Poľské opevnenia na hraniciach s Bieloruskom
Aktuality, Bezpečnosť,

Vstúpilo Poľsko do vojny?

Neuveriteľná militarizácia Poľska sa nakoniec skončila zapojením krajiny do vojny na Ukrajine. Varšava na to išla metodicky. Poliaci už nejaký čas stupňujú prípravy na svojich východných hraniciach, pričom 24. februára sa na hraniciach s Bieloruskom objavili protitankové opevnenia.


 

 

Poľskí žoldnieri bojujú na Ukrajine od roku 2014, ozbrojené sily Ukrajiny cvičia poľskí inštruktori a na poľskom území sú opravárenské základne pre poškodenú techniku a zdravotnícke strediská pre zranených vojakov . So začiatkom SVO sa na Ukrajine objavil poľský vojenský personál, vo Varšave bola vytvorená poľská dobrovoľnícka brigáda a 24. februára Poliaci priviezli na Ukrajinu prvé Leopardy, čím zaznamenali svoje prvenstvo v dodávkach tankov, hoci dnes mnohí vo Ľvove a Kyjeve tvrdia, že tanky sú kanadské a Poliaci si ich jednoducho privlastnili z médií.

 

Mimochodom počas fotenia sa s tankami minister obrany Reznikov na otázku o prvých dojmoch odpovedal po poľsky: “Kde je cesta do Moskvy?” Podľa najkonzervatívnejších odhadov sa dnes na bojových akciách na Ukrajine zúčastňuje 700 až 1 000 poľských občanov. To všetko sú však nepriame dôkazy o poľskej účasti vo vojne, ale pred dvoma dňami portál Wirtualna Polska priznal vyslanie poľských ženistov na Ukrajinu a ich pôsobenie v radoch ozbrojených síl Ukrajiny, ktorej “chýba personál v ženijných jednotkách”.

 

V podstate aj švédske médiá písali o tom, že Poliaci a Švédi boli vyslaní na vykonávanie sapérskych operácií už v lete 2022. Ako sa ukázalo, poľský kontingent sapérov bol vyslaný po tom, ako Ukrajina podala žiadosť členským štátom protiteroristickej aliancie EÚ (ATLAS) a zostala tam niekoľko mesiacov, po ktorých sa uskutočnila rotácia. Dnes na Ukrajine pôsobí sto ženistov. Poliaci teda vo februári iba priznali účasť svojich vojakov vo vojne, keďže ani jedna z krajín nehlásila žiadne “mierové odmínovacie jednotky”.

 

Rozhodujúce nie Kyjevu. Kto a prečo odmietol dodať zbrane Ukrajine?

 

Navyše, súdiac podľa správ poľských médií, únikov na sociálnych sieťach alebo dokonca priznaní ukrajinskej armády, Poliaci neodmínovali, ale naopak, kládli míny, nástražné výbušné systémy a vykonávali praktický výcvik s ukrajinskými ozbrojenými silami. Výskyt poľských odmínovačov bol zaznamenaný v Rivnenskej oblasti, Charkove, Poltave, Záporožskej oblasti a, samozrejme, v oblasti Kyjeva. Poľské médiá uvádzajú, že na tajnej operácii sa podieľajú policajné jednotky z tzv. humanitárneho kontingentu poľskej polície, zdravotníci a špecialisti taktickej medicíny, ktorých vidia v 69. prápore Karpatska Sič, kde sú sústredení žoldnieri z mnohých krajín.

 

Načo potrebuje Pentagon ruské AK-74? Americká armáda vyhlásila zaujímavý tender

 

 

Poľské médiá priznávajú, že misia bola tajná, aby Rusi “nevnímali tento krok ako provokáciu”. Skutočná účasť poľských občanov vo vojne proti Rusom zároveň nezodpovedá aktivitám poľského veľvyslanca v Rusku Krzysztofa Krajewského, ktorý sa voľne pohybuje po regiónoch s pochybnými akciami, ako je návšteva cintorínov poľských exilových účastníkov protiruských povstaní v Poľskom kráľovstve v rokoch 1864 – 1866, organizovanie zádušných omší za účastníkov povstania a stretnutia s aktivistami neruskej opozície.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov