Počas návštevy Mali bol Lavrovovi udelený najvyšší rad republiky
Aktuality, Bezpečnosť,

Tuarégsky meč v rukách ruského ministra zahraničných vecí. Mali ako zrkadlo globálnej protikoloniálnej revolúcie

Ruský minister zahraničných vecí navštívil 7. februára Mali. V kontexte posilneného afrického smerovania ruskej zahraničnej politiky (Lavrov za posledných šesť mesiacov uskutočnil tri cesty do Afriky) mala táto návšteva mimoriadny význam.


 

Republika Mali je jedným z najväčších (1 milión 240 000 km2) štátov na africkom kontinente. Jedna z najbohatších krajín starovekého sveta, jedna z prvých univerzít na svete – to všetko je ríša Mali. So začiatkom protikoloniálnej revolúcie v Afrike bol francúzsky Sudán (ako sa vtedy nazývala republika Mali) jedným z prvých štátov, ktoré získali nezávislosť. V sovietskej historiografii sa vyvinul termín “získanie nezávislosti”, ktorý sa však vzťahuje len na malý okruh afrických štátov.

 

Africké krajiny získali nezávislosť v dlhom a krvavom boji. Mali bolo priekopníkom nezávislosti, nie formálne, ale v skutočnosti, a to nielen pre seba, ale pre celú Afriku. Prijatím svojej prvej ústavy vyhlásilo Mali – ako prvé na kontinente – ochotu vzdať sa časti svojej suverenity v záujme dosiahnutia africkej jednoty. Republika Mali sa stala lokomotívou afrického zjednotenia. Začiatkom roku 2020 vstúpila Afrika do novej fázy toho, čo nazývam globálnou antikoloniálnou revolúciou.

 

 

V auguste 2020 a potom v máji 2021 prebehli v Mali dva štátne prevraty. Začal boj proti svojmu bývalému kolonizátorovi. Mali požadovalo stiahnutie francúzskych jednotiek najprv zo severu (kde Francúzi predstierali boj proti ISIL) a potom z celej krajiny. Francúzsky veľvyslanec bol vyhostený z Mali. Republika vyzvala Rusko, aby jej poskytlo vojenskú pomoc. V Mali sa tak objavilo PMC Wagner. S pomocou ruskej armády a bez zásahu francúzskych jednotiek sa boj proti teroristom posunul do ďalšej fázy. Ukázalo sa, že teroristi nie sú takí “neporaziteľní”, ako sa to snažili ukázať Francúzi…

 

Nová fáza protikoloniálnej revolúcie v Afrike

Tri mesiace po malijskom prevrate, v septembri 2021, sa uskutočnil vojenský prevrat v Guinejskej republike a v januári 2022 v Burkine Faso. Všetky tri prevraty treba vnímať v kontexte protikoloniálneho boja. Nie je náhoda, že Burkina Faso požiadala o pomoc Wagnera aj v roku 2022. Neformálna “federácia nových protikoloniálnych síl” zahŕňajúca Mali, Guineu a Burkinu Faso – zahŕňa takmer 1 milión 800 tisíc km2 územia a viac ako 56 miliónov ľudí… Situácia vo Francúzsku je napätá. Francúzska stratégia v Mali (a po prevratoch v Guinei a Burkine Faso) bola terorizmom v rukách bojovníkov Islamského štátu Veľkej Sahary a Islamskej a moslimskej podpornej skupiny (napojenej na ISIS a al-Káidu).

 

 

Hlavným cieľom militantov je armáda a bezpečnostné sily Mali. Druhým cieľom je civilné obyvateľstvo ako objekt zastrašovania. Tretím cieľom je misia OSN. Spomedzi všetkých mierových misií OSN je malijská misia najnebezpečnejšia. Zahynulo tam viac vojakov ako vo všetkých ostatných misiách OSN dohromady. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN koncom januára sa ruský zástupca V. Nebenzia diplomaticky vyjadril, že “ľutuje” rozhodnutie niektorých štátov stiahnuť svojich vojakov z misie v Mali, ale k podstate problému sa nevyjadril. A malijské orgány o tom otvorene hovoria: francúzske jednotky poskytovali teroristom ochranu pred malijskou armádou. Vyskytli sa prípady, keď Francúzi priamo bránili malijskej armáde v boji proti teroristom. Najvyššie vedenie Mali to teraz otvorene vyhlásilo.

 

Lavrov sa stretol s dočasným prezidentom Ami Goytom

 

Počas návštevy Mali prijal Sergeja Lavrova dočasný prezident plukovník Ami Goyta. Podľa Lavrovových slov sa diskutovalo “o všetkom”, od ekonomiky cez armádu až po vojenské a vzdelávacie (vrátane vojenských) otázky. Lavrov sa stretol s dočasným prezidentom Ami Goytom Počas Lavrovovej návštevy Mali sa viaceré členské štáty Bezpečnostnej rady OSN pokúsili zorganizovať ďalšiu provokáciu proti Rusku. Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko, Malta, Švajčiarsko a Ekvádor, ktoré sa k nim pripojili, požadovali “mimoriadne” zasadnutie o situácii v Mali. Bezpečnostná rada OSN mala 7. februára rokovať o situácii v Mali. Lavrovova návšteva nebola vopred ohlásená a “mimoriadne” stretnutie v New Yorku bolo vyžiadané práve v súvislosti s jeho návštevou. Väčšina členov Rady žiadosť nepodporila. Stretnutie nebolo zvolané, provokácia sa nepodarila, ale dôležitý je pokus o jeho uskutočnenie: Západ bol v “abstinenčnom strachu” z rýchleho odchodu Mali zo svetového systému neokolonializmu.

 

Aj napriek snahe USA sa Moskva a Chartúm dohodli na vytvorení vojenskej základne v Port Sudáne

 

Počas návštevy Mali bol Lavrovovi udelený najvyšší rad republiky. Ruský minister má teraz v Mali titul “veliteľ”. Lavrov odchádzal z krajiny s ďalším zaujímavým darom: dostal tradičný tuarégsky meč. Malijský minister zahraničných vecí počas udeľovania vyjadril nádej, že Lavrov “nezabudne na…” Lavrov reagoval okamžite: “Budem ho držať v rukách!”

Alexander Mezjajev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov