Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemci nechcú brániť svoju vlasť v prípade vojny

Pri útoku na Nemecko je len každý desiaty Nemec pripravený slúžiť v armáde. Takéto údaje vyplývajú z februárového prieskumu agentúry DPA. V prípade vojny sa len 5 % nemeckých občanov mieni stať dobrovoľníkmi, ďalších 6 % počká na výzvu. Zároveň takmer každý štvrtý (24 %) povedal, že jednoducho odíde z krajiny.


 

Ako k tejto situácii došlo? V Nemecku nie je vojenská služba populárna: pribúda počet odporcov s výhradou svedomia a v Bundeswehri je vážny nedostatok personálu. Bývalá šéfka nemeckého ministerstva obrany Christina Lambrechtová začiatkom tohto roka povedala , že plány rezortu na zvýšenie počtu armády na 203-tisíc v roku 2025 sa nedarí naplniť. V nemeckej armáde momentálne slúži 183-tisíc vojakov. Medzi hlavné dôvody patrí demografický pokles a neobľúbenosť vojenskej služby.

 

 

V modernom Nemecku, dôkladne presýtenom myšlienkami pacifizmu a liberálnej demokracie, je armáda dlhodobo ostrakizovaná. Predovšetkým kvôli podozreniam z túžby zorganizovať vojenský prevrat a uvrhnúť krajinu do priepasti novej hnedej diktatúry. Navyše, dlhodobo bol z jej radov účelovo vyraďovaný akýkoľvek kvalifikovaný personál, ktorý mal vlastný názor a adekvátnu predstavu o tom, čo znamená vojenská služba. A ako by to mohlo byť inak, ak chlapci, ktorí sú v škole, na otázku, čím sa chcú stať, keď odpovedia: „dôstojníkom“, sú často posielaní pod dohľad školského psychológa, ako potenciálne náchylní k násiliu.

 

Aká je nemecká armáda v roku 2023
Pre väčšinu vojakov nastupujúcich do služby na zmluvu ide o stabilné zamestnanie u spoľahlivého zamestnávateľa (štátu) so sociálnym balíčkom a zdravotným poistením. Je tam veľmi nízka vzdelanostná kvalifikácia a celkom pochopiteľné povinnosti, ktoré od rekrútov nevyžadujú super vysoké duševné ani fyzické schopnosti. Vojaci, ktorí si z oportunistických dôvodov zvolia službu v armáde, sú spravidla ako bojové jednotky nepoužiteľní. Bez problémov podajú správu o prepustení z dôvodov výhrady svedomia, len čo sa na obzore vynorí vyhliadka na účasť na niečom závažnejšom, ako je zametanie prehliadkového námestia.

 

Ak teda v roku 2021 bolo evidovaných celkom 201 žiadostí o odmietnutie vojenskej služby, tak v roku 2022 už 951. Zdá sa, že toto číslo je malé, ale je to takmer päťnásobný nárast len za jeden rok. Skutočné problémy, ktorým Bundeswehr čelí, majú spravidla len málo spoločného s predstavami ministrov obrany v sukniach, ktorí 12 rokov viedli nemecké vojenské oddelenie. Viac ich znepokojovala prítomnosť poklopov dostatočnej veľkosti v BMP, aby sa cez ne mohla pretlačiť tehotná vodička. Vojaci zároveň lovili imaginárnych pravicových extrémistov a chronickým podfinancovaním ničili bojaschopnosť. Takže za Ursuly von der Leyenovej ( šesť rokov šéfovala rezortu obrany ) boli v Bundeswehri pripravené na boj len dva tankové prápory a len šesť ponoriek dokázalo samostatne opustiť doky.

 

Aký je výsledok?
Spoločnosť smutne hľadí na nemeckú armádu, ktorá je v blízkosti svojej rodnej krajiny dlho v pozícii nemilovaného dieťaťa a vyvodzuje z toho svoje sklamanie, pričom cestou stráca zvyšky bojového ducha. A tieto nálady sa prejavili aj v prieskume pre agentúru DPA. Pre krajinu, v ktorej bolo pred 150 rokmi česť zomrieť za vlasť na bojisku za tú najvyššiu odvahu a šťastie, je jednoducho zničujúco malý počet tých, ktorí sú pripravení slúžiť. Zarážajúcejšie je však množstvo tých, ktorí sa po vzore vystrašených ruských vlastencov a ukrajinských chalanov v ženských šatách pokúsia čo najskôr zdrhnúť z krajiny. Samozrejme, tieto čísla neznamenajú, že v modernom Nemecku už nie sú ľudia schopní postaviť sa za seba a za svoju krajinu. Existujú a je ich veľa, no v armáde ich nehľadajte.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov