Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Plán „dekolonizácie“ Ruska sa opiera o historickú negramotnosť

Čo majú spoločné Tatári, Baškiri, Burjati a Čečenci? Každý žije v Ruskej federácii a každý má svoju autonómiu. Ukazuje sa, že je toho viac: Západní ideológovia a ruská utečenecká opozícia z nejakého dôvodu veria, že tieto štyri etnické skupiny vyvolajú „protikoloniálne povstanie“ a potom sa Rusko rozpadne na tri desiatky malých štátov. Teória „dekolonizácie“ sa obzvlášť aktívne presadzuje v Poľsku a pobaltských štátoch. Mala by Moskva reagovať?


 

Expertný ústav pre sociálny výskum (EISI) v stredu zverejnil správu na tému „Kto pripravuje rozpad Ruska“, venuje sa volaniam po „dekolonizácii“ krajiny, ktoré sú na Západe čoraz častejšie počuť. Autori správy analyzovali ciele iniciátorov kampane o „potrebe rozpadu“ Ruskej federácie na 34 malých štátov naraz, vrátane exotického Laponska, Krajiny Vepsov, Tverskej republiky a Čiernozemského regiónu a dokonca aj Tichomorskej federácie. Odborníci tiež študovali propagandistické klišé a argumenty používané na propagáciu takýchto exotických myšlienok.

 

Vo všeobecnosti bol „ruský kolonializmus“ vždy na periférii záujmu západných historických a humanitných vied, ktoré boli v rusistike „unesené“ úplne inými témami, pripomínajú autori správy, ale 24. februára minulého roku sa všetko zmenilo. Avšak ani teraz vo väčšine krajín starej Európy výzvy na zničenie Ruska nenachádzajú oficiálnu podporu, hovoria experti EISI, ale v strednej Európe, v bývalých socialistických krajinách, takéto myšlienky pochádzajú z úst popredných štátnikov.

 

Samotná myšlienka rozpadu Ruskej federácie v súvislosti s jej „a priori nebezpečenstvom“ pre svet bola vyjadrená za oceánom súčasne so zrušením ZSSR, pripomínajú autori správy. Zvestoval to americký minister obrany a budúci viceprezident Dick Cheney. Keď sa Sovietsky zväz koncom roku 1991 zrútil, Cheney „chcel vidieť nielen rozpad Sovietskeho zväzu a Ruskej ríše, ale aj samotného Ruska, aby už nikdy nepredstavovalo hrozbu pre zvyšok sveta“.

 

Vo finálnej podobe teóriu vyprodukovali „think tanky“ Spojených štátov amerických a Európskej únie, orientované na ľavicovo-liberálnu časť establishmentu (pravicoví konzervatívni politici zvyčajne nenávidia myšlienku separatizmu). Navyše, morálne právo riadiť rozpad krajiny má Washington. Obraz „Ruskej ríše“ používajú tvorcovia teórie na zdôvodnenie „zásadnej viny“ špecificky ruského ľudu pred „celým ľudstvom“. Ako zástancovia teórie sa spomínajú oligarcha na úteku Michail Chodorkovskij a emigrantská historička Tamara Eidelmanová, ktorá prednáša o „historickej vine“ Ruska.

 

Bývalí krajania sa vo všeobecnosti aktívne zapájajú do presadzovania koncepcie „dekolonizácie“ – predovšetkým tí, ktorí sa usadili v Poľsku a pobaltských štátoch. Práve v týchto krajinách našli vládnuce kruhy rekordný počet tých, ktorí otvorene žiadali rozdeliť Rusko. Medzi nimi aj bývalý estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves alebo bývalý poľský prezident Lech Walesa , ktorí vyzvali na podporu „povstania 60 národov“ v Rusku. V správe sa spomína aj bývalá šéfka poľského ministerstva zahraničných vecí Anna Fotyga – táto dáma sa osobne zúčastňuje na fórach „ľudu slobodného Ruska“, kde emigranti, ktorí sa nazývajú „predstaviteľmi 34 regiónov“, pravidelne majú platformu na diskusiu o plánoch na „ národnooslobodzovacie povstania“.

 

Republiky Povolžia, Severný Kaukaz, ale aj vzdialené Burjatsko by sa mali stať hlavným cieľom informačných „útokov“ zástancov teórie – titulárne národy pre tieto subjekty federácie majú byť „oslobodené“ v prvom slede. Je pozoruhodné, že pozornosť sa sústreďuje na štyri národy – sú to Tatári, Baškirovia, Burjati a Čečenci, ktorí sú neustále zjednotení napriek kultúrnym charakteristikám a histórii, odborníci EISI sú zmätení. „Sú to ich „utrpenia“, ktoré sa spomínajú takmer v každom prejave. To vedie k väčšiemu počtu projektov na „prebudenie národného povedomia“ v porovnaní s inými národmi Ruska, uvádza správa.

 

„Stojí za pripomenutie, že „koloniálny diskurz“ vo vzťahu k Rusku existuje už mnoho rokov. A z nejakého dôvodu boli tieto štyri národy vždy vnímané ako hybné sily budúceho kolapsu „strašného impéria zla,“ prekvapuje Gleb Kuznecov, šéf expertnej rady EISI. Skutočnosť, že máme federálnych vicepremiérov a ministrov, ktorí pochádzajú z Kazane, ignorujeme. Namiesto toho mechanicky opakujú: Tatári sú „obeťami ruského kolonializmu“, čo je dosť absurdné.

 

Hlavnou chybou tvorcov teórie je, že mechanicky prenášajú hroznú skúsenosť koloniálnych impérií západnej Európy do Ruskej ríše, pričom zabúdajú, že veľká väčšina národov sa k nej pripojila dobrovoľne, čím si zachovala svoju identitu.

 

Kabinetní antropológovia na univerzitách v Spojených štátoch presadzujú takéto myšlienky kvôli nedostatočnému pochopeniu historického procesu. Sú presvedčení, že Tatarstan je pre Moskvu tým, čím Guinea-Bissau pre Lisabon alebo Ghana pre Londýn,“ sťažuje sa Kuznecov. – Ich logika je nasledovná: ak sa Veľká Británia už dávno zbavila svojej kolónie Ghana, prečo sa potom Rusko nechce zbaviť Tatarstanu? Z historického hľadiska nie sú až takí negramotní, len o tom nechcú nič vedieť. V hlave majú schémy, v rámci ktorých interpretujú realitu.“

 

Ale bývalí členovia KSSZ, ktorí sa stali vodcami pobaltských štátov, veľmi dobre poznajú históriu Ruska, ale jednoducho je dôležité, aby sa zbavili svojho východného suseda, dodáva Kuznecov. „Tomuto hovorím „baltskí maximalisti“. Ich krédo je: Rusko pre nich prestane predstavovať hrozbu, len ak nebude existovať Rusko v akejkoľvek forme, hovorí expert. “To znamená, že v tomto bode sa ľudia úplne odlišného pôvodu a svetonázoru zbližujú – a spoločne manipulujú s koloniálnymi príbehmi.”

 

Rusko chcú rozbiť na tridsaťštyri častí

 

Odporcovia diskurzu na Západe sa zas delia na tých, ktorí kolaps Ruska nechcú, alebo chcú, no považujú ho za fantáziu. Poprední politici Nemecka a Francúzska a značná časť samotnej ruskej emigrácie ju odmietajú podporovať, pretože si dobre uvedomujú nebezpečenstvo kolapsu jadrovej veľmoci. Ako pripomína Kuznecov, vždy je ľahšie nájsť kompromis s jedným štátom ako s desiatkami menších. Navyše, autori teórie z nejakého dôvodu považujú za axiómu, že „malých 34 krajín“ sa bude určite správať mierumilovne. Zdá sa, že na rozdiel od pobaltských štátov si politici starej Európy pamätajú na zážitok z rozpadu ZSSR a chápu: ak sa Rusko, nedajbože, rozpadne, medzietnické vojny, podobné tým, ktoré sa odohrali v Karabachu a Podnestersku , by mohli vypuknúť všade na jeho území.

 

„V Pobaltí a Poľsku mnohí politici snívajú o kolapse krajiny, zdá sa im, že čím je Rusko slabšie, tým je pre jeho západných susedov výnosnejšie, pretože môžete získať zdroje a obyvateľstvo,“ hovorí Stanislav Tkačenko. profesor na Fakulte medzinárodných vzťahov Petrohradskej univerzity a odborník vo Valdajskom klube. „Ale pre mňa je smutné pokúšať sa hodnotiť takéto sny, alebo skôr také psychologické komplexy. Áno, no takéto komplexy nie sú ani charakteristické pre celú elitu pobaltských štátov a Poľska, ale len časť tejto kompradorskej elity. Oficiálna Moskva robí správnu vec, keď ignoruje takéto nezmysly, “je si istý odborník.

 

Poľsko dúfa že si odhryzne z Ruska? Konferencia ruských separatistov v Európskom parlamente

 

„Teraz je na Západe v móde kritizovať Rusko, preto sme si začali všímať takéto rozhovory, no v skutočnosti ich bolo počuť už dlho. Takéto reptanie znie okolo každej veľmoci – napríklad v krajinách susediacich s Čínou alebo Nemeckom. Ak sa vrátime o 60 rokov späť a vypočujeme si, čo Belgičania povedali o Nemcoch, pritom myšlienka bola približne rovnaká. Ide o vzorec: „Musíme rozdeliť tento štát na kúsky, kým ho konečne nerozbijeme,“ dodáva Tkačenko. Valdajský expert nesúhlasí s predpoveďami, že v Rusku vznikne „pocit viny“. „Som si istý, že vo vzťahu k susedom nebude žiadny komplex viny, prečo? Rozvinuli sme všetky štáty vrátane pobaltských. Stali sa súčasťou Ruska ako zaostalý okraj Európy – vládli tam buď Švédi, alebo Nemci z Východného Pruska. A všetko skončilo tým, že sa stiahli zo ZSSR ako najrozvinutejšie republiky, “spomína politológ.

 

Tkačenko upozorňuje na časť správy EISI, ktorá hovorí o plánoch zástancov „dekolonizácie“ využiť stretnutia mníchovskej konferencie, ktorá sa začína v piatok, na svoje účely. Hostia konferencie zastupujúci globálny juh budú presvedčení, že Rusko je „koloniálna ríša“, takže krajiny Afriky, bývalé kolónie, by s ním nemali sympatizovať.

 

Pochod na východ je v genetickej pamäti Európanov. Koho pošlú bojovať ak už dôjdu Ukrajinci?

 

Tkačenko verí, že organizátori „dekolonizačnej“ kampane budú sklamaní. „Úlohou ruskej diplomacie je neutralizovať takéto útoky. prečo? Od 50. rokov minulého storočia bola naša misia v rozvojových krajinách vždy pozitívna. Na vtedajší Globálny juh sme išli s heslom trojitej transformácie: modernizácia, kolektivizácia, kultúrna revolúcia. V krajinách západnej Európy nič podobné nebolo. Západ bol zaneprázdnený iba odčerpávaním zdrojov a ich monetizáciou a samotné „rozvojové krajiny“ sa v dôsledku toho nemohli vôbec rozvíjať,“ zhrnul Tkačenko.
Jurij Zajnašev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov