa zmení aktualizovaný Nachimov? Tu stojí za zmienku počiatočná charakteristika ťažkého jadrového krížnika. Celkový výtlak lode je takmer 26 400 ton. Dĺžka trupu je 250 m, šírka 28,5 m. Plná rýchlosť je 31 uzlov, t.j. 57 km/h čo je impozantný údaj pre konštrukciu s hmotnosťou viac ako 20 000 ton. Na lodi budú kompletne aktualizované zbrane a všetka elektronika, radary a komunikácie, elektrárne a systémy riadenia boja.

 

Hlavnou údernou silou aktualizovaného krížnika budú riadené strely s dlhým doletom. Namiesto 20 ťažkých nadzvukových rakiet „Granit“ bude loď vybavená niekoľkými – podľa niektorých odhadov až desiatimi univerzálnymi odpaľovacími zariadeniami komplexu „Kaliber-NK“ s raketami „Kaliber“ a „Onyx“. Ak sú odhady správne, potom je to 80 rakiet – rekordný počet pre ruskú hladinovú flotilu . Rovnaké inštalácie môžu používať hypersonické Zirkony. Je potrebné pripomenúť, že túto zbraň vo variante pre hladinové lode v roku 2022 už flotila prijala. “Zirkóny” sú umiestnené a testované na najnovšej fregate “Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov” projekt 22350.

 

Obranu krížnika budú vykonávať zónové systémy protivzdušnej obrany Fort-M a Pancir-M. Dnes je to jeden z najmodernejších systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany pre lode vo flotile. Protiponorkovú obranu bude zabezpečovať raketový systém Otvet a viacúčelový torpédový systém Paket. Jeho torpéda môžu zasiahnuť lode aj ponorky, ako aj nepriateľské torpéda útočiace na krížnik.

 

S príchodom Nachimova dostane ruská flotila najvyzbrojenejšiu hladinovú loď na svete, vybavenú výkonnými obrannými systémami a unikátnymi útočnými hypersonickými a nadzvukovými raketami. Neexistuje jediná bojová úloha, ktorú by takáto bojová jednotka nedokázala vyriešiť, najmä s podporou. Účinnosť akejkoľvek flotily spočíva práve v skupinových akciách skupiny lodí podporovaných lietadlami a ponorkami. Spoločnosť admirálovi Nachimovovi by preto mal tvoriť projekt 22350 zaoceánskych fregát a multifunkčných útočných jadrových ponoriek typu Jasen-M, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe. Práve táto kombinácia dodá modernizovanému krížniku univerzálne schopnosti.

Dmitrij Kornev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov