Štart riadenej strely Burevestnik, 2018
Aktuality, Pozemná technika,

Postrach NATO: Burevestnik – strela s jadrovým pohonom nie je obmedzená časom ani trasou

V marci 2018 sa na stránkach popredných svetových tlačových agentúr objavila správa o sľubnej ruskej medzikontinentálnej riadenej rakete s globálnym dosahom s jadrovým pohonom 9M730 Burevestnik (v referenčných knihách Severoatlantickej aliancie sa označuje ako SSC-X -9 Skyfall), okamžite nadobudla charakter senzácie.


 

Pred o niečo viac ako dvoma desaťročiami Spojené štáty pravým anglosaským spôsobom, teda jednostranne, roztrhli Zmluvu o protiraketových strelách z roku 1972, ktorá stranám zaručovala zničenie zamýšľaných cieľov odvetným úderom. V prípade jadrovej eskalácie, samozrejme. Začiatkom 21. storočia sa však Rusko ocitlo v tak žalostnom stave, že sa „pán zemegule“ rozhodol viac sa neobmedzovať v prostriedkoch zabezpečenia vlastnej bezpečnosti. Ale poďme preč od rozboru historických dôsledkov porušenia zmluvy a zastavme sa pri tom, že práve on sa stal prvým impulzom, ktorý dal impulz prvým, aj keď chabým, gestám ruského obranného priemyslu, ktorý do tohto momentu viac pripomínali pacienta v kóme. Našťastie, inovatívna a dizajnová rezerva, zachovaná z čias Sovietskeho zväzu, poskytovala takpovediac komplex resuscitačných podnikov.

 

Na ich základe vytvorili sovietski leteckí konštruktéri lovca ponoriek (na základe An-22) a potulujúci sa strategický bombardér (na základe Tu-95), ktoré mali byť vybavené miniatúrnou jadrovou elektrárňou. Komplex technologických problémov, ktoré boli v tom čase neriešiteľné, však neumožnil vytvorenie zariadenia, ktoré nepredstavovalo nebezpečenstvo pre posádku, a projekt plynulo prešiel k vývoju najprv „jadrového dronu“ a potom „. riadenej strele s globálnym dosahom. Prelom v implementácii tohto projektu bol načrtnutý v roku 2011 a po známych udalostiach z roku 2014 prešli práce na produkte, ktorý bol už v dosť vysokom stupni pripravenosti, do núteného režimu.

 

Analytikom Pentagonu neunikla skutočnosť, že v júli 2018 boli udelené vládne ceny niekoľkým vedcom Rosatomu, ktorí pracovali na vytvorení miniatúrnej jadrovej elektrárne pre riadenú strelu 9M730 Burevestnik. Obavy zo „žiariaceho mesta na kopci“ pridali snímky rakety pripravenej na štart, nápadne podobnej medzikontinentálnemu okrídlenému Burevestniku, prevzaté zo satelitov Capella Space a zverejnené v auguste 2020.

 

Potom verejné diskusie na tému najnovšej ruskej rakety ustali, ale pravidelné hrozivé poznámky ministerstva zahraničia USA adresované Ruskej federácii boli presvedčivým potvrdením úspešného napredovania projektu. Je pozoruhodné, že dnes predstavitelia CIA nepopierajú existenciu jadrovej strely, najmä preto, že po jej uvedení do masovej výroby v roku 2019 by to bolo prinajmenšom hlúpe. Teraz s odvolaním sa na závoj tajomstva pochybujú o pripravenosti samotnej rakety.

 

Aj cez dosť silný závoj tajomstva sa z času na čas objavia na verejnosti nejaké informácie o rysoch sľubného ruského vývoja, ktorý sa stal „nočnou morou Ameriky“. Hmotnosť a rozmery novej rakety sú porovnateľné s už existujúcimi ruskými riadenými strelami. Napríklad X-101. Vytvorenie kompaktného jadrového motora pre riadenú strelu je obľúbeným cieľom dizajnérov všetkých popredných vojenských mocností bez výnimky, ale podarilo sa to realizovať iba ruským inžinierom. Kľúčovou funkcionalitou je zabezpečiť, aby riadená strela zostala vo vzduchu ľubovoľne dlho. Pýtate sa, čo to znamená z čisto praktického hľadiska? Veľa.

 

Po prvé, neobmedzený rozsah letu, ktorý zase určuje možnosť neočakávaného útoku na daný objekt a to z akéhokoľvek smeru. A hoci je podľa niektorých zdrojov táto charakteristika obmedzená na 130 000 kilometrov, je to stále neuveriteľné, pretože vám umožňuje vykonať niekoľko úplných otáčok okolo planéty. Ale bez ohľadu na to, ako paradoxne to môže znieť, analytici západnej spravodajskej služby považujú takýto ukazovateľ za značne (mnohokrát!) podceňovaný a radšej ho nedefinujú z hľadiska priestoru, ale z hľadiska času. Podľa ich názoru je raketa 9M730 Burevestnik schopná zostať vo vzduchu niekoľko mesiacov.

 

Po druhé, takmer úplná nezraniteľnosť. Absencia obmedzení letového dosahu v kombinácii s jeho kolosálnym trvaním ruší pokusy akýchkoľvek systémov protivzdušnej obrany zachytiť alebo zničiť Burevestnik. Absencia potreby sledovať daný cieľ po najkratšej alebo špecifickej trase umožňuje novej ruskej rakete úspešne preletieť okolo oblastí rozmiestnenia systémov protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany a dosiahnuť daný objekt z najmenej chráneného smeru.

 

Je zrejmé, že rozmiestnenie systémov a komplexov protiraketovej obrany po obvode aj malej krajiny, nehovoriac o Spojených štátoch amerických, je z viacerých dôvodov nemožné. V prvom rade ide o to, že nepriateľ nemá k dispozícii nepredstaviteľné množstvo odpaľovacích zariadení potrebných na to. Druhým dôvodom fantastickej povahy takéhoto projektu sú jeho báječné náklady.

 

Aj keď uvažujeme o vytvorení súvislej protiraketovej obrany výlučne okolo megamiest a kľúčových priemyselných centier, žiadny vojenský rozpočet, vrátane „bezrozmerného“ amerického, nebude schopný financovať takúto akciu.

 

A nakoniec, tretím aspektom, ktorý dáva právo počítať s bezmocnosťou systémov protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany vo vzťahu k rakete globálneho doletu 9M730 Burevestnik, je trvanie jej letu. A ak závery spravodajských analytikov kolektívneho Západu, ako nikdy predtým, majú závažné dôvody, potom možnosť niekoľkomesačného letu ruskej riadenej strely je jej neurčitým „priechodom“ k zamýšľanému cieľu.

 

Je zrejmé, že ani jeden radarový komplex alebo stanica nie je schopná nepretržite fungovať takú dlhú dobu, bez údržby, opráv, odstraňovania následkov incidentov a pod. Pochybnosti o schopnosti Burevestnika vykonávať nekonečný let v režime „autopilota“, vyjadrené určitou časťou (najmä západnej) odbornej komunity, majú, samozrejme, právo. Rozsah a relevantnosť tohto projektu nás však núti dúfať s veľkou mierou istoty, že pokročilá riadená strela bude vybavená najmodernejším a najefektívnejším riadiacim systémom. A to je rozumné, pretože aj hypotetická strata „lietajúceho jadrového reaktora“ zo strany výrobcu je katastrofa hroziaca s nepredvídateľnými následkami a jej pravdepodobnosť by sa mala znížiť na nulu.

 

A do tretice sila bojového náboja. Nálož presahujúca megatonu v ekvivalente TNT a celkom schopná zaručiť zničenie akéhokoľvek typu cieľa: priemyselného podniku, územného regiónu alebo betónového podzemného bunkra. Za zmienku stojí ďalšia veľmi dôležitá nuansa, ktorá si vyžaduje jasné pochopenie zo strany toho, kto má v úmysle použiť systémy protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany proti 9M730. Zoberme si hypotetický prípad ako príklad – nepriateľovi sa podarilo zachytiť a zničiť riadenú strelu 9M730 Burevestnik, zatiaľ čo sa stále približovala k cieľu. V tomto prípade výbuch jadrovej nálože takej sily nevyhnutne spôsobí uvoľnenie takého kolosálneho množstva energie, že v okruhu štyristo kilometrov nebude jediné funkčné elektronické zariadenie. Čo zase otvára priestor s rozlohou asi pol milióna štvorcových kilometrov pre nasledujúce rakety.

Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov