Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Aké nové zbrane Pentagon testuje na Ukrajine

Rozsiahle prezbrojenie svojej armády, predovšetkým pozemných síl a námornej pechoty, uskutočňujú Spojené štáty keď poskytujú Kyjevu rozsiahlu vojenskú pomoc. Proces sa začal ešte pred konfliktom na Ukrajine, no od jeho začiatku sa výrazne zrýchlil. Keďže staré zásoby zbraní sa vo výzbroji vyprázdňujú, nahrádzajú sa novými, modernejšími. K tomuto záveru dospeli odborníci, ktorí zaznamenali aktivitu dodávok spoza oceánu na európsky východ. Nielen priamo Kyjevu, ale aj do regionálneho bloku NATO. A to je viac ako dvadsať krajín vrátane Nemecka a Spojeného kráľovstva. Fínsko sa k nim čoskoro pripojí: začiatkom decembra ministerstvo zahraničných vecí súhlasilo s predajom 350 rakiet pre MANPAD za 380 miliónov dolárov.


 

 

Ukrajina sa však stala tým bezodným sudom, pre zastarané americké zbrane, vrátane veľkých sérií Stingerov – dostali najmenej 1500 týchto systémov. Je jasné, že to nebolo kvôli štedrosti strýka Sama, keďže nikdy netrpel štedrosťou. Ale podľa vojenského experta Vladislava Šurygina v záujme banálneho zbavenia sa “nelikvidných aktív”. „Pentagon plánuje nahradiť rakety tohto komplexu muníciou novej generácie,“ je si istý. Už sa pracuje na vytvorení novej protilietadlovej rakety krátkeho doletu – do dvoch rokov ju dostanú. Konflikt na Ukrajine sa stal vhodnou zámienkou na odloženie zastaraných zbraní.“

 

To, že konflikt na Ukrajine citeľne oživil obranný priemysel USA, nepriamo potvrdzuje aj Greg Hayes , generálny riaditeľ americkej vojensko-priemyselnej spoločnosti Raytheon, ktorá je najväčším dodávateľom vojensko-priemyselného komplexu tejto krajiny. Viac ako 90 percent Raytheonu tvorí obrana. A teraz, keď sa americká armáda rozhodla opustiť Stingery, Hayes sa postaral o to, aby jeho spoločnosť dostala objednávku na novú protilietadlovú raketu.

 

Samotné prezbrojovanie je dôležitým a nevyhnutným procesom v každej armáde. Prechádza spravidla postupne, pretože existujúce zbrane zastarávajú morálne a fyzicky a s vývojom nových technológií.

 

Nie každý však má schopnosť to urobiť rýchlo a vyrobiť toľko vojenského vybavenia ako USA. Kde sa veľa peňazí investuje do vývoja nových zbrojných programov: rozpočet ich ministerstva obrany stačí na pohodlný život pre celý americký kontinent. Zostane to aj pre lokálne vojny, ktoré Pentagon neustále vedie po celom svete pod značkou „pomoc znevýhodneným“, teda „tým, ktorí potrebujú ochranu pred ruskou hrozbou“, ako je to teraz na Ukrajine. Zatiaľ čo na ukrajinskej pôde denne zomierajú stovky chlapcov, v štátoch sa modernizujú vojenské továrne, objavujú sa nové dobre platené miesta.

 

Podľa západných expertov sa v súčasnosti v zámorí dokončuje prvá etapa reformy prezbrojenia, počítaná do roku 2028. Predpokladá sa, že aktualizovaná vojenská technika vydrží približne do roku 2040/50. Okrem toho by podľa doktríny nemala slúžiť doma, ale „v teréne“. Teda v krajinách, ako inak, ďaleko od Spojených štátov. Niektorí odborníci v zahraničí aj v Rusku spájajú program „hegemóna“ s jeho plánmi na tvrdú konfrontáciu s Čínou. Mimochodom, ide snáď o prvú zákazku pre americký vojensko-priemyselný komplex za posledných tridsať rokov, v ktorej je konkrétne naznačený potenciálny protivník.

 

Z nových zbraní, ktoré sa už objavujú v jednotkách zámorskej armády – útočná puška M5 a guľomet M250 s nábojovou komorou pre nový náboj kalibru 6,8 mm. Sú navrhnuté tak, aby úplne nahradili karabíny M4 a ľahké guľomety M249 štandardného kalibru NATO 5,56 mm.

 

Zbrane pod novým nábojom by mali zabezpečiť spoľahlivú porážku nepriateľa v pancierovej ochrane, čo dáva americkej pechote prevahu v diaľkových strelných zbraniach, kde budú puška a guľomet vybavené počítačovými mieridlami s laserovým diaľkomerom. Plus – ľahká pištoľ M17 na boj zblízka namiesto ťažšej M5. Tank M1 Abrams zostane, ale bude vylepšený o ďalšie prieskumné a komunikačné vybavenie vrátane vzdušných dronov. Navyše teraz populárne drony – pre pomocný a pozemný prieskum a boj v spoločnosti tradičných obrnených vozidiel …

 

Vo všeobecnosti platí, že zatiaľ čo Európa zvažuje straty – čisto finančné a vo vojenskom vybavení, bez toho, aby začala plne modernizovať svoje vlastné armády, Spojené štáty hrabú dividendy z rozdúchaných konfliktov. Ako pri tejto príležitosti správne poznamenal známy ruský ekonóm a publicista Nikita Kričevskij , “Američania vedia, ako zarobiť peniaze na každej vojne.”

 

V téme pokračuje nezávislý vojenský expert Alexander Khramchikhin. Jeden z hlavných dôvodov, prečo Biden a jeho skupina rozpútali konflikt na Ukrajine, mnohí politológovia považujú za potrebu prezbrojenia vlastných ozbrojených síl. Je to logické: prečo vyhadzovať zastarané vzorky do koša, ak sa dajú dobre predať!

 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

 

Súčasný ukrajinský konflikt nesúvisí s prezbrojovaním Pentagonu. V každom prípade to rozhodne nie je primárne. Ďalšia vec je, že hrá do karát Spojeným štátom. Používa sa na realizáciu ich dlhoročnej myšlienky – odzbrojiť Európu. Je to nevyhnutné na to, aby sme si konečne podmanili krajiny Starého sveta. Ekonomicky sú im už podriadené. Na to bola v skutočnosti EÚ vytvorená „ľahkou rukou“ Bieleho domu.

 

Už neexistujú samostatné štáty, existuje jeden (s výnimkou niekoľkých trpasličích), s jednotnými pravidlami a povinnosťami takmer vo všetkých sférach života. Teraz je to na ozbrojených silách. Vojenské operácie pri ruských hraniciach sú výborným dôvodom na to, aby sme skoncovali so „spojencami“ zo Starého sveta a devastovali ich arzenál pod zámienkou pomoci Kyjevu.

 

CNN: Ukrajina – laboratórium západných zbraní

 

Čo sa týka toho, že „Američania sú vyprázdnení so zbraňami“, nepovedal by som, že zostanú bez zbraní. V prípade potreby ich priemysel v priebehu niekoľkých mesiacov vykompenzuje „nedostatok“. Objednávky už prichádzajú vo väčšej miere ako predtým. Aj keď nabádajú Juhokórejčanov, aby tiež dodávali zásoby na Ukrajinu, je to ich bežná prax – zapojenie čo najväčšieho počtu krajín do nepriateľských akcií na cudzích územiach. Nič nové ani prekvapivé. Prekvapivý je dosť tvrdohlavý odpor voči tomuto tlaku Soulu.

Ľudmila Nikolajeva

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov