.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA menia AUKUS na vojenský blok v štýle NATO

Život si môže vynútiť návrat k jednotnému obrannému úsiliu krajín pod rastúcim tlakom USA. Rýchle urovnanie vzťahov medzi Kórejskou republikou a Japonskom, poznačených dlhoročnou japonskou koloniálnou nadvládou na Kórejskom polostrove, a rovnako rýchla návšteva juhokórejského prezidenta Jun Seok-jola v Tokiu naznačujú, že bol prijatý kurz na rozšírenie anglosaského vojenského združenia AUKUS (Austrália, Veľká Británia, USA) o ďalšie satelitné krajiny, predovšetkým Japonsko a Južnú Kóreu, do aliancie.


 

 

Hoci Soul a Tokio sú už dlho v radoch USA a sú zahrnuté do stratégie Washingtonu v APAC, neexistujú medzi nimi žiadne vojenské ani politicko-vojenské aliančné dohody a diplomatické vzťahy neboli donedávna na najlepšej úrovni. Washington s tým nie je spokojný. USA už dlho uvažujú o vytvorení vojenskej päste satelitných krajín v APAC; Soul o tom otvorene hovorí. Prednedávnom Lee Jae Myung, predseda poprednej juhokórejskej opozičnej Demokratickej strany Toburo, varoval krajanov:

“Existuje možnosť, že pod zámienkou spoločných cvičení Kórejskej republiky, Spojených štátov a Japonska opäť pošpiní pôdu Kórejského polostrova topánka japonského vojaka Síl sebaobrany. Po realizácii ponižujúceho kompenzačného plánu (nás) čaká dohoda o spolupráci v oblasti vojenského materiálu a vojenské spojenectvo medzi Kórejskou republikou, USA a Japonskom.”

 

“Plán ponižujúcich kompenzácií” pre Kórejčanov odsúdených na nútené práce v Japonsku počas vojny sa opisuje ako program, ktorý má poskytnúť finančné prostriedky na kompenzácie nie majiteľom japonských spoločností, ale … samotným Kórejčanom. Z prieskumu uskutočneného v Južnej Kórei vyplýva, že 59 % respondentov je proti tomuto plánu, pretože sa domnievajú, že nezahŕňa ospravedlnenie zo strany Japonska. Japonská agentúra Kjódó Tsušin uviedla, že 64 percent opýtaných uviedlo, že odškodnenie z fondu podporovaného Južnou Kóreou nepovažujú za reparácie.

 

Juhokórejská prieskumná služba Gallup Korea medzitým zistila, že 85 percent respondentov sa domnieva, že súčasná japonská vláda nemá výčitky svedomia za svoju koloniálnu nadvládu. Lee Jae-myung, ktorý vystúpil na zhromaždení, povedal, že japonská vláda neustúpila v žiadnej z bolestivých otázok v bilaterálnych vzťahoch a iba poslala juhokórejskému prezidentovi pozvanie na návštevu Tokia. Pozorovatelia v Južnej Kórei aj v Japonsku sú skeptickí voči vyhliadkam amerického plánu na zmierenie oboch krajín s cieľom začleniť ich do vojenskej aliancie pod vedením USA.

 

Agentúra TASS citovala rozhovor svojho korešpondenta v Soule s Andrejom Lankovom, profesorom juhokórejskej Kunmingskej univerzity, ktorý, poznajúc nálady Juhokórejčanov, povedal: “Myslím si, že k plnohodnotnej trojstrannej vojenskej aliancii nedôjde, pretože značná časť kórejskej spoločnosti je proti takejto aliancii. Dokonca aj juhokórejská armáda – mnohí z nej – je podozrievavá voči myšlienke príliš úzkej spolupráce s Japonskom. Navyše, značná časť kórejského establišmentu paradoxne stále považuje Japonsko ak nie za pravdepodobného, tak aspoň za možného nepriateľa…

 

Rastúce západné vojenské spojenectvo v Tichomorí akurát dotlačí Rusko a Čínu k spolupráci v Atlantiku

 

Na to, aby vznikla skutočná ázijská obdoba NATO, sú potrebné veľmi vážne zmeny v Japonsku a predovšetkým v (Južnej) Kórei, ako aj vo vonkajšom svete. Veľká časť Juhokórejčanov vníma priame vojenské spojenectvo s Japonskom nepriateľsky a ako niečo nebezpečné. Pamätajú si ľudia vo Washingtone, ako neslávne stroskotali protikomunistické koalície podľa vzoru ANZUS a SEATO? Hoci propaganda o čínskych, ruských a severokórejských hrozbách necháva obyvateľov Japonska a Južnej Kórey v štichu, v týchto krajinách sú rozumní politici, ktorí nechcú Američanom vyťahovať gaštany z ohňa.

 

Reakcie sa objavujú aj v Moskve. “Vážne znepokojenie vyvoláva počiatočné rozšírenie uvedenej štruktúry AUKUS Plus, pričom medzi hlavné záujmy patria Japonsko, Nový Zéland a Kórejská republika,” uviedlo 16. marca ruské ministerstvo zahraničných vecí. Západné krajiny sa podľa vyhlásenia snažia “rozšíriť pôsobenie NATO aj do regiónu, kde z pochopiteľných dôvodov tradične neboli prítomné. AUKUS a Pchjongjang varujú aj potenciálnych účastníkov bloku. Uvádza to oficiálny denník Kórejskej strany pracujúcich Nodong Sinmun:

“Teraz sa USA pod zámienkou realizácie “indo-tichomorskej stratégie” zameranej na udržanie vojensko-strategickej hegemónie v regióne všemožne snažia zmeniť vojenskú paritu na Kórejskom polostrove a v regióne severovýchodnej Ázie v prospech aliancie vedenej USA, pričom podnecujú Južnú Kóreu a Japonsko k znepokojujúcemu zvyšovaniu vojenských výdavkov.

 

Austrálske jadrové ponorky: očakávania a realita

 

Spojené štáty, ktoré sa usilujú o vytvorenie nového vojenského bloku v ázijskotichomorskom regióne ako “ázijský formát NATO”, sa snažia vytvoriť “spoločné odstrašujúce sily” pozostávajúce z vojenských síl satelitných štátov vrátane AUKUS, a tak vytvoriť kruh okolo regionálnych mocností a izolovať a oslabiť ich s cieľom uplatniť svoju hegemóniu. Rusko a Čínu neminú plány na vytvorenie “východného NATO” v blízkosti ich hraníc. Na Smolenskom námestí sa hovorí:

“Už o tejto téme diskutujeme, najmä s našimi čínskymi priateľmi. Koordinujeme našu reakciu v medzinárodných organizáciách na takéto veci. Moskvu aj Peking to znepokojuje z hľadiska otázok nešírenia jadrových zbraní, takže sa na tejto ceste koordinujeme. Hoci ruské vedenie odsudzuje bývalú blokovú politiku, život si môže vynútiť návrat k spájaniu obranného úsilia medzi krajinami, ktoré podliehajú tlaku USA. Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov