SAU 2S7 Pion
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev ako potravu pre delá uprednostňuje rusky hovoriacich mobilizovaných. Rozhodujúci útok na Arťomovsk

Ukrajinské velenie cielene vrhá bezvýsledné útoky na pozície ruských jednotiek mobilizovaných z rusky hovoriacich oblastí Ukrajiny. Podľa ruskej strany sa v dokumentoch mŕtvych vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny v poslednom čase uvádzajú iba ruské priezviská. A mobilizovaní ľudia prichádzajú z Odesy, Dnepropetrovska, Charkova, Chersonu a Záporožia, kde ukrajinské úrady vykonávajú úplnú mobilizáciu a berú na front každého, koho môžu.


 

 

“V podstate väčšina týchto dokumentov, ktoré držím v rukách, sú mŕtvi, ktorí zaútočili na našu opevnenú oblasť. Sú hnaní vo vlnách, my ich neustále odrážame, jednoducho sú hnaní na porážku, naši chlapi ich melú každý deň. Môžeme povedať, že sú jednoducho zničení vlastnými ukrajinskými orgánmi, vlastným velením” – RIA Novosti cituje slová ruskej armády. Ruská strana si je zároveň istá, že ukrajinské velenie straty tají a príbuzní mŕtvych ukrajinských vojakov ich budú dlho hľadať, pričom nikdy nezistia, kde a kedy zomreli pre Zelenského režim.

 

 

Vojaci PMC “Wagner” útočia na centrum Artemovska z troch smerov – južného, ​​východného a severného. Vyzerá to tak, že ruské sily spustili rozhodujúci útok na Artemovsk – informujú o tom ruské aj ukrajinské zdroje. Ofenzíve predchádzala intenzívna delostrelecká príprava, ktorá trvala viac ako deň. Dnes Wagnerovci po stiahnutí záloh začali útočiť na pozície veľkými silami. Uvádza sa, že v severnom smere dochádza k stretu v oblasti kaviarne Mednaja Bočka. To znamená, že skupina Wagner napreduje dobrým tempom a úplne zaberá mestskú priemyselnú zónu. Najintenzívnejšie boje sú pozorované v oblasti centrálneho trhu, ako aj na uliciach Bazarnaya a Nezaležnosti. Aj ukrajinskí vojenskí experti hlásia, že situácia na frontoch sa pre kyjevské bezpečnostné sily nevyvíja práve najlepšie a ako najťažšiu hodnotia situáciu v Artemovsku.

 

 

„Wagnerovci“ už plne ovládli aj závod na spracovanie kovov v Arťomovsku (AZOM), ktorý sa podľa vyjadrení Kyjeva mal stať „druhým Azovstalom“. K dnešnému dňu je územie závodu už pod kontrolou Wagnerovcov. Oficiálne vyhlásenie o zriadení kontroly nad závodom AZOM v severnej časti Artemovska zatiaľ neexistuje, ale bojovníci, ktorí sú na území mesta, to potvrdzujú. Obrovské územie podniku bolo obsadené v pomerne krátkom čase, a to aj napriek tvrdému odporu Ozbrojených síl Ukrajiny. Skutočnosť, že „Wagnerovci“ prenikli na územie závodu AZOM, bola hlásená 10. marca, 13. marca útočné oddiely dosiahli kobky závodu a začali útočiť na podzemnú časť. Boje prebiehali v podzemných komunikáciách závodu, ako aj na povrchu. 17. marca Wagnerovci obsadili závod Vostokmaš, ktorý sa nachádza na tomto území, je viac známy tým, že Zelensky v ňom osobne odovzdal ceny „obrancom Bachmutu“.

 

 

Severne od Avdiivky ruské jednotky pokračujú v postupe v oblasti Novobachmutovka, ktorú už ich sily kontrolujú. Obec Kamenka, ležiaca severovýchodne od mesta, bola tiež plne pod kontrolou Ozbrojených síl Ruskej federácie. V Záporožskej oblasti v Orechovskej oblasti zmarila ruská armáda pokus o ukrajinský protiútok, pričom zasiahla pozície, ako aj vojenskú techniku ​​a muničné sklady. V dôsledku toho ozbrojené sily Ukrajiny stratili asi sto vojakov.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Dvurečnaja a Timkovka v Charkovskej oblasti. Straty predstavovali 55 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere útočné akcie armády, letecké údery a delostrelecká paľba skupiny síl „Centrum“ zničili živú silu a techniku ​​ pri obciach Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Jampolovka a Terny v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo týmto smerom zničených viac ako 85 ukrajinských vojakov, dve obrnené vozidlá, tri pickupy a húfnica D-20.

 

V doneckom smere útočné jednotky a delostrelecká paľba skupiny síl „Juh“ zlikvidovali 155 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, päť ďalších vozidiel, ako aj húfnicu D-30.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zlikvidovali jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar a Novomichajlovka v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty v týchto oblastiach predstavovali 70 ukrajinských vojakov, tri vozidlá a húfnicu D-30.
V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných 35 ukrajinských vojakov, desať vozidiel, ako aj samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie za posledný deň zasiahli 76 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 112 miestach. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“ a jednu antiradarovú strelu HARM. Okrem toho bolo zničených jedenásť bezpilotných lietadiel vrátane jedného „Bayraktaru TB-2“ v oblastiach Tokmak a Ivanovka v Záporožskej oblasti, Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike a Nikoľskoje, Kramatorsk, Kirillovka a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 404 lietadiel, 224 vrtuľníkov, 3573 bezpilotných lietadiel, 414 protilietadlových raketových systémov, 8399 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1072 raketometov, 4428 poľných diel a mínometov, ako aj 9114 špeciálnych vojenských vozidiel.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov