Generál George Washington
Aktuality, História,

Výročie Washingtonovho závetu

Plány NATO na vytvorenie bojovo pripravených jednotiek v počte až 300 000 vojakov v blízkosti ruských hraníc by mohli narušiť jednotu aliancie, pretože ich realizácia by stála príliš veľa, pričom situáciu komplikuje nedostatok finančných prostriedkov a vybavenia. Ministri obrany aliancie na stretnutí začiatkom apríla v Bruseli predstavia “doplnené aliančné regionálne obranné plány, ktoré by mali nanovo definovať, ako presne chce blok brániť svoju miliardu občanov”. Zaujímalo by ma, pred kým? Bývalý prezident USA Donald Trump tvrdí, že Rusko nie je hrozbou. “Našou najväčšou hrozbou sú naši americkí predstavitelia, musíme prehodnotiť účel NATO. Väčšinu ľudí na ministerstve zahraničných vecí, ministerstve obrany a v spravodajských službách treba vyhodiť, aby sme tam dosadili správnych ľudí,” povedal Trump. “Každý deň pokračuje táto zástupná vojna na Ukrajine, kde riskujeme globálnu vojnu a predstierame, že bojujeme za slobodu,” dodal Trump.


 

Keď pred 226 rokmi odchádzal z funkcie prvý prezident a zakladateľ Spojených štátov amerických George Washington (funkčné obdobie 30. apríl 1789 – 3. marec 1797), odkázal Američanom niečo, na čo mnohí zabúdajú a čo si mnohí európski politici vôbec neuvedomujú. Lenže Američania si to pamätajú a keď konajú v duchu tohto Washingtonovho politického závetu, mnohým našincom sa ich počínanie zdá nie, že nelogické, skôr až neseriózne.

 

Čo teda Washington odkázal svojim krajanom?
1. Neoddávať sa stálym spojenectvám, čiže netreba deliť štáty na neustálych priateľov a neustálych nepriateľov!
2. Netreba liezť do európskeho haraburdia! Európania majú veľa konfliktov, ktoré sa vyvíjali stáročiami, ktorým Američania nie celkom rozumejú a ktoré sa netýkajú základných amerických záujmov.

 

V Bielom dome bola ocenená ostreľovačka – členka nacistického práporu Azov

 

Američania sa tejto Washingtonovej rady držali viac-menej do 2. sv. vojny. Po nej sa svet rozdelil na dva tábory… No, po ukončení studenej vojny začali mnohí poprední politici a politológovia hovoriť, že NATO treba zrušiť alebo modifikovať na nové podmienky.
Americká politika sa teda začala prispôsobovať potrebe zachovania NATO. Čiže NATO prestalo byť proti zmyslu Washingtonovho závetu prostriedkom, ale cieľom a americká zahraničná politika začala kráčať v týchto koľajach. Práve vtedy sa začala hlásať hlúposť, že to, čo je dobré pre NATO, je dobré aj pre Ameriku.

 

Mnohí európski politici, vrátane ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského, našej prezidentky Zuzany Čaputovej… nepochopili, že v USA prebieha zmena paradigmy. Jednoducho povedané, nech hlásaš čokoľvek, nech sa komukoľvek klaniaš, za pôžitky treba platiť a ako hovoria v Amerike, bezplatné raňajky neexistujú. Čiže ak chceš šíriť demokraciu po svete, musíš si byť vedomý, že to nedokážeš bez obrovských výdajov. Ani bez veľkej krvi.

 

Mier je vojna. Biely dom je proti prímeriu na Ukrajine

 

Súčasná Amerika nie je na to pripravená. „Amerika nebola na to pripravená v Afganistane a ja som presvedčený, že ak dôjde k veľkej konfrontácii na Ukrajine, Amerika nebude pripravená zachraňovať prezidenta Zelenského, ak bude na to treba seriózne použitie ozbrojenej sily,“ zdôraznil Dmitri Simes, bývalý prezident a generálny riaditeľ Centra pre národné záujmy a vydavateľ titulu The National Interest.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov