KS-19
Aktuality, Pozemná technika,

Perspektívy starého železa

Aktuálne sa objavujú informácie o blížiacom sa nasadení zastaralých zbraní (tankov T-54/55 a protilietadlových diel KS-19) stranami konfliktu na Ukrajine, ktoré vyvolávajú až posmešky. V skutočnosti to môže byť len dobrý začiatok spoločnej cesty do praveku, keďže bojujúce strany začali po roku čítať skúsenosti arménsko-azerbajdžanského konfliktu 2020 roku.


 

Azerbajdžan si v ňom udržiaval iniciatívu vhodnou kombináciou najmodernejších komplexov, ktoré mohol za peniaze kúpiť a zastaralej výzbroje, historické kúsky však nasadila aj arménska strana. Na začiatok treba povedať, že okrem zastaralosti majú obe vyššie uvedené zbrane aj rovnaký kaliber 100×695 mmR. Tento náboj používa nielen protilietadlové KS-19 a tankový kanón D10T (používaný na T-54/55) ale aj protitankové delo, ktoré už na Donbase bojovalo v predchádzajúcom období od roku 2014. Ide o BS-3, ktoré bolo použité už v záverečných mesiacoch druhej svetovej vojny proti nemeckej ťažkej a veľmi ťažkej obrnenej technike, ale v periférnych posádkach na ruskom ďalekom východe slúžilo donedávna a zrejme ostalo na skladoch.

 

Na Slovensku sa tiež v Dubnici nad Váhom vyrábal protitankový kanón tohto kalibru originálnej konštrukcie vz. 53. Ten sa dočkal až konca studenej vojny a potom sa ešte objavil v novovytvorenej armáde Lotyšska. (V súčasnosti Ruskom a Ukrajinou používané protitankové kanóny MT-12 Rapira majú hladký vývrt hlavne a kaliber 100x910mmR). Pri posudzovaní doel typu KS-19 si jednoducho stačí uvedomiť, že ich výškový dostrel bol 15000m a diaľkový 21 000. To je viac, než je dostrel niektorých 105mm, 122mm alebo 152,4mm diel v súčasnosti používaných na Ukrajine. Arméni ich použili ako poľné delostrelectvo, preto sa teraz na Ukrajine vyťahujú hoci aj z múzeí a zhromažďuje sa pre nich munícia.

 

Pokiaľ ide o tanky T-54/55, netreba si predstavovať, že sa hneď vrhnú v počte 50 ks na jeden Abrams (ktorý preváža len 40 granátov). Ak sa aj využijú na priamu palebnú podporu pechoty, tak určite sa budú vyhýbať vyspelej obrnenej technike protivníka. Azerbajdžan jednoducho tieto tanky zoradil do líne a použil ich ako samohybné delostrelectvo na nepriamu streľbu salvami 100mm granátov. (Podobne ako zastaralé divízne kanóny D-44 kalibru 85mm). To je prvá možnosť čo s tankami T-54/55. Samozrejme, ruský priemysel, ktorý sa postupne začína prebúdzať do nečakanej mobilizácie má možnosť vytvoriť z nich aj niečo užitočnejšie ako tank. O nejakej forme návratu T-54/55 sa v Rusku diskutovalo od septembra 2022, kedy ešte nebolo verejne známe či sa nejaké zachovali (odhadoval sa počet od 0 do 2700 kusov). Prvou myšlienkou bolo použiť ich v úlohe ťažkých obrnených transportérov/BVP.

 

Ukrajinská protivzdušná obrana nedokáže zostreliť rakety Kinžal. Hlavnou výhodou Rusov je dnes drvivá vzdušná prevaha

 

Raz to už urobil Izrael z koristných tankov, jeho vozidlo sa volalo Achzarit. Nemalo tankovú vežu, iba guľomety a slúžilo na prepravu pechoty. Izraelci na neho aplikovali 14 ton moderného doplnkového panciera. V čelnej projekcii mal dokonca odolávať opakovaným zásahom 125mm APFSDS. Ak by sa takto použili korby ruských tankov T-54/55, bol by to pre Ukrajincov vážny problém. Takto silne pancierované vozidlá sa nedajú účinne zastaviť delostrelectvom.

 

Rusi by ale pravdepodobne obetovali časť hmotnosti dodatočného panciera silnejšej výzbroji s automatickým rýchlopalným kanónom. Takýto projekt už mali, nebol ale dostatočne ergonomický a na svoju dobu ani lacný, volal sa BTR-T. Existovali viaceré varianty výzbroje a mal prevážať dvoch členov posádky a 5-členný výsadok. Ďaľšia podstatná možnosť je prestavba tanku na BMPT (bojové vozidlo podpory tankov), čím by sa zvýšil počet deficitných ale na bojisku veľmi účinných BMPT Terminator.

 

Najväčším užívateľom vozidiel typu BMPT je Alžírsko, ktoré si svojho času v Rusku objednalo 300 kusov BMPT-72 Terminator 2. To im nestačilo a od roku 2021 začali s prestavbou tankov T-62 na vozidlo označované ako Mini-Terminator, prípadne Terminator-62. Ide pritom o jednoduchú inštaláciu ruskej veže Berežok, ktorá obsahuje 30x165mm kanón 2A42, koaxiálny guľomet a automatický granátomet AGS-30, ako aj 2×2 odpaľovacie zariadenia moderných protitankových riadených striel 9M133 Kornet. Okrem toho môže Rusko tanky prestavať aj na nosiče iných platforiem, ktoré by sa neuplatnili na ľahších podvozkoch.

 

Putin a Šojgu ihneď zareagovali na plány Londýna presunúť „jadrové zbrane“ do Kyjeva. Aké sú ruské možnosti?

 

V Srbsku vzniklo vo veľkých počtoch (minimálne 210 kusov) “bojové ženijné vozidlo” VIU-55 Munja, ktoré má dozerovú radlicu a preváža posádku 2+6 ľudí. Vyzbrojené je granátometom kalibru 30mm a guľometmi. Ruskou špecialitou sú vozidlá na prepravu ohňometčíkov na báze tankov. Tiež sa dajú podvozky použiť na stavbu vyslobodzovacích alebo mostných tankov, odmínovacích vozidiel, vozidiel na pokládku mín, ako platforme pre delostrelecké systémy vrátane termobarických plameňometov a pod. Ak by na ne Rusko použilo podvozky starších tankov ušetrí čas a peniaze, zatiaľčo výrobné linky by sa mohli venovať produkcii základných druhov modernej bojovej techniky. Možností, ako by sa uplatnili aj staršie zbrane vo vojne na Ukrajine teda ostáva veľa a postupne sa asi budeme stretávať s ďalšími historickými typmi.

MK

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov