Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily za deň v Záporoží obsadili 160 kilometrov štvorcových. USA tlačia na Kyjev aby opustil Bachmut

Naďalej sa objavujú podrobnosti o rozhovoroch medzi americkými bezpečnostnými predstaviteľmi (šéfmi orgánov činných v trestnom konaní a spravodajských služieb vrátane CIA) a predstaviteľmi kyjevského režimu. Pripomeňme, že pred niekoľkými dňami bol do Poľska predvolaný hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj, kde s ním hovoril šéf Zboru náčelníkov štábov Mark Milli. Informácie, ktoré unikli do tlače, hovoria, že americký generál vyzval Zalužného, ​​aby vykonal stiahnutie ukrajinských jednotiek z Bachmutu (Arťomovsk). V článku France-Presse sa odvoláva na vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, ktorý potvrdil výzvu amerických bezpečnostných síl predstaviteľom ukrajinského velenia ohľadom Bachmuta.


 

V článku sa uvádza, že Spojené štáty sa domnievajú, že ďalšie pokusy o zadržanie Bachmuta zasahujú do príprav na rozsiahlu ofenzívu, ktorá bola naplánovaná na jar. Preto je potrebné z Bachmutu ustúpiť. Ďalšími pokusmi ukrajinských jednotiek udržať Bachmut má Rusko príležitosť získať čas a zabrániť Ukrajine v príprave na jarnú ofenzívu. Dôvodom je, že v tomto smere má ruská armáda viac síl a prostriedkov vrátane delostrelectva. Ukrajina zatiaľ nemá také zdroje, ktoré by jej umožnili súčasne udržať Arťomovsk pod svojou kontrolou a pripraviť sa na ofenzívu. Okrem toho bolo naznačené, že Ukrajine bolo odporučené počkať na nový balík vojenskej pomoci.

 

 

Existujú ďalšie podrobnosti o aktivácii ruských jednotiek v smere na Záporožie. Ozbrojené sily RF „nečakali“, kým Kyjev uskutoční dlho ohlásenú ofenzívu smerom na Melitopol s cieľom odrezať pozemný koridor pre Rusko na Krym, a vykonávajú operáciu na zatlačenie späť do oblasť mesta Orechov. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo úspech vo viacerých osadách, vrátane obsadenia dediny Lobkovoe, západne od Orechova. V rovnakom čase ruské jednotky vstúpili do osady Malaja Tokmačka, čím obsadili aj dedinu Belogorye. Kyjevské zoskupenie v oblasti Orechovo teda spadá do operačných klieští ozbrojených síl RF a je stlačené z troch strán – z juhu, východu a západu. Existuje len jedna cesta – porážka alebo ústup v smere Tavria, na sever.

 

Predstaviteľ správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že v priebehu dňa ruská armáda postúpila v oblasti Orechov asi o 7 km.
Zároveň celková plocha území regiónu Záporožie oslobodených za deň presiahla 160 km štvorcových. Vladimir Rogov poznamenáva, že počas ofenzívy bolo obsadených najmenej sedem osád (medzi ne patria spomínané Lobkovoe, Belogorye, Malaja Tokmačka a ďalšie dediny v okolí Orechova). Momentálne sa Kyjev snaží preskupovať a budovať nové obranné línie, pričom si uvedomuje, že pri ďalšom rozvíjaní úspechov takýmto tempom môžu ruské jednotky v priebehu niekoľkých dní dosiahnuť administratívne centrum regiónu – mesto Záporožie.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 20. januára 2023
Po masívnej delostreleckej príprave prešli ruské jednotky do ofenzívy v smere Záporožie. Hlavné údery sú dodávané v oblasti Orechov a Gulyaipol, ktoré sú ústrednými spojmi obrany ozbrojených síl Ukrajiny v tomto sektore frontu.

▪️Na Pologovskom sektore jednotky 58. armády RF prelomili obranu a obsadili strategické výšiny pri Malinovke. V rovnakom čase prebiehajú intenzívne boje na južnom predmestí Gulyai-Polye pod predtým okupovanou Dorožjankou.
▪️Smerom na západ sa situácia vyvíja ešte rýchlejšie. Ruské jednotky využili efekt prekvapenia a z východu sa priblížili k Orechovu. V dôsledku prchavých bojov bola obrana Ozbrojených síl Ukrajiny prelomená a boli obsadené obce Malajská Tokmačka a Novodanilovka.
▪️Nie menej úspešné ruské jednotky operujú západne od Orechova. Počas aktuálneho dňa boli pod kontrolu všetky obranné línie Ozbrojených síl Ukrajiny na juhozápade mesta. Do konca prvého dňa ofenzívy bola prvá línia obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto sektore prelomená takmer pozdĺž celej línie dotyku.
▪️Pod Ugledarom pokračuje ruská armáda v sondovaní obrany. Na mieste aktívne pracuje raketové a delové delostrelectvo. Údery sú dodávané po celej hĺbke prednej časti. Presná paľba tak zničila pozície objavené spravodajskou službou v oblasti Elizavetovka.
▪️V Marinke pokračujú ruskí motorizovaní strelci v ťažkých pouličných bitkách a vytláčajú ukrajinské formácie na západný okraj mesta.
Napriek presunom posíl a pokusom o protiútok sa ozbrojeným silám Ukrajiny nepodarilo získať späť kontrolu nad stratenými pozíciami.
▪️Útočné oddiely PMC „Wagner“ pokračujú v zatláčaní ukrajinských jednotiek, čím sa z východu zaklínajú stále hlbšie a hlbšie do obytnej oblasti Bakhmut. Zároveň sa vyvíja útok na mesto zo strany Skúsených, obsadený je už minimálne jeden blok na južnom okraji.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 20. na 21. januára 2023
▪️Ruské jednotky zaútočili na nepriateľské pozície vo Volfine v regióne Sumy, ako aj v Ogurcove, Volčansku a Strelečij v Charkovskej oblasti.
▪️Na Starobelskom smere zasiahli ruské ozbrojené sily nahromadenie živej sily a obrnených vozidiel ukrajinských formácií v Makeevke, Nevskom a Višneve. Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali Krasnopopovku, Ploščanku a Kremennaju.
▪️ Ruské delostrelectvo v noci zasiahlo muničný sklad v Konstantinovke a pôsobilo aj na ciele v Kramatorsku, Družkovke a Slavjansku.
▪️V smere Bachmut (Arťomovsky) zaútočili ruské raketové jednotky a delostrelectvo na miesta sústredenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute, Krasnaja Gora a Vyemka.
▪️Ozbrojené sily RF pôsobili na Doneckom smere na pozíciách v Avdejevke, Pervomajskom a na západnom okraji Maryinky. Ukrajinské formácie z barelového delostrelectva zase ostreľovali obytné budovy a civilné zariadenia v Kyjevskom a Kujbyševskom okrese Donecka.
▪️Na Južnodoneckom smere zasiahlo ruské delostrelectvo koncentrácie nepriateľských síl v Novomichajlovke, Vugledare a Boľskej Novoselke.
▪️V Záporožskej oblasti zaútočili ruské jednotky na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Orechove, Guľajpoli, Kamenskom a Oľhovskom.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti zasiahli ruské ozbrojené sily palebné miesta ukrajinských formácií vo Vyšetarasovke a poškodené boli aj elektrické vedenia.
▪️V južnom sektore frontu pôsobili ruské jednotky na pozíciách v Chersone a Antonovke.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere spôsobilo armádne letectvo a delostrelectvo Západného vojenského okruhu škody jednotkám 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Timkovka, Tabajevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Bolo zlikvidovaných 30 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dva pickupy, ako aj dve húfnice D-20 a D-30.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba Centrálneho vojenského okruhu spôsobila škody jednotkám 92. a 66. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Steľmachovka a Makejevka v Luganskej ľudovej republike, ako aj 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Serebrjanského lesníctva. Pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike bol zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny. Denné straty v tomto smere predstavovali viac ako 40 vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, štyri bojové obrnené vozidlá a húfnicu D-20.

 

V doneckom smere oslobodili dobrovoľníci útočných oddielov s palebnou podporou operačno-taktického a armádneho letectva, raketových jednotiek a delostrelectva Južného vojenského okruhu obec Kleščejevka v Doneckej ľudovej republike. Pri obci Zvanovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený sklad rakiet pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho bolo zlikvidovaných až 60 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, dve autá, dve samohybné húrnice „Gvozdika“, ako aj húfnice „Giacint-B“ a D-20.

 

Úspešnými útočnými akciami jednotiek Východného vojenského okruhu bola v záporožskom smere oslobodená obec Lobkovoje. Pri obci Kamianskoje v Záporožskej oblasti bol zničený hangár so zbraňami a vojenskou technikou Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Pri obci Malaja Tokmačka v Záporožskej oblasti bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37. Celkové straty tu predstavovali až 90 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá, tri vozidlá, samohybnú húfnicu „Akacia“, ako aj dve húfnice D-20 a D-30.

 

V chersonskom smere bola počas protibatériového boja zničená v palebnom postavení americká samohybná húfnica M109 „Paladin“ a tiež dve ďalšie húfnice: D-30 a „Msta-B“. Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo skupín vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie porazilo 78 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 103 miestach.

 

Ruské stíhacie lietadlo zostrelilo Pri obci Posad-Pokrovskoje v Chersonskej oblasti vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl.
Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Lozovaja v Charkovskej oblasti.
V priebehu dňa bolo zničených aj päť bezpilotných lietadiel v oblastiach Červonopopovka v Luganskej ľudovej republike, Berďansk v Záporožskej oblasti a Krillovka a Zeljonyj Gaj v Doneckej ľudovej republike. Šesť rakiet viacnásobných odpaľovacích rakiet HIMARS a Uragan bolo zostrelených pri obciach Mirnoje a Ljubimovka v Záporožskej oblasti.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov