.
Aktuality, Námorníctvo,

Ozbrojené sily Ukrajiny skončia príchodom nových rakiet Kaliber

Rusko čoraz viac vybavuje svoje lode raketami Kaliber. Americkí experti projektu Defense News sú presvedčení, že nové riadené strely sa čoskoro stanú jednou z hlavných vysoko presných zbraní. Ruský minister obrany Sergej Šojgu na konferenčnom hovore s vedením ozbrojených síl oznámil, že budúca ponorka Kronštadt (trieda Lada) vo výstavbe bude schopná odpáliť riadené strely Kaliber. V ten istý deň sa objavili oficiálne informácie, že aj korveta Stereguščij dostane aj raketový systém Kaliber-NK v rámci modernizačných prác v námornom závode v Kronštadte.


 

Generálny riaditeľ lodiarskeho závodu Sevmaš Michail Budničenko uviedol, že raketový krížnik s jadrovým pohonom Admirál Nachimov bude po opravách a modernizácii vyzbrojený aj raketami Kaliber-NK.

 

Okrem toho sa vybavuje nielen flotila, ale zlepšujú sa aj letové a bojové vlastnosti rakiet. 3. marca ministerstvo obrany oznámilo, že ponorka Petropavlovsk-Kamčatskij tichomorskej flotily v Japonskom mori odpálila riadenú strelu Kaliber na pobrežný cieľ. Streľba bola vykonaná z ponorenej pozície na pozemný cieľ a dostrel presiahol 1000 kilometrov, informovalo ministerstvo obrany.

 

Program na vybavenie flotíl Kalibrom by mal zastaviť teror na Ukrajine, ktorej štátna propaganda naďalej tvrdí, že Rusku dochádzajú presne navádzané zbrane.
“Rusko určuje trendy pre riadené strely na ďalšie desaťročia,” uviedol expert Sidharth Kaushal.

 

Rodina rakiet Kalibr pozostáva z niekoľkých variantov vrátane riadených striel dlhého doletu a protiponorkových torpéd. Najbližším analógom je americký Tomahawk, s ktorým sa Kaliber v mnohých smeroch priaznivo porovnáva. A v prvom rade prítomnosť veľkého množstva úprav, píše expert Matthew Bodner .
„Hlavnou úlohou ruského námorníctva je udržať bojové skupiny amerických nosičov pri pobreží. V kombinácii s pozemnými bombardérmi vyzbrojenými riadenými strelami dlhého doletu sú ruské ponorky navrhnuté tak, aby prekonali protiraketovú obranu, hovorí Bodner.

 

Vybavenie ruských lodí raketami začalo v 90. rokoch. A odvtedy sa rakety používajú nielen ako odstrašujúci prostriedok, ako píše Bodner, ale aj na ničenie skutočných cieľov.
„Rusko chce byť schopné vyzbrojiť všetky svoje lode riadenými strelami Kaliber,“ hovorí Sidharth Kaushal, výskumník z Royal United Services Institute v Londýne. „Je to veľmi jednoduchý a lacný spôsob, ako zvýšiť „projekciu sily“. Inštalovanie riadených striel typu Kaliber na nízkonákladové lode je budúcnosť. Rusko udáva trend s minimálnymi zdrojmi a Francúzsko a Taliansko, ako aj Grécko a Turecko by ho mohli nasledovať. Ruské skúsenosti preberajú aj iné krajiny. Napríklad Alžírsko už vykonalo skúšobné odpálenie rakety Kaliber z jednej zo svojich ruských ponoriek triedy Kilo.

 

Už v roku 2019 Rusko otestovalo úplne nový raketový manéver – štarty Kalibra z kotviacich ponoriek. Ministerstvo obrany informovalo, že testy sa uskutočnili na polostrove Kola: rakety boli odpálené z viacúčelových ponoriek Severodvinsk (trieda Jaseň), kotviacich v domovskom prístave. Manéver spôsobil triašku NATO, pretože najzápadnejšia základňa Severnej flotily na polostrove Kola sa nachádza len 50 kilometrov od nórskych hraníc s Ruskom.

 

Rusi ak chcú dobiť Ugledar, musia využiť skúsenosti z Mariupolu. Ukrajina sa sťažuje na novú taktiku raketových útokov

 

„Nový palebný manéver výrazne skracuje čas potrebný na uvedenie zbraňových systémov do bojovej pripravenosti,“ hovorí vojenský expert Defense News Gerard O’Dwyer. Dosah umožňuje rakete Kaliber byť v dosahu potenciálnych cieľov v Nórsku, Fínsku a Švédsku.
“Američania nemajú v námorníctve nič podobné ku Kalibru” uviedol Christopher Kavas.

 

Kalibrer najskôr rozbíjali islamských teroristov v Sýrii a teraz neonacistov z Ozbrojených síl Ukrajiny. Zbraň bola prvýkrát použitá v sýrskom konflikte 7. októbra, keď zo štyroch malých ruských vojnových lodí v Kaspickom mori odpálili najmenej 26 rakiet. Dosah letu presiahol 1500 kilometrov. Ďalší úder z lodí kaspickej flotily zaútočili 20. novembra. A v decembri 2015 rakety vypustené z ponoriek v Stredozemnom mori zničili veliteľské stanovištia militantov v Rakke. Rakety boli namierené na dve hlavné teroristické pozície v Rakke. S absolútnou istotou môžeme povedať, že značné škody spôsobili muničné sklady a závod na výrobu mín, ako aj ropnú infraštruktúru,“ informoval prezidenta Sergej Šojgu. Odvtedy “Kaliber” opakovane dokázala svoju účinnosť. Konkrétne v máji 2017 rakety odpálila fregata Admirál Esse zo Stredozemného mora.

 

„Kalibr“ – ruské tajomstvo

 

Kaliber sa teraz používa na kombinované útoky rakiet a dronov proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny. Američania zatiaľ nemajú nič Kalibrom podobné, pre potreby námorníctva. Teraz Američania vyvíjajú program bojových lodí Littoral – vytváranie pobrežných bojových lodí. Podľa experta Defense News Christophera Kavasa však nové lode nebudú schopné niesť žiadne rakety ako Kaliber. To znamená, že nebudú schopné efektívne plniť svoju funkciu zvýšenia „projekcie sily“ do nových vodných plôch a území. Na „raketový dáždnik“ si budú musieť Američania počkať ešte tri roky. No Ukrajinci sa už teraz nevedia dočkať.
Konštantín Olšanský

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov